Löytyikö Patrik Laineelle vihdoinkin laadukas sentteri?

Viaplay LogoSeuraa maailman parasta kiekkoa Viaplayssa

Winnipeg Jets teki maanantaina kovan hankinnan, kun se naarasi sentteri Paul Stastnyn St. Louis Bluesin riveistä. 32-vuotiaan hyökkääjän myötä winnipegiläisten sentteriosastosta tuli kertaheitolla huippulaadukas, kun Stastnyn lisäksi keskikaistalla pelaavat Mark Scheifele, Bryan Little, Andre Copp ja Matt Hendricks.

Tällaisella arsenaalilla Jetsin lähtökohdat loppukauteen ovat erinomaiset. Monikaan seura ei pysty lyömään pöytään laadukkaampaa sentterinelikkoa, mikä kertoo Jetsin tämän kauden mahdollisuuksista paljon.

Tällä hankinnalla on koko joukkueelle iso merkitys, mutta myös joillekin yksilöille. Etenkin yhdelle herralle, joka tottelee nimeä Patrik Laine. Suomalaistähdellä ei ole nimittäin ollut Winnipegissä missään vaiheessa sellaista sentteriä, jonka kanssa Laine saisi pelata illasta toiseen. Vierellä on ollut niin Little, Hendricks kuin Copp, mutta kukaan heistä ei ole pystynyt tarjoamaan Laineelle sellaista apua kuin hänen kaltaisensa pelaajat yleensä tarvitsevat.

NHL:n eliittisenttereihin lukeutuva Scheifele on hakattu yhteen Blake Wheelerin kanssa, eikä tätä kaksikkoa eroteta. Sen vuoksi Laine on useimmiten jäänyt Jetsissä kakkoskentän pelaajaksi.

Laine on tehnyt tästä huolimatta loistavaa jälkeä NHL:ssä, mutta paremman sentterin turvin Tappara-kasvatin maalimäärä voisi olla vieläkin komeampi. Laineen nykyinen maalitehtailu onkin poikkeuksellisen hämmästyttävää, kun otetaan huomioon, minkälaisessa roolissa hän pelaa ja kenen kanssa.

Jatkossa Laineen vierellä on kuitenkin sellainen sentteri, jota Jets-tähti on kaivannut. Stastny on viisas pelaaja, joka rytmittää peliä erinomaisesti. Hänen pelisilmänsä on timanttia, ja hän kykenee tarjoilemaan jatkuvasti ketjukavereilleen tontteja. Stastny ei ole koskaan ollut erityinen maalintekijä, vaan hänen pelinsä on aina perustunut syöttelyyn.

Loogisesti ajateltuna Laine ja Stastny ovat kuin luodut toisilleen. Stastny syöttää, Laine laukoo. Tällaisessa tilanteessa Laine ei ole vielä NHL-urallaan ollutkaan, joten suomalaisen tahti saattaa sen kuin vain kiihtyä.

Ei ole tietenkään varmaa, että Stastnyn ja Laineen kemiat kohtaisivat, vaikka pelillisesti heidän pitäisikin sopia yhteen. Välillä kemiat ovat kuitenkin sen verran pielessä, ettei yhteispeli toimi.

On kuitenkin todennäköistä, että Laine on saanut rinnalleen kerrankin huipputason sentterin, joka tuo myös suomalaisen peliin lisää tehokkuutta. Se onkin vastustajien kannalta vaarallista, sillä Laine on jo tällä hetkellä 40 maalin tahdissa. Laineen ja Stastnyn yhteispelistä saatiin viime yönä ensimmäinen näyte, ja se oli vähintäänkin lupauksia herättävä.

Laineen maalintekotaidoilla tehdään aina tulosta, mutta oikeissa olosuhteissa suomalainen tulee taistelemaan tulevaisuudessa koko NHL:n maalipörssin voitosta.

Ja mikä vaikutus tällä on Jetsille? Sillä voi olla jatkossa jopa kaksi ”ykköskenttää”, kun Laineesta saadaan revittyä kaikki potentiaali irti. Tällöin myös Stanley Cupista taisteleminen on huomattavasti todennäköisempää. Parhaimmassa tapauksessa Winnipegissä mennään pitkälle jo tällä kaudella.

Tässä vaiheessa on kuitenkin hyvä muistaa, että Stastnyn sopimus päättyy tähän kauteen, joten hän ei pakosta jatka enää ensi kaudella Winnipegissä. Miehen halu liittyä Jetsiin oli kuitenkin sen verran kova, että onnistunut kevätkausi saisi Stastnyn ja Jetsin varmasti allekirjoittamaan jatkosopimuksen.

Kansikuva: Getty Images