Näkökulma: Eurooppalaisen kiekon dominanssi takaa suomalaisittain hyvän varausvuoden

Viaplay LogoSeuraa maailman parasta kiekkoa Viaplay-palvelussa.

Viime vuosina suomalaisia on huudettu suurella joukolla NHL:n varaustilaisuuksissa. Vahvan avauskierroksen lisäksi suomalaisia on huudettu myöhemmillä kierroksilla sankoin joukoin. Tämä trendi saanee jatkoa myös tämän vuoden varaustilaisuudessa. Hyvin menneet nuorten MM-kisat takasivat viimeistään sen, että suomalaisten Amerikan valloitus saa jatkoa.

Satakunnan ja Savon vuosi

Suomesta lähetetään tämänkin vuoden varaustilaisuuden ikäluokissa useampi pelaaja vuolemaan kultaa rapakon taakse. Pohjoismaisten pelaajien kuningas lienee selvä: Kaapo Kakko 790-vuotiaasta Suomen Turusta on lähes varma kärkikolmikkoon. Hyvät otteet maailmamestaruuteen päättyneissä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa nostivat nuoren turkulaisen joidenkin mielestä jopa kirittämään Jack Hughesia kärkipaikasta. Toki nuori amerikkalainen on vieläkin kuskin paikalla ykkösvaraukseksi, mutta ero on kaventunut huomattavasti. Joka tapauksessa olisi shokki, jos Kakkoa ei huudettaisi kärkikolmikossa. Kakko löytyykin arvostetun ISS:n varauslistalta turvallisesti sijalta kaksi.

Tämän vuoden erikoisuutena voidaan pitää kahta maakuntaa. Tuskin koskaan on Satakunnasta tai Savosta saatu näin laajaa ikäluokkaa jalkeille yhteen varaustilaisuuteen. NHL:n Central Scouting nosti Lukon Ville Heinolan Euroopan seitsemänneksi parhaaksi pelaajaksi. Saman listan viidestoista oli Ässien Antti Tuomisto. Väliin mahtui Jukurien Mikko Kokkonen sijalle yhdeksän. Vielä pari vuotta sitten surkuteltiin suomalaisten NHL -puolustajien vähyyttä. Nyt on tarjolla useampi jopa ensimmäiselle kierrokselle. Listalla kahdenkymmenen parhaan eurooppalaisen joukkoon mahtuu myös JYP:n Anttoni Honka. Nuori mailataituri tarvitsee vielä varmuutta peliinsä, mutta taidot miellyttävät varmasti jokaista NHL:n GM:ää. Savon ja Satakunnan huippuvuotta täydentävät mikkeliläiset Henri Nikkanen ja Leevi Aaltonen. Satakunnasta ponnistaa vielä käytännössä varmojen varausten joukkoon Antti Saarela. Nuoren raumalaisen lisäksi toisen polven kiekkoilijoita varaustilaisuutta edustavat muun muassa huippulahjakkaat Patrik Puistola ja Juuso Pärssinen. Molempien kohdalla varaus lienee varma, jos kroppa pysyy kasassa kevään.

Kaapo Kakko on erittäin lähellä top3 varausta. Kuva: AOP

Euroopan peli

Eurooppa on hallinnut NHL:n varaustilaisuutta viime vuodet. Kanadan asema suurimpana pelaajahautomona ei ole uhattuna, mutta Eurooppa tuottaa vähintään yhtä paljon tähtiä kuin Pohjois-Amerikkakin. Vaikka Euroopan kahden kärkivarauksen putki todennäköisesti katkeaakin kesäkuussa, on kärkikymmenikköön tarjolla taas suuri määrä eurooppalaisia. NHL:n hyökkäysvoittoisempi, taitoa suosiva suuntaus on mahdollistanut eurooppalaisten nousun. Eurooppalainen kiekko mahdollistaa taidon esiin tuomisen paremmin kuin Pohjois-Amerikan juniorisarjat. Tämä on mahdollistanut Nico Hischierin, Miro Heiskasen, Jesperi Kotkaniemen ja Rasmus Dahlinin kaltaisten pelaajien esiinmarssin. Samalla se on mahdollistanut pienikokoisempien pohjoisamerikkalaisten nousun lajin huipulle suuremmalla volyymilla. Jack Hughesin takana pienikokoisia pelaajia löytyy Central Scoutingin listalta useampia kärkikymmeniköstä. 2000-luvun alussa olisi ollut vaikea kuvitella alle 185cm pitkää kanukkipakkia pohjoisamerikkalaisten varattavien puolustajien listakärkenä. Samalla olisi kyseenalaistettu samalla tavalla alle 185cm pitkien venäläisten Vasili Podkolzinin ja Ilya Nikolaevin sijoitus eurooppalaisten kärkiviisikkoon.

Ajat ovat siis muuttuneet. Eurooppalaisia varataan tänäkin vuonna säkkikaupalla. Toki tämä on jo trendi samoin, kun on suomalaisten huimat määrät varaustilaisuudessa. Viime vuosina suomalaisia on varattu rapakon molemmin puolin. Tänä vuonna ainoastaan Ilves -kasvatti Lassi Thompson lienee ainoa varma varaus Pohjois-Amerikan sarjoista. Maalivahtien osalta Kari Piiroinen on potentiaalinen varaus, jos saa kevään aikana riittävän näytön paikan Windsorissa. Michael DiPietron lähdettyä Ottawaan Piiroisen vastuun tulisi kasvaa roimasti ja samalla sijoitus maalivahtien listalla kohentua. Joka tapauksessa suomella on yli 10 potentiaalista varattavaa ensi kesäkuussa. Suomalaisen kiekkokasvattamon sampo takoo siis vieläkin kivenkovaa tulosta.

Kansikuva: Matthew Pearce/Icon Sportswire