NHL:ssä saatetaan nähdä jättimäisiä treidejä

Viaplay LogoSeuraa maailman parasta kiekkoa Viaplayssa

NHL:n siirtoraja umpeutuu noin puolentoista kuukauden päästä, minkä vuoksi siirtospekulaatiot käyvät jo kuumana. Moni Stanley Cupia havitteleva joukkue haluaa vahvistaa rivejään, ja tänä talvena tarjolla saattaa olla parikin käänteentekevää pelaajaa.

NHL:ssä nähdään vuosittain isoja treidejä, mutta jättimäiset kaupat ovat harvinaisempia. Tällöin puhutaan niin sanottujen franchise-pelaajien kauppaamisesta. Franchise-pelaaja on sellainen pelaaja, joka on joukkueensa valioyksilö ja jonka varaan seuran tulevaisuutta rakennetaan. Esimerkiksi Connor McDavid on Edmonton Oilersin franchise-pelaaja.

Tällaisten pelaajien naaraaminen treidin kautta on julmatun hankalaa, mutta joidenkin kohdalla täysin mahdollista.

Tänä talvena – ennen 26. helmikuuta – saatetaan nähdä kahden franchise-pelaajan siirtyvän: Arizona Coyotes saa miettiä Oliver Ekman-Larssonin kohtaloa ja New York Islanders John Tavaresin kohtaloa.

Kumpikaan seura ei tähdistään halua luopua, mutta pakon edessä siihen on taivuttava. Molempien pelaajien sopimukset valuvat kohti loppuaan, eikä kummankaan halu jatkaa nykyisissä organisaatioissaan ole kirkossa kuulutettu. Mikäli nämä supertähdet eivät pysty vakuuttamaan seuroille jatkohaluaan, joutuvat Isles ja Coyotes arpomaan kahden vaihtoehdon väliltä: joko pelaajien sopimukset kulutetaan loppuun ja toivotaan heidän sorvaavan jatkosopimus tai treidataan heidät kesken sopimuskauden ja otetaan vastaan huippuvastineet.

Joten tässä vaiheessa on kyse enää Tavaresin ja Ekman-Larssonin omasta tahdosta. Ja kumpikin haluaa varmasti katsoa markkinat sopimuksen tultua tappiin, sillä kumpikaan seuroista ei tarjoa heille kovin suurta mahdollisuutta taistella Stanley Cupista.

Näistä kahdesta tähdestä Tavaresista tulee ensi kesänä rajoittamaton vapaa agentti (UFA). Ekman-Larssonista tulee UFA puolestaan kesällä 2019, joten Arizonalla ei ole vielä mikään paniikki päällä.

Tavares on NHL:n parhaimpia pelaajia, ja jokainen seura ottaisi hänet kiljuen vastaan. Monikaan seura ei kuitenkaan voi ottaa häntä palkkakattopulman vuoksi, mutta potentiaalisia seuroja löytyy. Islanders saisi Tavaresista helposti yhden valmiin huippupelaajan, yhden kovan luokan lupauksen/tai valmiin kakkos-kolmoskentän pelaajan ja kärkipään varausvuoroja. Mutta sekään ei ole Islesille paras skenaario, sillä Tavaresin pysyminen Long Islandilla on ykkösprioriteetti.

Tavares on aiemmin sanonut haluavansa pysyä Islandersin organisaatiossa, mutta hän haluaisi taatusti odottaa kesään ja katsoa markkinat. Tällöin hän voisi itse vapaasti valita seuransa, eikä jatko Islandersissa olisi poissuljettu. Hän on kuitenkin seuran kapteeni, eikä Isles ole enää NHL:n pohjasakkaa, vaan seura voi hyvinkin nousta tulevaisuudessa isoksi tekijäksi. Tällöin myös Stanley Cupista taisteleminen voi olla realistista.

Todennäköisin vaihtoehto on, että Tavares odottaa heinäkuuhun asti, katsoo markkinat ja sorvaa sitten Islesiin jatkopahvin. Mutta treidivaihtoehtoa ei voi sulkea missään nimessä pois.

Joko Ekman-Larsson lähtee?

Oliver Ekman-Larssonin nykyinen sopimus päättyy kesällä 2019. Sitä ennen mies siirtynee treidillä toiseen organisaatioon.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Coyotesin ruotsalaistähti liikkuu ennemmin tai myöhemmin. Kanadalaismediassa on väläytelty vaihtoehtoa, että Arizona lähtisi kauppaamaan Ekman-Larssonia jo tänä talvena. Viimeistään siirto lienee edessä vuoden päästä, sillä puolustaja tuskin haluaa jatkaa umpisurkean kojoottilauman riveissä.

Koska Ekman-Larssonista saa hyvän hinnan eikä ruotsalaisen jatko näytä kovin todennäköiseltä, katselee Arizona-johto siirtoa jo nyt. TSN:n mukaan ainakin Toronto Maple Leafs, New Jersey Devils ja Philadelphia Flyers ovat kiinnostuneita tähtipakista. Arizonan leiristä on kuulunut, että pyynti on ”erittäin suuri”, ja TSN kertookin sen tarkoittavan kahta kovan luokan NHL-pelaajaa ja yhtä ykköskierroksen varausta.

Näistä kolmesta seurasta Toronto voisi olla todennäköisin. Mutta keitä vaahteralehtipaidat uhraisivat? Auston Matthewsiin ei kosketa, mutta esimerkiksi William Nylander ja Mitch Marner ovat Toronton avainpelaajista kiinnostavia aavikkolaisten silmissä. Lisäksi Maple Leafsista löytyy lupaavia pelaajia, jotka voivat olla kaupan: muun muassa Timothy Liljegren ja Kasperi Kapanen ovat arvokasta kauppatavaraa.

Kuvat: Getty Images