Näkökulma: Miksi lupaava hyökkääjä haluaa pitää välivuoden NHL:stä?

Viaplay LogoSeuraa maailman parasta kiekkoa Viaplayssa

Detroit Red Wingsissä parin viime kauden aikana ihastuttanut Andreas Athanasioun pitäisi kaiken järjen mukaan pelata tällä hetkellä joukkueensa mukana NHL-jäillä. Mutta eipä pelaa.

Athanasiousta, 23, tuli viime kauden jälkeen rajoitettu vapaa agentti, eli Red Wings sai kaikessa rauhassa neuvotella uudesta sopimuksesta hyökkääjän kanssa ilman muiden joukkueiden painetta. NHL-seuran ja nuoren rajoitetun vapaan agentin mielipiteet eivät aina kohtaa saman tien, vaan sopimuksen teko siirtyy syksyyn. Sopimus kuitenkin syntyy lähes poikkeuksetta ennen ensimmäistä runkosarjaottelua.

Eipä syntynyt Athanasioun kohdalla. Detroitin viime kauden toiseksi paras maalintekijä on tällä hetkellä ilman sopimusta, koska kummankaan osapuolen tahtotilat eivät ole kohdanneet. Athanasiou haluaa enemmän palkkaa ja pidemmän sopimuksen kuin mitä Red Wingsin GM Ken Holland pystyy tarjoamaan.

Holland on tarjonnut parin vuoden mittaista diiliä, joka toisi nuorelle hyökkääjälle noin 3,8 miljoonan dollarin tilin. Tuulennopean hyökkääjän arvo on kuitenkin korkeampi, ja hänen leirinsä tietää sen. Athanasioun arvioidaan hakevan ainakin kolmen miljoonan dollarin vuosipalkkiota.

Ongelma ei ole siinä, etteikö Red Wings haluaisi maksaa miehelle kolmea miljoonaa vuodessa, vaan kyse on NHL:n palkkakatosta. Red Wings on tehnyt paljon huonoja sopimuksia, minkä myötä joukkueella ei ole juurikaan palkkakatossa tilaa. Ratkaisuna voisi olla treidi, mutta sekään ei ole näköpiirissä, sillä Holland haluaisi Athanasiousta järkyttävän kovan hinnan. Hinnan, jota yksikään NHL-seura ei suostu maksamaan. Holland on myös sanonut, ettei hän ole treidin kannalla, koska se lähettäisi muille tuleville rajoitetuille vapaille agenteille vääränlaisen signaalin.

Sekavan tilanteen myötä Detroitin viime kauden kärkihyökkääjä on tällä hetkellä pelaamatta. Hän sai syyskuussa KHL-tarjouksia ja otti ne lähteiden mukaan vakavasti. Nyt hän on jättänyt KHL-haaveet, mutta katse on edelleen Euroopassa: Athanasiou harjoittelee paraikaa sveitsiläisen Luganon joukkueen kanssa, ja mikäli treidiä tai parempaa sopimusta ei ala tapahtua, sorvannee mies sopimuksen sveitsiläiseen suurseuraan.

Holland on joukkoineen tehnyt huonoja sopimuksia, joten hän voi syyttää pitkälti itseään siitä, ettei viime kauden toiseksi paras maalintekijä ole tällä hetkellä Red Wingsin kokoonpanossa. Mutta silti suurin roisto on Athanasiou, jonka pitäisi miettiä uraansa hieman pidemmälle kuin vain parin vuoden päähän. Hänen ensimmäinen täysi NHL-kausi oli hyvä, ja hänestä voisi kasvaa erittäin tasokas pelaaja The Show’hun.

Mitä se sitten vaatisi? Paljon peliaikaa NHL:ssä ja harjoittelua mahdollisimman vahvassa ryhmässä. Näitä asioita olisi tarjolla Detroitissa, sillä Holland on luvannut Athnasioulle neuvotteluissa ison roolin joukkueesta. Ja harjoittelu minkä tahansa NHL-seuran riveissä palvelee huomattavasti enemmän kuin harjoittelu Luganossa.

Tämän vuoksi onkin outoa, että 23-vuotias pelaaja ajattelee vain kahisevaa. Hän tienaisi Detroitissa pelatessaan noin 1,9 miljoonaa dollaria vuodessa, mikä on ainakin allekirjoittaneen mielestä kohtuullinen korvaus, vaikka hänen arvonsa saattaisikin olla korkeampi. Jos hän hyväksyisisi kaksivuotisen sopimuksen, voisi Athanasiou saada parin vuoden päästä esimerkiksi viiden miljoonan dollarin vuosiansiot.

Nyt näyttää siltä, että Athanasiou pelaa tämän vuoden Sveitsissä, ja ensi kesänä hän saa uuden sopimustarjouksen Detroitilta. Veikkaisin, ettei sekään ole järin suuri, joten Athanasioun kannalta tilanne ei näytä hyvältä. Välivuosi NHL:stä ei ainakaan veisi miestä eteenpäin pelaajana.

Mikäli Athanasiou tulee järkiinsä ja haluaa pelata vielä tällä kaudella NHL:ssä, täytyy hänen tehdä sopimus Detroitin kanssa viimeistään marraskuun aikana. Muuten hän ei saa pelata NHL:ssä enää tämän kauden aikana.