Näkökulma: Patrik Laine on valmis voittamaan NHL:n maalipörssin

Patrik Laine jaksaa hämmästyttää missä ikinä hän pelaakaan. Laine iski tulokaskaudellaan NHL:ssä 18-vuotiaana 36 maalia ja 64 tehopistettä. Tämä siis pelaajalta, joka ajeli vielä saman vuoden aikana mopoautolla Hakametsään.

Viime kauden eli Laineen toisen NHL-kauden uskottiin olevan hankala. Toisen kauden kirous ei ole tuulesta temmattu juttu. Mutta mitä teki Laine? Hän nosti tasoaan, iski 44 maalia ja 70 tehopistettä. Suomalaissensaatio oli lopulta koko NHL:n maalipörssin toinen jääden voittaja Alexander Ovechkinista viiden maalin päähän.

Viime kauden huima saldo oli yllätys. Siitä ei ole kysymystäkään. Laineen ura onkin ollut yllätyksiä täynnä, ja sen vuoksi niitä voidaan odottaa tulevaisuudessakin. Tulevalla kaudella sopiikin odottaa entistä parempaa Patrik Lainetta. Se voi tarkoittaa jopa 50 maalin rajapyykin lähentelyä, mikä voisi tuoda 20-vuotiaalle suomalaiselle NHL:n maalipörssin voiton.

Se kuulostaa villiltä arviolta, mutta sitä se ei ole. Laineen kehitys jatkuu vielä pitkään, sillä hän on himoharjoittelija, joka ei anna itselleen yhtään löysää. Isokokoinen järkäle on myös tehty kestävästä tavarasta, miksi hänellä on jäänyt loukkaantumiset vähiin, ja sen takia Laine on saanut harjoitella terveenä. Terve kroppa yhdistettynä himoharjoittelijan luonteeseen takaa sen, että Laine menee vuosittain eteenpäin.

Jos hän pitää vanhan pistetahtinsa, on sekin kova juttu. Pisteet kun eivät aina kerro kaikkea.

Eikä sovi unohtaa, että Laine on taas vuoden kokeneempi kuin viime syksynä. Se tarkoittaa vahvempia henkisiä työkaluja ja sitä kautta tasaisempaa suorittamista. Laine on aina ollut henkisesti vahva, mutta näin nuorella miehellä kasvua tapahtuu vielä pitkään, ja steppejä otetaan lyhyessä ajassa. Tämäkin puoltaa entistä parempaa Patrik Lainetta alkavalle kaudelle.

On selvää, että Laineen ei tarvitse voittaa maalipörssiä tai tehdä 50 maalia. Jos hän pitää vanhan pistetahtinsa, on sekin kova juttu. Pisteet kun eivät aina kerro kaikkea. Pääasia on, että Laine pystyy pelaamaan monipuolisemmin, mutta tekemään myös maaleja.

Hänellä on kuitenkin potentiaalia hätyytellä 50 maalin rajapyykkiä, ja sitä ei voi sivuuttaa. Laine tulee olemaan taas hieman vahvempi, nopeampi ja räjähtävämpi, miksi hän tulee pääsemään paremmin maalintekopaikoille. Se saattaa tietää lisää maaleja, sillä kyseessä on maalintekijä Jumalan armosta. Jos suomalaistykki saa edes 40 maalintekopaikkaa enemmän kuin viime kaudella, tulisi hän iskemään 50 maalia, jos miehen maalintekoprosentti pysyisi samassa luokassa kuin aiemmin.

Näin ollen Laineesta ja maalipörssin voittamisesta voidaan puhua samassa lauseessa. Se on realismia eikä utopiaa.

Patrik Laine tiputti kesällä painoaan saadakseen lisää nopeutta. Parempi liike takaa enemmän maalintekopaikkoja. Kuva: Getty Images

Moni taatusti ajattelee, että Laineen maalien mättäminen hankaloituu, kun hän on merkattu mies. Sitä hän oli kuitenkin jo viime kaudella, eikä se tuottanut ongelmia. Laineen laukaus on niin tarkka ja kova, ettei häntä pysty ottamaan kokonaan pois. Sen takia hän tulee takomaan maaleja tiuhaan tahtiin koko uransa ajan. Hän on myös pelaaja, joka tehoilee huononakin päivänä, joten isoon romahdukseen ei ole mitään syytä uskoa.

Näiden syiden vuoksi Laine voi pokata ensi kesänä Maurice Richard -palkinnon. Vastaavaan temppuun on yltänyt historian aikana vain kaksi suomalaista: Teemu Selänne ja Jari Kurri.

Kansikuva: Getty Images