Mosesin huippuilta toi voiton Jokereille

Helsingin Jokerit nappasi KHL:ssä toisen perättäisen voiton, kun Metallurg Magnitogorsk kaatui lauantaina vauhdikkaan ja viihdyttävän ottelun päätteeksi maalein 3-4. Vieraiden ehdoton sankari oli tehot 2+2 maalia kerännyt Steve Moses.

– Oli aivan mahtava jääkiekko-ottelu, tiivisti isäntien Oskar Osala tappiosta huolimatta.

– On nämä niin kovia voittoja, ettei sitä ulkopuolinen voi täysin ymmärtää. Täällä taistellaan ei pelkästään huippujoukueita ja olosuhteita vastaan, vaan välillä tuntuu ettei tuomarointikaan mene kohtuudella, kommentoi voittajajoukkueen valmentaja Erkka Westerlund.

Ylivoimamaaleilla karkuun

Ensimmäisessä erässä Jokerit pelasi järkevästi tasaviisikoin pitäen Magnitogorskin pelätyn supertrion Danis Zaripov-Jan Kovar-Sergei Mozjakin poissa kiekosta. Yhtä Kovarin tolppalaukaukseen päättynyttä vaihtoa lukuunottamatta Jokereiden tiivis viisikkopuolustus toimi mallikkaasti.

Kotijoukkue oli todella vaisu, ja Jokerit käytti momentuminsa hyödykseen. Hyvin luistellut vierasjoukkue pakotti kotijoukkueen rikkeisiin, ja pääsi kaksi kertaa ylivoimalle. Näistä molemmat tuottivat tulosta, kun ensin Linus Omark iski ajassa 5.13 vierasjoukkueen johtoon Steve Mosesin hienosta syötöstä.

Lisää tuli ajassa 17.40, kun Sergei Tereschenkon istuessa kakkosella Ville Lajusen laukaus painui onnekkaasti maalin edustalla painineen kaksikon Petr KoukalEvgeni Timkinin varusteista verkon perukoille. Samassa ajassa Metallurgin valmentaja Mike Keenan vaihtoi maalivahtiaan ensimmäisen kerran. Vasili Koshechkin sai väistyä ja Alexander Pechursky luisteli tilalle.

– En tiedä, mitä siinä ensimmäisessä erässä tapahtui. Ehkä pitää antaa Jokereille enemmän kunniaa kuin itselle risuja, sen verran helvetin kovalla jalalla kaveri oli liikkeellä, mietiskeli Osala ottelun päätyttyä.

Toinen erä sitä tutumpaa Metallurgia

Iso ja paha Metallurg, noilla sanoin tiivistin Jokereiden ja Metallurgin edellisen kohtaamisen raportissa silloin jäällä nähdyn joukkueen. Ensimmäisessä erässä korttelikiekkojoukkueelta vaikuttanut, kuriton isäntäjoukkue tuli aivan toisella asenteella toiseen erään. Mike Keenanin joukkue alkoi pelata vahvuuksillaan, eli koolla ja taidolla.

Jokerit oli hätää kärsimässä omalla alueellaan, ja hävisi järjestään kaikki kaksinkamppailut. En tiedä turhautuivatko pelaajat tästä vai mitä, mutta ennakossa korostamani hermokontrolli ei pitänyt. Jokerit otti toisessa erässä yhteensä kolme jäähyä, joista kaksi kostautui.

Ensin Santeri Saaren tulkittiin pelanneen rikkinäisellä mailalla, jolloin Saari passitettiin istunnolle. Kovar iski jäähyn aikana niin kovarmaisen maalin, kuin hän vain voi tehdä. Pieni rytmin- ja suunnanmuutos, hakeutuminen vetopaikalle p-pisteen kaarelle ja tarkka laukaus Karlssonin kilpikäden yläkulmaan.

Metallurgin toinen maali oli osoitus Metallurgin koosta ja voimasta maalinedustalla. Eilen tervettä itseluottamusta uhkunut Oskar Osala parkkeerasi itsensä maalin eteen ja runnoi väkisin kiekon Evgeni Timkinin laukoman kiekon Jokereiden maaliin ajassa 29.01.

Kauaa ei kuitenkaan Metallurg johtoasemastaan ehtinyt nauttia. Topi Jaakolan korkeasta mailasta saaman kaksiminuuttisen umpeuduttua KHL-maalitilaston kärkinimi Steve Moses leikkasi hänelle kovin tyypilliseen tapaan laidasta keskelle, ja siirsi kiekon luvattoman helposti maaliin ensimmäisessä erässä maalille vaihdetun Alexander Pechurskyn jalkovälistä. Toista erää oli pelattu tässä vaiheessa 14.11.

Ajassa 35.42 pirteästi pelannut Koukal joutui istunnolle kampituksesta, ja samassa ajassa Iron-Mike Keenan käytti aikalisänsä. Punotut juonet toivat tulosta, kun Chris Lee pommitti Kovarin syötöstä siniviivalta isännät tasoihin ajassa 36.38.

Leen maali jäi toisen erän viimeiseksi, ja Jokerit sai olla tyytyväinen että kolmanteen erään päästiin tasatilanteessa, sen verran pahassa purjeessa vieraat olivat.

Moses käänsi voiton vieraille

Kolmannen erän alkuun Jokerit kaivoi jostain riittävän lisävaihteen ja ajassa 42.33 Moses karkasi laidalta jälleen pahantekoon. Pieni kämmen-rysty -harhautus ja kiekko nätisti Pechurskyn olkapään ylitse etukulmaan. Samassa ajassa Keenan päätti, ettei Koshechkin heitetään takaisin maalille.

– Kaverin puolustajat sulkivat keskustan, joten päätin ajaa ulkokautta maalille. Tiesin, että jos saan kiekon nostettua ylös niin minulla on mahdollisuus tehdä maali, Moses kertasi ottelun voittomaalia.

Metallurg piristyi Mosesin maalin jälkeen, mutta urhoollisesti taistellut Jokerit piti Karlssonin ja hyvän onnenkin avulla oman maalinsa puhtaana.

Näin Steve Mosesin huippuilta ja tehot 2+2 riittivät tuomaan Jokereille herkullisen toisen herkullisen päänahan putkeen. Seuraavaksi karavaani suuntaa Bratislavaan, jossa maanantaina vastaan asettuu Petri Matikaisen Slovan.