Kommentti: Liigan tulokaspalkinto menee Poriin

Ruutu LogoSeuraa maan parasta kiekkoa Ruutu-palvelussa

Liigasta on löytynyt tälläkin kaudella monia tehokkaita tulokkaita, mutta parhaan tulokkaan tittelistä taistelee tosissaan vain kolme nimeä. Jarmo Wasama -palkinto jaetaan pelaajalle, joka on osoittanut kykyä nousta kansainvälisen tason pelaajaksi. Näin ollen pelkkä tulokkaiden pistepörssi ei kerro vielä mitään.

Tällä hetkellä Liigan tulokkaiden pistepörssiä johtaa TPS:n Petrus Palmu, joka on kerännyt 55 ottelussa 33 tehopistettä. 20-vuotias hyökkääjä on yksi näistä kolmesta potentiaalisesta tulokaspalkinnon voittajasta, sillä huipputaitava Palmu on osoittanut, että hänen potentiaalinsa on huomattavasti korkeammalla kuin Liiga-jäillä.

Tulokaspörssin toisena oleva SaiPan Jonatan Tanus tuskin nousee taistelemaan palkinnosta, vaikka hän onkin vain pisteen päässä Palmusta. 22-vuotias laituri olisi jonain toisena vuotena todennäköisesti vahvemmilla, mutta tällä hetkellä hän jää esimerkiksi Palmun rinnalla auttamatta kakkoseksi.

Palmua voi haastaa hänen seurakaverinsa Olli Juolevi, joka on iskenyt puolustajan tontilta 18 pistettä 34 ottelussa, mikä on huima suoritus. Juolevin potentiaali on myös korkeammalla kuin Palmun, ja hän on myös sen osoittanut, joten Palloseuran puolustaja saattanee nousta tällä listalla jopa Palmun ohi.

Juolevin ja Palmun ohella löytyy vielä yksi nimi, joka on tosissaan kilpailussa mukana, ja hän on Porin Ässien Jesperi Kotkaniemi. Oikeastaan kriteerien mukaan palkinnon pitäisi mennä hänelle automaattisesti: 17-vuotias Kotkaniemi on iskenyt kauden 52 ottelussa 25 tehopistettä, jolla hän on tulokaspörssin kolmantena. Hän on ollut nuoresta iästään huolimatta merkittävä pelaaja patapaidoille, sillä tehoilun lisäksi nuorukainen on myös esittänyt kypsää kokonaisvaltaista peliä.

Pelkästään potentiaalin perusteella Kotkaniemi on vuoden tulokas. Suurin kysymys on, onko hän pystynyt osoittamaan potentiaalinsa Liiga-jäillä? Kysymys on helppo, ja vastaus on: kyllä on! Näin ollen Jarmo Wasama -palkinnon kohtalosta ei pitäisi olla suurta epäselvyyttä, vaikka Juolevi ja Palmu ovatkin vahvoilla tässä kilpailussa.

Mutta missä Kotkaniemen potentiaali tällä hetkellä on, jos verrataan sitä Palmun ja Juolevin potentiaaliin? Jos aloitetaan Palmusta, niin NHL on hänen kohdallaan kaukainen unelma, vaikka taidoiltaan mies voisikin pelata maailman parhaassa sarjassa. Palmu on 171-senttinen pelimies, joka ei fyysisestä pelityylistään huolimatta todennäköisesti nouse NHL:ään. Todennäköisin skenaario on se, että hän pääsee kokeilemaan siipiään farmijäillä, mutta nuorukaisella on edessään hieno ja maineikas ura Euroopan kaukaloissa.

Juolevin kohdalla odotusarvo on NHL:ssä. Hän on Vancouver Canucksin ensimmäisen kierroksen varaus, ja hän on koko organisaation suurimpia pakkilupauksia. Juolevi tulee saamaan useamman mahdollisuuden nousta vakituiseksi NHL-pelaajaksi, ja hänen taidoillaan kaiken pitäisi olla mahdollista. Hänestä tuskin tulee NHL:n kärkipuolustajia, mutta Juolevilla on kaikki saumat nousta NHL:ssä vakiopuolustajan rooliin, ja sen hän on näyttänyt tällä kaudella myös Liiga-jäillä.

Kotkaniemen näkymä on niin ikään NHL:ssä. Hän tulee saamaan NHL-varauksen tulevana kesänä, ja miehen nimi kuuluu lähes satavarmasti ensimmäisen kierroksen aikana. 188-senttinen hyökkääjä on saanut sentterin kasvatuksen, ja siinä roolissa hän tulee myös uraa luomaan, vaikka debyyttikausi Liigassa onkin sujunut laidassa. Kotkaniemi on viisas pelaaja, jolla on kyky tehdä koko ajan oikeita asioita kiekon kanssa. Hän liikkuu kokoisekseen hyvin, laukoo kovaa ja tarkasti sekä lukee tilanteita kuin avointa kirjaa. Tällaisilla ominaisuuksilla Kotkaniemestä voi tulla tähtitason pelaaja NHL:ään, ja hän on Juolevin tavoin osoittanut sen tällä kaudella Liigassa.

Entä onko tulokaskisassa sijaa yllätyksille? Näillä näkymin ei ole. Kärkikolmikon takaa löytyvät vielä Tanuksen lisäksi Eetu Tuulola, Teemu Kivihalme ja Teemu Lepaus, joilla on menossa hieno tulokaskausi, mutta yksikään heistä ei nouse taistelemaan palkinnosta.

Kansikuva: All Over Press