MM-välierät: toteutuuko pohjoisamerikkalainen finaali?

Tänään pelataan jääkiekon MM-kisojen välierät, joista on tulossa huikeat kiekkospektaakkelit. Kanada kohtaa Tshekin, Yhdysvallat Venäjän.

Kanada-Tshekki

Tässä ottelussa on vain yksi suosikki – se on Kanada – joka on ollut ilmiömäinen koko turnauksen ajan. Kanada sai tänä vuonna koolle huippukovan rosterin, joka on ylivoimaisesti kisojen nimekkäin, mutta sekään ei takaa aina menestystä. Nyt kivikova kokoonpano on kuitenkin ollut tasollaan ja Kanada on ylivoimaisesti suurin mestarisuokki.

Kanada voitti alkulohkossa kaikki seitsemän otteluaan varsinaisella peliajalla ja keräsi 21 lohkopistettä. Maa iski näissä otteluissa peräti 49 maalia ja päästi 14. Esimerkiksi B-lohkon maalirikkain joukkue oli Venäjä, joka tykitti seitsemässä ottelussa 30 kihausta.

Kanadan meno jatkui puolivälierissä samalla kaavalla: Valko-Venäjästä ei ollut haastamaan vaahteralehtipaitoja ja Kanada marssi välieriin 9-0-voitolla. Tshekin matka on ollut huomattavasti kivisempi, mutta se voi nousta tänään isoksi tekijäksi. Joukkue on pelannut tiukkoja vääntöjä ja se pääsee tänään sisuuntuneena Kanadan kimppuun.

Tshekki oli alkulohkossa kolmas eikä siitä ollut kaatamaan Ruotsia tai Kanadaa. Puolivälierissä kisaisännät kohtasivat Suomen ja otti hienon voiton Jaromir Jagrin johdolla ollen huomattavasti Leijonia parempi. Jagr oli täysin käsittämättömässä vedossa ja on taatusti tänäänkin, ja kanadalaiset saavat olla hyvin tarkkana hänen kanssaan.

Kanadalla on ollut monia ratkaisijoita ja sen materiaalin leveys on uskomaton: joukkueessa on peräti kymmenen pelaajaa, jotka ovat hääränneet kisoissa vähintään piste per peli -tahtia. Se kertoo tästä joukkueesta kaiken oleellisen.

Kanada ei ole joutunut vielä kunnon testiin, mikä voi koitua ongelmaksi. 17 000 tshekkiläisfania huutaa niskaan ja vastassa on loistavan itseluottamusbuustin saanut joukkue. Ottelusta tulee varmasti huipputasainen, mutta onko tshekkiläisistä kaatamaan huomattavasti vahvempaa Kanadaa? Tshekillä on ainakin monia maalintekoon kykeneviä pelaajia, mutta puolustus- sekä maalivahtipeli on oltava täydellisellä tasolla.

USA-Venäjä

B-lohkossa pelanneet USA ja Venäjä muodostavat hyvin mielenkiintoisen parin: Yhdysvallat voitti lohkonsa ja kaatoi Venäjän turnauksen alkuvaiheessa, mutta Venäjä on nimellisesti parempi ja myös ennakkosuosikki illan vääntöön.

Jenkkien turnaus alkoi upeasti, kun joukkue kaatoi alkuvaiheessa Venäjän lisäksi Suomen maalein 5-1. Nuori ja kokematon Yhdysvallat oli nousemassa pikkuhiljaa mitalisuosikiksi, mutta viime aikaiset otteet eivät lupaile kovin hyvää. Joukkueiden pitäisi kasvaa turnauksen aikana ja mennä pelillisesti eteenpäin, mutta Jenkkien peli on ajoittain yskinyt pahasti. Joukkue hävisi muun muassa Valko-Venäjälle lohkovaiheessa eikä puolivälieräottelu Sveitsiäkään vastaan ollut täydellinen. Jenkit kaatoi Sveitsin maalein 3-1, mutta joukkue ei pystynyt esittämään kovin erityistä kiekkoa.

Venäjä on puolestaan totaalinen mysteeri, sillä se on Kanadan tavoin hyvin nimekäs ja operoi neljällä kovalla hyökkäyskolmikolla, mutta itänaapurillammekin on ollut vaikeuksia. Venäjä on kuitenkin parantanut peliään turnauksen edetessä ja sen viimeisin ottelu antoi taatusti lisää voimaa ja tahtoa loppupeleihin.

Venäjä kaatoi Ruotsin puolivälierissä maalein 5-3, mutta joukkue menetti kolmen maalin johtoasemansa lyhyessä ajassa. Venäjä näytti voimansa ja meni väkisin voittoon, mutta joukkueen haavoittuvaisuus tuli hyvin esiin.

Yhdysvaltain hyökkäyksessä on keskinkertaisia NHL-pelaajia, jotka ovat ottaneet isoa roolia näissä kisoissa. Heillä on myös paljon nuoria ja lupaavia pelaajia, joiden taitotaso ei kalpene muiden rinnalla, mutta tänään on vastassa rautaisia ammattilaisia, jotka ovat olleet tällaisissa tilanteissa monesti ennenkin.

Jenkkien puolustus on hyvä ja heillä on maalillaan yksi kisojen parhaimmista veskareista. Tämä onkin Jenkkien suurin ase, sillä Venäjän hyökkäys on huomattavasti parempi kuin Yhdysvaltain.

Oman mielenkiintonsa peliin tuo myös Alexander Ovechkin, joka saapui eilen Prahaan. Onko ”Oviesta” enemmän hyötyä kuin haittaa?

Kanada-Tshekki-ottelu alkaa kello 16.15 ja USA-Venäjä pyörähtää käyntiin kello 20.15. Voit seurata kamppailuja MTV3-ilmaiskanavalla, MTV Sport -kanavilla tai Katsomo-palvelussa.