Draft alert: Suomalaisten monttubileet peruuntumassa

Viime vuosien suomalaisten huippumenestys NHL:n varaustilaisuudessa odotettiin loppuvan tämän kauden päätteeksi. Suomalaisten lupauksien lähes ehtymätön kirstu oli valua tyhjiin. Heikko ikäluokka ja epäonnistuneet ratkaisut seura- ja liittotasolla olivat sysäämässä suomalaisia takaisin varaustilaisuuden toiseen päivään. Tilanne on kuitenkin muuttumassa.

Suomalaiset heräävät

Erinomaista kautta Kärpissä pelaava Kotkalaislähtöinen Rasmus Kupari on hieman yllättäen noussut läpi vuoden varauslistoja tekevän International Scouting Service:n(ISS) listalla jopa kymmenen parhaan joukkoon. Kupari on ollut viime vuoden tasaisen varma lupaus, jolla on helposti voinut povata vahvaa peliuraa, Euroopassa. Tämänsyksyiset otteet puolen Suomen Kärpissä ovat kuitenkin antaneet lupauksia paljonkin suuremmasta. Kupari listasijoitus toteutuessaan mahdollistaisi varsin varhaisen lähdön rapakon taakse antamaan näyttöjä. Mitä lähempänä varaustilaisuuden kärkisijoja pelaaja on, sitä varmemmin kutsu Pohjois-Amerikkaan tulee pian. Pelaaja halutaan heti kutsua tutustumaan organisaation ja näyttämään silloiselle valmennusjohdolle kykyjään, jotta voidaan arvioida suoraan ja silmätysten missä kehitysvaiheessa mennään ja mikä olisi seuraava askel kohti vakio pelipaikkaa.

Myös toisella suomalaisella on mahdollisuus nousta listoille vielä ennen joulua. Porilainen Jesperi Kotkaniemi pelaa elämänsä syksyä Ässissä ja on vakuuttanut erinomaisilla otteillaan. Ei olisi suuri vääryys, jos nuorukainen olisi löytynyt jo tältä viimeisimmältä listalta, mutta otteiden jatkuessa samankaltaisina voidaan Porilaista odottaa listoille viimeistään Nuorten MM-kisojen jälkeen. Kahden kärjen takana on hieman hiljaisempaa. Syksy ei ole nostanut uusia nimiä, mutta jo nykyinen kaksi kärkkyjää ensimmäiselle kierrokselle on loistava tilanne. Vielä kesällä arvioitiin olevan ihme, jos yksikään suomalainen edes taistelisi ensimmäisen kierroksen paikoista. Jos meno jatkuu samana, voidaan varaustilaisuuden ensimmäisestä kierroksesta jälleen odottaa suomalaisittain jännitettävää.

Seuraako Kupari tai Kotkaniemi Puljujärven tietä NHL:ään? Kuva: AOP

Euroopalle tupla

Viime kesänä sveitsiläinen Nico Hischier varattiin koko varaustilaisuuden ensimmäisenä New Jersey Devilsiin. Harvinainen eurooppalainen ykkösvaraus saattaa muuttua tuplaksi tänä vuonna. Ruotsalainen superlupaus Rasmus Dahlin on jo nyt yksi parhaista Euroopassa pelaavista puolustajista, ja jopa melko lailla varma tapaus kivenkovaan Ruotsin olympiaryhmään. Frölundan superpuolustaja pelaa juniorikiekkoa aikuisten peleissä. Kärkikynät ja muut taiteilut yhdistettynä silminnähden upeaan kiireettömyyteen vauhdikkaassa Ruotsin SHL:ssä antavat vahvoja ennusmerkkejä seuraavasta Erik Karlssonista. NHL:n olympiaboikotti pelannee myös tässä tapauksessa nuoren ruotsalaisen pussiin. Päävalmentaja Rikard Grönborg elää jo nyt kovassa mediapaineessa nuorukaisen suhteen. Vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-kisat eivät ole Dahlinin päätavoite tällä kaudella, vaan olympialaiset. NHL pelaajien puuttuminen mahdollistaa Dahlinin kisareissun, jos päävalmentajalla on yhtään rohkeutta ja pelisilmää.

Tämä vuoden varaustilaisuudesta voidaan odottaa hyvin eurooppalaisvetoista. Venäläisten paluu listoille isolla joukolla on positiivinen kehitys. Toki kauden mittaan viestit pelaajan mahdollisesta siirtymisestä NHL:n sijaan KHL:ään ovat lähes jokavuotisia, mutta tänä vuonna 31 kärjessä majailee useampi nuori venäläinen jotka pelaavat jo nyt Kanadan juniorisarjoissa. KHL peikko on siis huomattavasti pienempi, kun pelaaja on jo useamman vuoden asustellut Amerikassa. Kauttaaltaan syksyn listaus näyttää hyvältä eurooppalaisille. Pohjois-Amerikasta ei ole tulossa kovinkaan vahvaa ikäluokkaa ja tällä hetkellä ISS:n perinteisesti luotettavalla listalla on yli kymmenen eurooppalaista mukana. Toki eletään vasta syksyä, mutta ISS:n listat ovat perinteisesti antaneet erittäin hyvän kuvan jo varhaisessa vaiheessa siitä mitä tulevan pitää. Suomalaisten monttubileet saattavat peruuntua ja Euroopalle on tulossa kenties kärkivarausten tupla ja muutenkin huippuvuosi.

Kansikuva: GettyImages

Edit. International scouting service korjattu oikeaan muotoon.