Kenen vuoro breikata NHL:ssä? – Teräväinen, Vatanen, Granlund…

Mennyt NHL-kausi oli suomalaisittain erittäinen positiivinen – useampi suomalaisnuorukainen teki debyyttinsä The Show’ssa ja onnistui lunastamaan paikkansa maailman kovimmassa kiekkoliigassa. Seuraava NHL-kausi on jo ovella ja nyt on hyvä aika tarkastella, kenestä tulee uusin suomalaisbreikkaaja NHL-jäillä.

Mikael Granlund, Olli Määttä, Alexander Barkov ja Erik Haula – siinä suurimmat breikkaajat. Sami Vatanen yritti toista kautta putkeen murtautua Anaheim Ducksin kiven kovaan puolustukseen, mutta kaksisuuntainen sopimus mahdollisti useat farmikomennukset. Tulevalla NHL-sesongilla Vatanen nauttii yksisuuntaisesta sopimuksesta ja saa vihdoinkin reilun mahdollisuuden breikata Ducks-paidassa. Toinen kysymys on, kuinka Sami käyttää mahdollisuutensa.

Granlund nousi Wildin ykkössentteriksi upeilla otteillaan ja kantanee sitä viittaa Minneapolisissa vielä pitkään. Ensimmäisellä kokonaisella NHL-kaudellaan ”Mikke” iski 63 ottelussa kahdeksan maalia ja 41 tehopistettä. Pudotuspeleissä Granlund iski 13 ottelussa hienosti neljä maalia ja seitsemän tehopistettä.

Granlundin joukkuekaveri Erik Haula nousi hieman puskista Wild-ryhmään. Ainakin suurelle yleisölle miehen breikkaus tuli yllätyksenä. Nopea ja etenkin monipuolinen porilainen ihastutti Minnesotan alemmissa kentissä ja keräsi kauden 46 ottelussa 15 tehopistettä.

Olli Määttä, 20, nappasi puolestaan Pittsburgh Penguinsin takalinjoiltaan itselleen tontin. Juniorisarja OHL:ssä tuhojaan tehnyt jyväskyläläislupaus iski 78 NHL-ottelussa vastustamattomat 29 tehopistettä, joka on 94-syntyneelle tulokaspuolustajalle iso lukema. Ennen kaikkea Määttä vakuutti kaukalossa kypsyydellään.

Määttää vuoden nuorempi Sasha Barkov kärsi viime kaudella loukkaantumisesta, mutta ehti vakuuttaa kauden 54 ottelussa. Suomi-kiekon ehkä kovin hyökkääjälupaus iski 24 tehopistettä ja pelasi upeaa kokonaisvaltaista peliä läpi kauden.

Kenestä tulee uusi soihdunkantaja? Olisiko nyt Sami Vatasen vuoro nousta parrasvaloihin ja takoa itsensä Ducks-fanien sydämmiin? Vai nouseeko Teuvo Teräväinen Chicago Blackhawksin kakkossentteriksi? Teräväiseltä odotetaan paljon Illinoisissa, mutta nuorukaisen tie saattaa viedä alkuhuuman jälkeen AHL:ään.

Vatasen ja Teräväisen lisäksi NHL:ssä pelaa tulevalla kaudella tukku mielenkiintoisia suomalaispelaajia, joita ei kuitenkaan sovi unohtaa.

Kehäraakkien kerho

KHL Season 2013/14

Komarov solmi Toronton kanssa nelivuotisen sopimuksen.

Tässä tapauksessa kehäraakilla ei tarkoiteta 35-vuotiasta uransa parhaat vuotensa nähnyttä neppailijaa, vaan hieman varttuneemmalla iällä NHL:ään lähteneitä pelaajia. Jori Lehterä, Petri Kontiola ja Leo Komarov ovat kaikki käyneet aiemminkin Pohjois-Amerikassa yrittämässä, mutta kyseinen kolmikko on luonut mainetta lähinnä KHL:ssä sekä maajoukkueessa.

Kolmikon kohutuin pelaaja lienee Jori Lehterä, joka solmi St. Louis Bluesin kanssa kaksivuotisen sopimuksen. Lehterän motivaatiosta kertoo jotain, että helsinkiläistaituri osti oman KHL-sopimuksen ulos menettäen ison kasan ruplia. Taitavalle keskushyökkääjälle on soviteltu isoa roolia Blues-nutussa, mutta tulosta pitää syntyä alusta lähtien, sillä St. Louisin hyökkäyksestä löytyy kovan luokan pelaajia.

Kontiola teki samoin kuin Lehterä ja osti KHL-sopimuksensa ulos. Konnalla on hieman parempi mahdollisuus saada rooli joukkueestaan kuin Lehterällä, mutta seinäjokelaisen pelityyli ei ehkä sovellu niin yksinkertaisesti NHL-jäille. Kontiolalla on toki paljon taitoa, mutta riittääkö kokonaisvaltainen pelaaminen NHL:n kärkiketjuihin? Torontolla ei ole yhtä laadukas hyökkäys kuin St. Louis Bluesilla, mutta Kontiola on vielä hierakiassa melko alhaalla.

Kontiolan seurakaveriksi liittyvä Leo Komarov jatkaa Torontossa peräti vuoteen 2018 saakka. Hyväksi kiekolliseksi pelaajaksi kehittynyt Komarov kärkkyy isoa roolia, mutta vaarana on tippuminen alempiin kenttiin. Leksa saa kuitenkin alkukaudesta näytönpaikan ja hänestä saattaakin muovautua yllättävänkin tehokas pelaaja dollarijäillä.

Markus Granlund debytoi viime kaudella NHL:ssä. (Getty)

Ma.Granlund debytoi viime kaudella (Getty)

Farmin kautta The Show’hun

Viime kausi oli suomalaisille AHL-pelaajille onnistunut. Teemu Pulkkinen, Markus Granlund, Miikka Salomäki ja Jyrki Jokipakka nousivat seuroissaan isoon rooliin ja kärkkyvät nyt paikkaa NHL:ssä.

Ryhmän ainoa puolustaja Jyrki Jokipakka saa ensi kaudella varmasti NHL-tulikasteensa. Ilveksestä Pohjois-Amerikkaan lähtenyt 23-vuotias monipuolinen pakki juhli keväällä AHL:n mestaruutta. Onnistunut kausi nosti selkeästi Jokipakan asemaa Dallasin kokoonpanospekulaatioissa. Mikäli Stars-laumassa sattuu kauden aikana paljon loukkaantumisia, voi Jokipakka pelata useammankin pelin NHL:ssä.

Viime keväänä MM-jäilläkin nähty Miikka Salomäki ei ole enää kaukana Nashville Predatorsin ryhmästä. Monipuolisena ja etenkin fyysisenä pelaajana tunnettu Salomäki osoitti farmissa pystyvänsä myös tehoilemaan – 75 AHL-ottelussa syntyi 50 tehopistettä, mikä riitti Milwaukee Admiralsin sisäisen pistepörssin voittoon. Raahelaislahjakkuus on todennäköisesti tulevaisuuden NHL-pelaaja, mutta onko ”Härän” aika vielä ensi kaudella?

Teemu Pulkkinen ja Markus Granlund debytoivat jo viime kaudella NHL:ssä ja iskivät kovia teholukemia AHL:ssä: Pulkkinen pelasi 71 ottelua tehoin 31+28=59, ja Granlund pelasi puolestaan 52 ottelua tehoin 25+21=46. Taitava kaksikko tarvitsee ison roolin menestyäkseen, joten heidän kautensa tulee pääosin kulumaan vielä AHL:n puolella.

Junnuosasto yllättää?

CHL: JAN 15 2014 BMO CHL/NHL Top Prospects Game

Honka saattaa palata junioreihin (AOP)

Alkavalla kaudella nähdään myös kaksi nuorempaa pelaajaa taistelevan paikasta The Show’ssa. Kesäkuussa järjestetyssä NHL Draftissa ensimmäisellä kierroksella huudetut Kasperi Kapanen ja Julius Honka osallistuvat joukkueidensa harjoitusleireille, mutta osoitteena on todennäköisesti jokin muu sarja kuin NHL.

Kapanen lähtee tavoittelemaan paikkaa Pittsburgh Penguinsin hyökkäyksestä, mutta tie on aikalailla tukossa. Vielä viime kaudella epätasaisia otteita Liigassa esittänyt Kapanen on tulevaisuuden nimi, mutta tämä kausi tulee liian nopeasti. Kapanen saattaa palata Liigaan KalPan paitaan tai jäädä pelamaan AHL:ään.

Dallas Starsin leirille osallistuva Julius Honka pelasi viime kaudella kanadalaisessa juniorisarjassa, WHL:ssä. Nuorukaisen kausi sujui loistavasti, mistä osoituksena varausnumero 14. Honka saattaa olla joukkueen mukana, kun NHL-kausi starttaa, mutta paluu junioreihin on todennäköisin vaihtoehto.

Mikäli Honka ja Kapanen pelaavat yhdeksän NHL-ottelua tai vähemmän, ei heidän sopimuksestaan kulu ensimmäistä vuotta. Tämän vuoksi heitä voidaan kokeilla kauden ensimmäisissä otteluissa, ja sopimus ei silti astu voimaan.

NHL-kausi starttaa 8. lokakuuta ja Suomessa voit seurata maailman parasta kiekkoa Viasat Hockey Finland -kanavalta.