Monen suomalaisen NHL-pelaajan sopimustilanne vielä auki – Millaisen diilin Granlund saa?

NHL:ssä on jäljellä enää neljä parasta, mutta loput 26 joukkuetta rakentavat jo kuumeisesti ensi vuoden rosteriaan. Monilta suomalaispelaajilta puuttuu vielä sopimus ja muutama pelaaja on astumassa heinäkuun vapaille markkinoille.

Suurin osa sopimuksettomista suomalaispelaajista ovat niin sanottuja rajoitettuja vapaita agentteja, eli heidän nykyisillä seuroilla on edelleen ensisijaiset neuvotteluoikeudet. Muutama suomalaispelaaja on puolestaan menossa kesän siirtomarkkinoille katsastamaan oman arvonsa.

Lisäksi joidenkin kohtala on vielä sopimuksestaan huolimatta auki, ja heitä voi odottaa treidi tai sopimuksen ulososto.

Vapaat agentit

Heinäkuun siirtomarkkinat ovat NHL-kesän yksi kohokohdista, sillä useat pelaajat etsivät tuolloin uutta kotia. Siirtomarkkinoiden kärkinimiin ei lukeudu tänä vuonna suomalaisia, mutta muutama nimi aiheuttaa mielenkiintoa: hyökkääjät Olli Jokinen ja Sean Bergenheim sekä maalivahdit Karri Rämö ja Antti Niemi ovat vapaita liikkumaan. Myös Kimmo Timosen sopimus loppuu, mutta KalPa-kasvatin ura näyttäisi päättyvän tähän kauteen.

Antti Niemen ura ei pakosta jatku San Josessa. (AOP)

Rämölle ja Niemelle löytyy NHL:ssä varmasti ottajia, mutta löytyykö heille haluamaansa palkkaa ja roolia? Calgary Flames haluaa todennäköisesti pitää Rämön itsellään, ja Karrin jatkaminen Flames-nutussa ei olisi suuri ihme.

Niemen tilanne on sen sijaa kimurantimpi: suomalaiskassarin otteet ovat hieman laskeneet ja Sharks ei pakonomaisesti aio pitää Niemestä kiinni. Muutamilla seuroilla ei ole vielä tiedossa ensi kauden ykkösmaalivahtia, joten Niemi katsoo taatusti heinäkuun markkinat ja oman arvonsa, mutta jatkaminen San Josessa ei ole poissuljettu.

Kautensa St. louis Bluesin reservissä päättäneen Jokisen NHL-uran jatko näyttää heikolta: kokenut kuopiolainen kelpuuttaa varmasti minimipalkan ja -roolin, jos hän saa tarjouksen Stanley Cup -mestaruudesta taistelevalta joukkueelta. On kuitenkin mahdollista, että Jokinen pakkaa laukkunsa ja suuntaa takaisin Eurooppaan, sillä hänen kiekkouransa on kuitenkin jatkumassa. Jokisen tilannetta saatetaan odotella aina syksyyn asti, sillä hän voi myös hakea pelipaikkaa tryout-sopimuksen kautta.

Bergenheim saanee NHL-sopimuksen, vaikka viime vuosi menikin penkin alle. Aluksi hän juuttui katsomoon Floridassa ja sama kohtalo odotti Minnesotassa. Bergenheim on kuitenkin edelleen kelvollinen alempien kenttien pelaaja ja jatko Pohjois-Amerikassa on todennäköistä.

Rajoitetut vapaat agentit

Vapaaksi agentiksi tulee, kun ikää on mittarssa yli 27 vuotta tai pelaaja on pelannut NHL:ssä vähintään seitsemän kautta. Tämän vuoksi suurin osa pelaajista on tulokassopimuksen päätyttyä rajoitettuja vapaita agentteja, joiden oikeudet pysyvät samassa seurassa.

Tällaisella statuksella on suomalaisista tällä hetkellä Mikael Granlund, Erik Haula, Rasmus Rissanen, Jyrki Jokipakka, Teemu Pulkkinen, Jani Hakanpää ja Sami Aittokallio. Näiden pelaajien tulokassopimukset ovat tulleet päätökseensä.

rissanen

Rasmus Rissanen palaa todennäköisesti Eurooppaan. (AOP)

Aittokallio, Rissanen ja Hakanpää matkaavat todennäköisesti Eurooppaan, sillä heidän tie NHL:ään näyttää heikolta. Listan loput nimet ovat puolestaan jatkamassa NHL:ssä nykyisissä seuroissaan.

Granlundin tilanne on tällä hetkellä mielenkiintoisin, sillä Wildissa halutaan varmasti rakentaa tulevaisuutta muun muassa hänen ympärilleen. Granlund tuskin saa vielä isoa monivuotista sopimusta, mutta parin vuoden niin sanottu yksisuuntainen ”välidiili” on todennäköisin, minkä aikana ”MG” pyrkii ansaitsemaan isompaa sopimusta.

Haula ja Jokipakka saanevat myös yksisuuntaiset sopimukset, mutta Pulkkisen tilanne on vielä auki. Hirmuista jälkeä AHL:ssä tehnyt vantaalaislähtöinen hyökkääjä ei ole vielä vakuuttanut NHL:n puolella, minkä vuoksi Detroitissa puntaroidaankin tarkkaan hänen tilannettaan. Teemu saattaa saada yksisuuntaisen pahvin, mutta myös kaksisuuntainen vuoden mittainen jatkosopimus on mahdollinen.

Näistä pelaajista joillakin voi olla edessään myös treidi: muun muassa Haulan jatko Wildissa ei ole täysin varmaa, sillä minnesotalaiset saattavat lähteä kaupoille esimerkiksi NHL Draftin aikana ja Erik voi hyvinkin joutua kaupattavaksi.

Muuta liikennettä

raanta

Antti Raannan kohtalona voi olla treidi. (AOP)

Myös muita suomalaisia saattaa liikkua kesän aikana treidien tai ulosostojen muodossa. Maalivahdit Niklas Bäckström ja Antti Raanta ovat ainakin lähtöuhan alla. Raanta on esittänyt vähäisissä otteluissaan Chicagossa kelpo otteita ja hänellä on vielä vuosi sopimustaan jäljellä. Raanta on jäänyt organisaatiossaan kuitenkin kolmosveskariksi, joten treidi on enemmän kuin todennäköinen. Antti on Chicagolle hyvä kauppatavara, joten suomalaisen osoite voi hyvinkin muuttua ensi syksyksi.

Bäckströmin tilanne on taas hankalampi: Niklas ei ole pystynyt olemaan enää muutamaan vuoteen parhaalla tasollaan eikä hänellä ole enää löytynyt peliaikaa Wildissa. Bäckströmin 3,4 miljoonan dollarin sopimusta on jäljellä vielä vuosi. Häntä ei varmasti pystytä treidaamaan, mutta Wild saattaa hyvinkin ostaa hänen sopimuksensa ulos. Jos näin käy, Bäckström palaa lähes varmasti Eurooppaan, sillä hänelle ei löydy enää isoa roolia mistään NHL-joukkueesta.