Näkökulma: Patrik Laine – Mikä mättää?

Viaplay LogoKaikki kauden NHL-ottelut ja kohokohdat suorana Viaplayn kanavilta, myös jälkilähetyksinä.

Tämän kauden paras kuukausi Patrik Laineelle oli marraskuu, jolloin syntyi 18 maalia. Sen jälkeen on ollut huomattavasti hiljaisempaa. Joulukuun ja tammikuun maalit pystytään laskemaan tähän mennessä yhden käden sormin. Muutaman Jetsin pelin katsoneena Laine tuntuu aina olevan pelitilanteiden ulkopuolella. Siis siellä omalla mukavuusalueellaan, josta on kiva laukoa suoraan syötöstä paikan tullessa. Liian usein se tarkoittaa, että kaikkien muiden pitää tehdä se työ, että tila aukeaa.

Laineen parhaiksi puoliksi on sanottu, että hän osaa löytää peliälynsä avulla sen tyhjän tilan ja laukaus lähtee pienestäkin tilasta nopeasti ja tarkasti. Näistä saatiin lukuisia esimerkkejä kahden ensimmäisen kauden aikana ja Laine pelasi tuolloin enemmän vastustajan maalin läheisyydessä. Valtaosan kauden otteluista Laine on pelannut sentteri Bryan Littlen parina. 31-vuotiasta Littleä voidaan sanoa kokeneeksi sarjajyräksi ja joukkueen luottamuksesta kertoo myös varakapteenin ”A” rintapielessä. Tasaisen varma suorittaja ei kuitenkaan riitä Laineen tapauksessa, vaan jonkinlaista erikoisosaamista pitäisi löytyä.

Paul Maurice, Winnipeg Jetsin kokenut päävalmentaja on jo 23. kerran NHL:n päävalmentajan paikalla. Kokemus tuo valmennusuran aikana lisää näkemystä ja laaja-alaisuutta, mutta miten Maurice käsittelisi Laineen tilanteen? Viime kevään playoff-sarjassa Nashville Predatorsia vastaan kuultiin Mauricen huutavan ”sinun pitää v***u liikutella jalkojasi poika!” ja sekuntia myöhemmin kiekko kimposi Laineen laukauksesta Paul Stastnyn kautta maaliin, jolloin Maurice totesi ”tai sitten teet noin”. Tilanteen voit katsoa videosta alapuolelta.
Tämäntyyppistä palautetta saa varmasti jokainen joukkueen pelaaja, mutta mitä muita keinoja Mauricella olisi? Voisiko hän vaatia Lainetta tulemaan silloin tällöin omalta mukavuusalueeltaan pois ja esimerkiksi luomaan trafiikkia maalinedustalle? Isokokoisena pelaajana Laineella olisi avuja pärjätä myös tässä roolissa ja hyvällä koordinaatiolla olisi mahdollista tehdä maaleja myös ohjausten kautta. Itse seuraisin suurella mielenkiinnolla, miten Laine sopeutuisi monipuolisempaan pelitapaan pienen tyylimuutoksen kautta.

Teemu Selänne totesi Iltalehdelle, että Laineen pitää säilyttää rentous, sillä väkisin vääntämällä tulosta ei tule. Tämän pohjalta voi todeta, että joukkueelle voi olla hyödyksi myös muuten kuin kovana maalitykkinä ja onnistumisen tunteet ruokkisivat taas vuorostaan maalintekoa. Laineen tärkein rooli on toki pistää kiekkoa reppuun, mutta hänellä on muutakin annettavaa Jetsille. Työteliäs joukkuepeli olisi yksi ison kuvan palasista. Etenkin playoffeja ajatellen.

Jets kohtaa seuraavaksi Columbus Blue Jacketsin torstain ja perjantain välisenä yönä (Suomen aikaa klo 03).

Lähteet: YouTube, Iltalehti.fi

Kansikuva: Bruce Bennett/Getty Images