Suomelta vaaditaan simppeliä peliä Norjaa vastaan

MM-kisojen neljäs päivä tarjoilee suurta herkkua, jonka huipentuma on Suomi-Norja-ottelu. Eilen voittotilinsä avannut Leijona-lauma pelaa turnauksen kolmannen ottelunsa.

Illan altavastaaja Norja on vielä nollassa pisteessä, mikä ei ole ihme, sillä joukkue on kohdannut kahdessa ensimmäisessä ottelussaan Venäjän ja Yhdysvallat. Eli Norja sai heti kolmessa ensimmäisessä pelissään kaikki isot maat vastaan, kun Leijonat vielä haastaa tänään norjalaislauman.

Vaikka Norja olisikin kolmen ensimmäisen ottelun jälkeen edelleen nollilla, ei se vielä tarkottaisi mitään, mutta lopuissa otteluisessa sen pitäisi pystyä matkaamaan voitosta voittoon. Senpä takia joukkue haluaa hanakasti napata tänään ensimmäiset pisteensä ja helpottaa loppu-urakkaansa, joten Suomella on tänään vastassaan erittäin nälkäinen joukkue.

Venäjää vastaan norjalaiset eivät vielä pystyneet taisteleman voitosta, mutta Yhdysvallat se pisti koville häviämällä maalein 2-1. Jenkit oli selkeästi parempi joukkue, mutta Norja esitti etenkin ensimmäisessä erässä hyviä otteita ja haastoi pohjoisamerikkalaiset todenteolla. Norja karvaa hanakasti, kykenee fyysiseen peliin ja puolustaa kurinalaisesti. Lisäksi joukkueen maalilla pelaava Lars Haugen on erittäin laadukas maalivahti, joten Suomella tulee tänä iltana erittäin hankala peli, jossa ei pakosta maaleilla juurikaan juhlita.

Norjalla on selkeästi heikompi materiaali kuin Suomella ja varsinkin joukkueen alakerrassa saattaa tulla isoja ongelmia kiekon kanssa, mikäli Leijonat antaa kovan paineen norjalaispäätyyn. Suomen täytyy olla kuitenkin varovainen omassa päässä, sillä Norjalta löytyy hyökkäyksestä kovia yksilöitä, jotka pistävät limpun uuniin paikan tullessa: ensi kaudella Jokereissa pelaava Mathis Olimb ja pitkäaikainen KHL-tähti Patrick Thoresen ovat etunenässä Norjan vaarallisimmat aseet ja heitä Leijonien täytyy pitää silmällä.

Yksinkertaisella pelillä

Suomi esitti Tanskaa vastaan juuri sellaisia otteita kuin pieniä kiekkomaita vastaan pitääkin esittää: yksinkertaisia ratkaisuja, jotka lopulta tuottivat tulosta. Norja on samanlainen kuin Tanskakin: se ei pärjää kiekollisessa pelissä Suomelle, mutta se pystyy tiiviiseen puolustuspeliin olemalla kokoajan iholla ja pelaamalla Leijonilta ajan pois.

Tämän vuoksi Leijonien täytyy heittää kiekko päätyyn, mennä perään, voittaa kaksinkamppailuja kulmissa, lähettää kiekkoa maalille ja olla hanakasti irtokiekoilla. Näillä keinoilla pikkumaat kaatuvat, kun isot maat eivät sorru kiekonkuljetuksiin ja yksinyrittämisiin. Tällaista peliä voidaan jälleen odottaa Suomelta, joka sai viimeinkin Tanskaa vastaan peliään kulkemaan.

Illan suurimpana teemana on karvauspeli, jonka merkitys näkyy molemissa päissä: Norjan puolustuksessa on paljon nimiä, joiden kiekollinen peli on heikolla tasolla ja tämän vuoksi Suomen pitää pystyä antamaan kova paine vastustajan päätyyn. Tämä johtaa kiekon roiskimiseen eikä organisoituun hyökkäyksenrakenteluun, mikä sopii Suomelle.

Norja pyrkii tekemään samaa asiaa ja karvaamaan korkealta usean pelaajan voimin. Suomen pakeilta vaaditaan nopeaa ja tarkkaa reagointia kiekon kanssa, mikä avaa parhaimmassa tapauksessa useita ylivoimahyökkäyksiä Leijonille.

Päätä auki

kontiola-aaltonen

Tämän kaksikon pitäisi nostella käsiä tänäänkin ilmaan. (AOP)

Sunnuntaina Suomen kakkoskenttä sai värkättyä kaksi maalia, mikä oli henkisesti Aleksandr Barkovin kentälle tärkeä asia. Barkovin meno näytti muutenkin vakuuttavalta ja tästä heidän on hyvä jatkaa. Mutta nyt pitäisi muiltakin avainpelaajilta nähdä tehoja, jottei apina kasva liian suureksi: nimenomaan Petri Kontiolan johtama ykköskenttä tarvitsee maaleja.

Kontiola, Tuomo Ruutu ja Juhamatti Aaltonen saivat luotua tekopaikkoja Tanskaa vastaan, mutta ruuti oli vielä märkää. Heidän panoksensa on koko turnausta ajatellen erittäin iso ja sen vuoksi tältä kolmikolta tarvitaan pikkuhiljaa tekoja. Aaltoselle siunaantui hyviä paikkoja Ruudun ja Kontiolan esitöistä ja hänen pitäisi olla tässä kentällisessä se maalintekijä. Norjaa vastaan pitää verkon jo heilua, tai muuten homma alkaa mennä hankalaksi.

Myös Jarkko Immosen kolmoskenttä on vielä maaleitta ja heidänkin maalintekopotentiaalinsa on iso. Immonen, Leo Komarov ja Antti Pihsltröm ovat kaikki maalintekoon kykeneviä, joten heillekin soisi jo osumia.

Suomen tehot eivät saa levätä pelkästään Barkovin kentän varassa, joten Norjaa vastaan pitäisi nähdä voiton lisäksi onnistumisia laajalla rintamalla. Onneksi Joonas Kemppaisen neloskenttä on osoittanut olevansa hyvässä lennossa ja heidän roolinsa tulee sen kuin vain kasvamaan.

Suomi-Norja-ottelu alkaa kello 21.15 ja voit seurata kamppailua MTV3-ilmaiskanavalla, Katsomo-palvelussa tai MTV Sport1 -kanavalla.

Päivän betsipoiminnat:

Norja – Suomi : Maalien lukumäärä
Alle 5.5
Kerroin 1.72
Norja pystyy hyvän maalivahtipelinsä ja kurinalaise puolustuksensa ansiosta pitämään lukemat tasaisina. Suomen päätyyn ei liioin maaleja tehdä, joten loppulukemat voivat olla hyvin samaa luokkaa kuin eilisessä Tanska-ottelussa. Samaan peliin voi myös valita Norjan alle 1,5 maalia kertoimella 1.5, sillä montaa paikkaa kotijoukkueelle ei tarjoudu Leijonien maalilla. Mahdollisia Leijonien maalintekijöitä on edellä luoteltu jo mukava liuta. Suomen kolmen maalin voittoa voi myös lapulle hyvissä mielin harkita.
Latvia – Ruotsi : Filip Forsberg tekee maalin
Kyllä
Kerroin: 2.15
Forsberg näytti Itävaltaa vastaan, mikä hän on miehiään. Kokoajan vaarallinen Filip saa varmasti paikkoja Latviaa vastaan eikä tämä mies montaa mahdollisuutta tarvitse naulatakseen.
Venäjä – USA : Vierasjoukkueen maalit
Yli 2.5
Kerroin: 2.20
Venäjää ei aina kiinnosta puolustaminen ja Yhdyvalloilta löytyy hyvä määrä viimeistelytaitoa. Tästä mittelöstä voi kehkeytyä kunnon maalijuhlakin.
Kanada-Tshekki (vierastasoitus 1.5)
1
Kerroin 2.15
Kanada on näyttänyt alusta lähtien parasta osaamistaan eikä Tshekki pysty kaatamaan kanadalaisia. Neljä kovaa hyökkäyskentällistä jyrää kotijoukkueen ohi, vaikka Tshekki tuleekin roikkumaan pelissä kokoajan mukana.
Kokonaiskerroin: 17.50
Kohteiden sekä kertoimien lähteenä on käytetty NordicBet- sekä Betsson-sivustoja.