NHL Draft: kovimmat suomalaislupaukset – katso top15-lista

NHL:n varaustilaisuudessa huudetaan arviolta 10-15 suomalaispelaajaa. Kokosimme meidän mielestämme Suomen 15 kovinta draft-nimeä järjestykseen.

1. Mikko Rantanen – Arvio: 1. kierros (sijat 9-15)

TPS:n päättyneen kauden ykköstykki nosti keväällä osakkeitaan ja nyt hänet saatetaan huutaa kymmenen parhaan joukossa. Häneltä löytyy kokoa, pelisilmää ja nopeutta, mikä tekee hänestä poikkeuksellisen suomalaispelaajan. Rantasella on luonnollisesti heikkoja kohtia, jotka rokottavat hänen varausnumeroaan hieman. Suurin on viimeistelytaito. Mikko ei ole luontainen maalintekijä, vaikkei häntä huonoksikaan voi kutsua. Juuri tämä asia erottaa hänet Draftin top5-ryhmästä.

2. Julius Nättinen – Arvio: 2. kierros

Monipuolinen keskushyökkääjä oli erittäin tehokas Mestiksessä ja pystyy taatusti siirtämään osan tehoistaan ensi kaudella Liiga-jäille. Nättisen pelikäsitys on loistava, minkä vuoksi hän pystyy pelaamaan myös tehokasta kahden suunnan peliä. Hän on hyökkäyspäässä erittäin vaarallinen eikä ole täysin utopiaa, että hän saisi varauksen ensimmäisen kierroksen viimeisillä vuoroilla. Todennäköisin numero löytynee kuitenkin sijoilta 31-50.

3. Roope Hintz – Arvio: 2. kierros

pikkuleijonat-rantanen-hintz-ikonen-niku

Sami Niku (vas), Mikko Rantanen ja Roope Hintz antoivat näyttöjä U20-MM-kisoissa. (AOP)

Upealla takatukalla alkukauden operoinut Hintz on kypsä pelimies ja hänellä voi olla vielä hieno tulevaisuus Pohjois-Amerikassa. Hintz on myös isokokoinen, teknillisesti hyvä luistelija ja hänen peliymmärryksensä on loistavaa luokkaa. Hintzin maksimipotentiaali on todella korkealla ja sen NHL-seurat ovat varmasti huomanneet.

4. Veini Vehviläinen – Arvio: kierrokset 2-3

Vehviläinen on Suomen yksi lupaavimmista maalivahdeista, mutta hänestä ei ole vielä paljoa puhuttu. Pelasi hienon kauden JYP Akatemiassa Mestiksessä ja päätti kautensa sensaatiomaisesti U18-MM-kisoissa. Loistavan tekniikan lisäksi hänen luonteensa on rautaa. Vehviläinen on kovissa paikoissa parhaimmillaan ja huhujen mukaan hän on kova harjoittelija, jota ei tarvitse motivoida erikseen.

5. Sebastian Aho – Arvio: kierrokset 3-5

Tämä kaveri on säväyttänyt moneen kertaan ja nyt hänet tullaan varaamaan NHL:ään. Erittäin kypsä ja valmis paketti, jolta voi odottaa jo ensi kaudella hyvää tulosta Liigassa. Aho ei ole kuitenkaan kovin isokokoinen, mikä ei ole vielä koitunut hänelle ongelmaksi, mutta NHL:n suhteen se voi koitua. Aholla ei ole selviä vahvuuksia, jotka tekisivät hänestä spesiaalitapauksen ja juuri tämän vuoksi varaus saattaa mennä yllättävänkin myöhäisille kierroksille. Hän ei ole pakosta tarpeeksi taitava pelaamaan NHL:ssä kärkikentissä eikä tarpeeksi hyvä pelaamaan alemmissa kentissä rikkovassa, minkä vuoksi seuroissa mietitäänkin hänen tilanteensa tarkkaan. Aholla on kuitenkin potentiaalia kuin pienessä kylässä, minkä vuoksi jokin seura saattaa napata hänet jo kolmannella kierroksella.

6. Jonne Tammela – Arvio: kierrokset 3-5

KalPan taitoniekka voi nousta varaustilaisuudessa jopa Sebastian Ahon yläpuolelle, sillä hänen offensiiviset taidot ovat loistavat. Täydellinen luistelutekniikka, pehmeät kädet ja hyvä pelisilmä tekevät hänestä erittäin mielenkiintoisen lupauksen. Tammela on hyvä hankkimaan vastustajalle jäähyjä ja hän ei pelkää ottaa taka-askelia kaukalossa. Kärppien Aho on monipuolisempi paketti, minkä vuoksi hän on meidän listallamme korkeammalla, mutta nämä nuorukaiset ovat todennäköisesti hyvin lähellä toisiaan draftissa.

7. Joni Tuulola – Arvio: kierrokset 4-6

Ensimmäisellä täydellä Liiga-kaudellaan loukkaantumisista kärsinyt Tuulola jäi viime kesänä yllättäen varaamatta. Hyvillä mitoilla varustettu puolustaja operoi hyvällä pelisilmällä ja kiekollisilla taidoilla, mikä tekeekin hänestä erittäin mielenkiintoisen lupauksen. Tuulola on vielä fyysisesti ja pelillisesti täysi raakile, mutta hänen potentiaalinsa on korkealla. Oman pään pelissä riittää paljon kehittämisvaraa, mutta HPK-pakin puutteet ovat täysin korjattavissa. Tuulolasta on kovaa kyytiä kasvamassa loistava allround-puolustaja.

8. Vili Saarijärvi – Arvio: kierrokset 4-6

Zug, 17.04.2015, Eishockey U18 WM, Finnland - Schweiz, Torschuetze Vili Saarijarvi (L) PUBLICATIONxN

Vili Saarijärvi (vas) saanee varauksen tulevana viikonloppuna. (AOP)

Samivatasmainen pelaajatyyppi nousi esille U18-MM-kisoissa voittamalla turnauksen puolustajien pistepörssin. Huippuvaarallinen offensiivinen pakki pelasi päättyneen kauden USHL:ssä eli Jenkkien ykkösjuniorisarjassa. Saarijärven luistelu on silmiä hivelevää, hänen kiekkoliset taidot jaksavat ihmetyttää joka kerta sekä hänen lyöntilaukauksensa on tarkka ja tulinen. Hän on kuitenkin vain 176-senttinen pakki, mikä laskee rajusti hänen osakkeitaan. Koko näkyy luonnollisesti vääntövoimassa ja siten oman pään pelissä.

9. Sami Niku – Arvio: kierrokset 4-7

Niku on myös pienehkö kiekollinen puolustaja, jonka potentiaali on erittäin korkealla. Hän vietti kautensa JYP Akatemiassa ja tehoili Mestiksessä hyvään malliin. Nikun heikkoudet ovat omassa päässä, mutta hän otti tällä kaudella sillä saralla isoja harppauksia, mikä lupailee hyvää. Varaus lienee varma, mutta uskaltaako mikään seura ottaa riskiä vielä neljännellä kierroksella?

10. Niko Mikkola – Arvio: kierrokset 5-7

194-senttinen KalPa-puolustaja on noussut täysin puskista draft-keskusteluihin mukaan. Hän oli varattavissa jo viime kaudella, mutta hän pelasi tuolloin B-nuorten SM-sarjassa, joten Mikkolan nimi ei ollut taatusti kenenkään mielessä. Nyt saattaa hyvinkin olla, sillä tarjolla iso, fyysinen ja monipuolinen pakkilupaus. Mikkola on koostaan huolimatta sulava luistelija ja hänestä tullaan varmasti vielä kuulemaan.

11. Christian Heljanko – Arvio: kierrokset 5-7

Heljanko ei ole isokokoisin maalivahti, minkä vuoksi hänen nimeään ei pakosta huudeta draftissa ollenkaan. Hän on kuitenkin esittänyt pitkin kautta hienoja otteita HIFK:n A-junioreissa ja hänet on varmasti noteerattu. Suomalaisveskarien maine on loistava ja Heljanko saatetaan hyvinkin huutaa viimeisten kierroksien aikana.

12. Aleksi Saarela – Arvio: kierrokset 5-7

Pari vuotta sitten Saarela oli tämän ikäluokan kärkinimiä, mutta kaksi viimeisintä kautta eivät ole menneet putkeen. Loukkaantumiset ovat vaivanneet nuorta hyökkääjää, mikä huolestuttaa NHL-seuroja. Fakta on kuitenkin se, että Saarela ei ole pystynyt esittämään suuria tekoja ja hänen kehityksensä on polkenut paikoillaan. Saarelalla on sama ongelma kuin Sebastian Aholla: hän ei loista millään osa-alueella niin hyvin, että hänet tosissaan haluttaisiin. Saarela tekee jäällä kaiken hyvin, muttei mitään täydellisesti.

13. Veeti Vainio – Arvio: kierrokset 5-7

Eetu Selanne, Jouka Juhola, Veeti Vainio

Veeti Vainion (oik) potentiaali on huikea, mutta varausnumeroa on hankala ennustaa. (AOP)

Uskomattomilla kiekollisilla tadoilla siunattu espoolaispakki nakutti pojoja tällä kaudella A-nuorten SM-liigassa piste per peli -tahtia. Vainion ylivoimataidot ja luistelu ovat loistavat, mutta hänen kokonaisvaltainen pelinsä on heikkoa. Vainio on omassa päässä usein hukassa eikä hän pysty fyysisesti haastamaan vastustajia. Vielä suurempi puute on hänen asenteensa, joka on usein kaukalossa hukassa. Vainion potentiaali on kuitenkin rajaton, mutta kyseiset puutteet saavat NHL-seurat miettimään kahdesti hänen varaustaan. Jokin seura voi haluta hänet jo kolmannella kierroksella, mutta todennäköisempi vaihtoehto on viimeiset kierrokset.

14. Topi Piipponen – Arvio: kierrokset 6-7 tai ollenkaan

Topi on suuri tuntemattomuus, joka teki vakuuttavaa jälkeä KalPan A-junioreissa päättyneellä kaudella. Piipponen on iso, nopea ja hyvä maalintekijä. Hän jäi kuitenkin maajoukkuepeleissä pieneen rooliin, minkä vuoksi näytöt kansainvälisiltä kentiltä ovat huonot. Se saattaakin olla syy, miksi häntä ei tänä vuonna varata. Piipponen pelasi kuitenkin tasaisen kauden ja hänen huonon ja hyvän päivän ero on pieni. Kokonaisvaltainen paketti, jolla on edessään hieno ura, mutta tänä kesänä ei saata vielä olla hänen vuoronsa nousta parrasvaloihin. Suoraviivainen pelaajatyyppi, jonka peli on kuin tehty pieneen kaukaloon.

15. Ville Järvinen – Arvio: kierrokset 6-7 tai ei ollenkaan

Järvinen on todellinen musta hevonen. Hän loukkaantui alkukaudella pahasti ja pelejä kertyi koko kaudella vain hieman yli kymmenen kolmessa eri joukkueessa. Ilveksen A- ja B-junioreissa sekä U18-maajoukkueessa. Villeä on kuitenkin skoutattu jo parisen vuotta, minkä vuoksi hänestä myös tiedetään paljon. Iso ja hyvin luisteleva puolustaja lukee peliä loistavasti ja tekee kiekon kanssa oikeita ratkaisuja. Häneltä on puuttunut kovuutta pelistään, mutta se on muutettavissa ja varaus on täysin mahdollinen loukkaantumisesta huolimatta.

Yllätysnimet

Listalta tippuivat hiuksen hienosti KalPa-puolustaja Otto Leskinen, Kärpät-hyökkääjä Antti Kalapudas sekä Pelicans-puolustaja Eetu Sopanen

Hyökkääjä Kalapudas pelasi upean kauden Mestiksessä, mutta hänellä erittäin isoja puutteita, minkä vuoksi varaus voi jäädä vain haaveeksi, kuten se jäi vuosikin sitten. Hänen hyökkäyspään taidot ovat loistavaa luokkaa, mutta luistelu ja fyysisyys eivät ole vaadittavalla tasolla. Hänessä on kuitenkin potentiaalia, minkä vuoksi häntä ei voi tyystin unohtaa.

KalPan A-junioreissa isoon rooliin noussut Leskinen pelasi hienon kauden ja nousi yllättäen draft-keskusteluihin mukaan. Leskinen on tyypillinen KalPa-pelaaja: kiekollisesti taitava ja loistavalla luistelutekniikalla varustettu pelimies. Leskinen on näyttänyt kaukalossa myös hyvää asennetta sekä monipuolista peliä, joten hänet on pakko noteerata.

Sopanen on toista kertaa varattavissa, mutta Eetun vuoro on tuskin vieläkään. Iso ja pätevä puolustaja, jolla on hyvät perusominaisuudet, mutta hän ei ole vielä pystynyt tekemään niin suurta vaikutusta kuin on odotettu. Lisäksi useat loukkaantumiset painavat vaakakupissa. Hänen nimeään ei voi kuitenkaan täysin unohtaa.

NHL Draft alkaa perjantain ja lauantain välisenä yönä kello 2.00. Voit seurata tilaisuutta Viasat Hockey Finland -kanavalla tai Viaplay-palvelussa.