Kommentti: Vegasin honeymoon uhkaa loppua

Viaplay LogoSeuraa maailman parasta kiekkoa Viaplayssa

NHL-tulokas Vegas Golden Knights on aloittanut kautensa paremmin kuin kukaan uskalsi odottaa: Vegas on voittanut ensimmäisestä seitsemästä ottelustaan kuusi ja kerännyt 12 sarjapistettä. Joukkue onkin Pacific-divisioonan toisena vain pisteen päässä Los Angeles Kingsistä.

Vegasin yllättävälle startille on monia syitä, mutta nimettömän joukkueen suurin ase on paineettomuus. Kukaan ei odottanut Nevadan pojilta mitään, eikä edes joukkueen usko tainnut olla kovin korkealla. Jokainen pelaaja haluaa näyttää taitonsa ja lunastaa ison roolin joukkueesta, jossa ei ollut juuri minkäänlaista hierarkiaa ennen kautta. Tämä takaa sen, että jokainen pelaaja on loistavassa vedossa. Eikä alkuhuuman merkitystä voi vähätellä: honeymoon on luonnollisesti aina yhtä juhlaa, joten eipä Golden Knightsin menestystä voi pitää totaalisena yllätyksenä.

Miten sitten käy, kun honeymoonilta palataan takaisin normaaliin arkeen? No, yleensä jokainen alkaa suorittaa omalla perustasollaan tai jopa perustasoaan huonommin. Magiikka on tässä vaiheessa enää kaukana.

Vegasin kohdalla paluu arkeen on koittamassa pian. Ja se ei tarkoita sitä, että Vegas tippuisi koko sarjan heittopussiksi, vaan sitä, että nevadalaiset eivät enää taistele divisioonansa kärkipaikoista.

Seuran honeymoon näyttäisi loppuvan jo ennen aikojaan. Kuherruskuukausi ei todennäköisesti kestä edes kuukautta. Syykin on selvä: loukkaantumiset.

NHL-tulokas menetti aluksi sairaslistalle ykkösveskarinsa Marc-Andre Fleuryn, ja ei mennyt aikaakaan, kun myös kakkosveskari Malcolm Subban sai alaraajavamman ja joutui kuukauden huilille. Fleury kärsii aivotärähdyksestä, ja hänen tilannettaan seurataan päivä päivältä. Fleury saattaa uusimpien tietojen palata nopeastikin askiin, mikä on seuran hartain toive tällä hetkellä.

Nykyisten tietojen mukaan Golden Knightsin täytyy kuitenkin varautua siihen, että tulevissa otteluissa joukkueen maalia vartioivat organisaation kolmos- ja nelosveska. Nimeltään he ovat Oscar Dansk, 23, ja Maxime Lagace, 24. Kumpikaan ei ole pelannut yhtäkään täyttä NHL-ottelua. Lagace ei ole pelannut NHL:ssä minuuttiakaan, ja Danskin vain noin kymmenen minuuttia.

Jos Fleuryn poissaolo vain venyy ja venyy, niin Las Vegasissa on edessä erittäin iso ongelma. Dansk-Lagace-kaksikko voi yllättää yksittäisissä otteluissa, mutta pitkässä juoksussa heidän varaan ei voi laskea mitään.

Tällainen tilanne olisi voitu välttää sillä, ettei joukkueen GM George McPhee olisi hätäisestä lähtenyt treidaamaan Calvin Pickardia, joka pistettiin waiwerseihin. Pickard ei olisi todennäköisesti myöskään mikään pitkäaikainen vastaus, mutta hän on jossain määrin osoittanut olevansa kelpo NHL-maalivahti. Nyt McPhee vaihtoi hänet farmissa pelaavaan ruotsalaishyökkääjään ja yhteen varausvuoroon.

Vegasin honeymoonin päättyminen ei tietenkään johdu yksistään maalivahtien loukkaantumisista. Joukkue on nimittäin saanut pelata alkukauden lähes kokonaan kotonaan, mutta seuraavasta viikosta lähtien joukkueella on kuuden ottelun vieraspeliputki. Ja kun katsotaan ensi viikosta lähtien Vegasin otteluohjelmaa, on sen seuraavasta yhdeksästä ottelusta peräti kahdeksan vierasjäillä. Tuollaisen vierasrundin on pakko näkyä tuloksissa, varsinkin jos Fleury on edelleen sivussa. Ja vaikka hän palaisikin nopeasti, tulee hän saamaan massiivisen kuormituksen heti alkukaudesta, mikä tuo taas omat ongelmansa.

Kansikuva: Getty Images