Vegas Golden Knightsista Montrealiin siirtynyt Nick Suzuki on Canadiensin uusin superlupaus

Kun Montreal Canadiensin kannattajat heräsivät viikko sitten maanantaina uuteen aamuun Kanadassa, tärähti iso siirtouutinen vasten kasvoja. Perinteikäs Original Six-joukkue oli kaupannut yön pikkutunneilla punapaitojen kapteenina toimineen Max Paciorettyn laajennusseura Vegas Golden Knightsiin. Vaihtokaupassa Montrealin suuntaan matkasivat Tomas Tatar, toisen kierroksen varausvuoro sekä 19-vuotias Nick Suzuki.

Kokeneen slovakialaishyökkääjä Tatarin hankinta on helppo perustella, samoin kuin aina arvokas varausvuoro. Sen sijaan nuoren, taalaliigan ulkopuolelta junnukiekon parista tulevan lupauksen arvoa voi olla välillä vaikea määrittää, ainakin kannattajien toimesta.

Kovaa jälkeä OHL:ssä

Vuoden 2017 Draft-tilaisuudessa kanadalainen Suzuki varattiin heti ensimmäisellä kierroksella, koko varaustilaisuuden 13. pelaajana. Pehmeäkätisen sentterin kiekolliset lahjat ja terävä peliäly olivat ilmeisimpiä syitä monien seurojen kiinnostukselle, mutta samalla myös nuoren pelaajan hintelä ruumiinrakenne aiheutti pientä epävarmuutta joidenkin kykyjenetsijöiden arvointeissa pelaajasta. Golden Knightsiä tämä ei kuitenkaan haitannut ja se kiinnitti Suzukin itselleen heti tilaisuuden saatuaan.

Vegas Golden Knights varasi Nick Suzukin vuosi sitten kesällä Chicagossa järjestetyssä draft-tilaisuudessa. (Bruce Bennett/Getty Images)

Viimeiset kolme kautta OHL:ssä Owen Sound Attackissa pelannut kanadalaishyökkääjä on tähän mennessä takonut tulosta erittäin nousujohteisesti. Ensimmäisellä kaudella maaleja syntyi 63 pelissä 20, seuraavana vuonna maalimäärä kasvoi 45 osumaan ja viime kaudella Suzuki takoi jo huimat 42+58=100 tehopistettä. Viimeistään tuo 2017-2018 sesonki oli hiljattain 19-vuotta täyttäneen hyökkääjän läpimurtokausi. Hyökkäystehojen lisäksi hän kehittyi myös puolustuspelaamisessa entistä kokonaisvaltaisemmaksi, mikä onkin elinehto pelipaikan nappaamiseen NHL-joukkueessa.

OHL-kauden päätyttyä Suzuki pääsi haistelemaan NHL-tunnelmaa Golden Knightsin mukana parin viikon ajaksi pudotuspeleihin, kun tuleva Stanley Cup-finalisti kamppaili kiivaasti San Jose Sharksia ja Winnipeg Jetsiä vastaan. Vaikka jääaika rajoittuikin vain harjoituksiin, oli kokemus silti juniorille arvokas.

Pelkkä numeroihin ja tilastoihin tuijottaminen on monesti typerää ja turhan yksinkertaista, mutta Suzukin tapauksessa se alleviivaa nuorukaisen potentiaalia. Pistetehtailun lisäksi hänen suurimpia vahvuuksiaan ovat eri tilanteiden tunnistaminen ja terävä peliäly, jotka yhdistettynä ovat olleet tappava yhdistelmä juniorivuosina. Korkea ”hockey IQ” ja nopea ratkaisukyky kiekollisena ovat Suzukin valttikortteja myös NHL-tasolla.

Eikä Suzuki ole häpeillyt myöntää vahvuuksiaan NHL.com:in kesäisessä haastattelussa:

– Mielestäni luen peliä nopeammin kuin suurin osa muista pelaajista. Hyödynnän sitä päästäkseni nopeammin paikkoihin ja luodakseni tilanteita muille, hän kertoi.

Tietenkin myös parantamisen varaa nuorella pelaajalla on. Vaikka Suzuki on nopea pelaaja, on hänen luistelussaan vielä kehitettävää. Myös voimaa olisi saatava pieneen kroppaan lisää.

Canadiensin uusi pelaajarunko

Paciorettyn lähdön myötä joukkueesta hävisi kertalaakista paitsi katu-uskottava liiterileuka, mutta myös valtava määrä kokemusta ja auktoriteettia. Huoli on silti turhaa, sillä Canadiensiin on kasvamassa kovaa vauhtia uusi lupaava pelaajarunko. Suzukin lisäksi Jesperi Kotkaniemi ja amerikkalainen Ryan Poehling ovat myös ”Habsin” varaamia pelaajia, ja heidän myötä pitkään pienimuotoisena ongelmana ollut keskushyökkääjän positio lienee nyt hallussa. Huomion arvoista on myös Suzukin kyky kantaa vastuuta. Hän toimi Owen Sound Attackin varakapteenina viime kaudella, joten johtajan ominaisuuksiakin tuoreelta montrealilaiselta löytyy.

P.K Subban vaihtui Shea Weberiin, Alex Galchenyuk Max Domiin ja Lars Eller Andrew Shawhun. Näyttäisi siltä, että Montrealissa on nyt herätty siihen, että joskus on otettava yksi askel taaksepäin päästäkseen kaksi eteenpäin. Uudet johtohahmot Suzukin ohella tulevat tuottamaan Canadiensin kannattajille vielä paljon ilonaiheita, vaikka se ei tapahtuisikaan yhdessä yössä. Suurlupauksen murtautumisessa NHL-tasolle voi kestää vielä vähän aikaa, mutta siitä huolimatta toista viime kauden kaltaista pannukakku-sesonkia perinteikäs seura ei enää pelaa.