Näkökulma: Suomi-maalivahtien tulevaisuus huolestuttaa

Viaplay LogoSeuraa maailman parasta kiekkoa Viaplayssa

Ennen muinoin suomalaiset kiekkoihmiset saivat ylpeillä maailman parhaalla maalivahtituotannollaan. Joillain on levy vieläkin päällä, mutta todellisuudessa muut maat ovat ajaneet Suomen kiinni, eikä täältä Pohjolan perukoilta tule enää huippuveskareita liukuhihnalta.

Suomalaisten NHL-kenttäpelaajien määrä ja laatu ovat nousussa, mutta mikä tulee olemaan maalivahtien tulevaisuus? Voiko Suomi enää tehdä eroa muihin huippumaihin maalivahtipelillään? Vastaus on selkeä: ei voi. Muut suurmaat tuottavat tänä päivänä tiuhempaan tahtiin huippulahjakkuuksia, minkä voi huomata jo pelkästään seuraamalla NHL Drafteja. NHL-uraa ei luoda varausnumerolla, mutta se kielii maiden maalivahtivalmennusten parantuneesta tasosta.

Mutta miltä suomalaisten NHL-maalivahtien tulevaisuus näyttää? Sitä pyritään tässä jutussa pohtimaan.

Onneksi on Tuukka Rask

Suomalaisten NHL-vahtien tilanne on vielä tällä hetkellä hyvä: tälläkin kaudella NHL:ssä on pelannut yhdeksän suomalaiskassaria, ja heistä kolme toimii seuroissaan ykkösmaalivahteina. Kaksi suomalaismaalivahtia lukeutuu myös maailman parhaisiin maalivahteihin, joten tilanne ei ole ainakaan vielä huono.

Kysymys kuuluu, mikä on tilanne viiden vuoden päästä?

Tällä kaudella NHL:ssä pelanneita suomalaisveskareita ovat Pekka Rinne, Tuukka Rask, Antti Raanta, Juuse Saros, Joonas Korpisalo, Harri Säteri, Christopher Gibson, Antti Niemi ja Kari Lehtonen. Nämä yhdeksän maalivahtia voidaan jakaa kolmeen kategoriaan.

Ensimmäiseen kategoriaan kuuluvat NHL:ssä ykkösmaalivahdin roolissa pelaavat Rinne, Rask ja Raanta. Rinne on NHL:n ehdotonta eliittiä, ja hän pysyy siellä vielä jonkin aikaa. Nashville Predatorsin tähti on kuitenkin jo 35-vuotias, joten parhaimmillaan uraa huipputasolla on jäljellä enää viisi vuotta.

Onneksi toinen NHL:n eliittimaalivahteihin kuuluva Rask on vasta 30-vuotias, ja hän saattaakin kuulua maailman kärkeen vielä kymmenisen vuotta. Raannan tilanne on mielenkiintoinen: hän on osoittanut pystyvänsä pelaamaan hyvällä tasolla NHL:ssä, ja hänellä on ikää vasta 28 vuotta, joten miehellä voi olla vielä pitkä ura edessään Pohjois-Amerikassa. Mutta Raannan suhteen kaikki on vielä auki, sillä hänellä on menossa vasta ensimmäinen kausi ykkösmaalivahdin roolissa NHL:ssä, ja hänen ensi kauden kuvionsakin ovat vielä hämärän peitossa.

Pekka Rinteellä on edessään vielä useampi vuosi huipulla.

Toiseen kategoriaan voidaan laskea ne maalivahdit, joilla voi olla valoisa tulevaisuus NHL:ssä. Etenkin Saroksen, 22, ja Korpisalon, 23, harteille on asetettu suuret odotukset. Saros pelaa jo nyt huipputasolla aina askiin päästessään, ja hän tulee satavarmasti korvaamaan tulevaisuudessa Rinteen Nashvillessa. On ihme, jos Saros ei nouse huipputason veskariksi Predsin organisaatiossa. Korpisalon potentiaali ei ole ehkä yhtä korkealla kuin Saroksen, mutta hän on päässyt jo nuorena miehenä NHL-jäille, ja hän saa imeä Columbus Blue Jacketsissa oppia Sergei Bobrovskin tasoiselta maalivahdilta. Korpisalolla on kaikki mahdollisuudet nousta ykkösmaalivahdiksi tulevaisuudessa, mutta hänen kohdallaan piilee enemmän kysymysmerkkejä kuin Saroksen.

Toiseen kategoriaan voidaan nostaa vielä Harri Säteri, jolta löytyy ikää jo 28 vuotta. Säteri palasi täksi kaudeksi Pohjois-Amerikkaan, ja hänen aikansa on kulunut pääosin AHL:ssä, kuten odotuksissa olikin. Hän on kuitenkin pelannut NHL:ssä Florida Panthersissa yhdeksässä ottelussa seuran vakituisten NHL-maalivahtien loukkaantumisten vuoksi, ja suomalaistorjuja onkin esiintynyt mallikkaasti. Tämän vuoksi Säterin mahdollisella NHL-uralla voidaan vielä spekuloida, vaikka todennäköisyydet ovatkin pienet.

Kolmanteen kategoriaan kuuluvat Lehtonen, Niemi ja Gibson. Heidän varaan ei voi laskea tulevaisuutta.

Kokeneiden Niemen ja Lehtosen urat ovat selvästi ehtoon puolella. Etenkin 34-vuotiaan Niemen ura voi olla jo hyvinkin lähellä loppuaan, sillä hän on joutunut tällä kaudella jo kahdesti treidin kohteeksi. Mies on kuitenkin löytänyt uutta virettä Montreal Canadiensin paidassa, joten Niemellä voi olla vielä tulevaisuutta kakkosveskan roolissa. Saman ikäinen Lehtonen pystyy varmasti pelaamaan vielä muutaman vuoden NHL:ssä, mutta löytyykö hänelle enää ykkösvahdin roolia mistään seurasta? Lehtonen saattaa olla koko NHL:n parhaimpia kakkosmaalivahteja, ja hän saattaa myös haluta jatkaa nykyisessä roolissaan Dallas Starsissa tämänkin kauden jälkeen, vaikka miehen sopimus onkin katkolla.

Gibson on puolestaan kolmikon kokemattomin tapaus, ja hänellä tuskin on tulevaisuutta NHL:ssä. 25-vuotiaan veskarin aika New York Islandersin organisaatiossa on kulunut lähes kokonaan farmissa, eikä vakituista paikkaa NHL:stä tunnu näillä näytöillä aukeavan. Gibson on säväyttänyt yksittäisissä NHL-otteluissa, mutta nousu vakituiseksi NHL-maalivahdiksi on edelleen kaukainen unelma.

Ei katastrofia

Yhteenvetona voidaan todeta, että suomalaismaalivahtien tilanne on tulevaisuudessa kelvollinen, mutta minään maalivahtien ihmemaana Suomea ei voi enää pitää. Niemen, Lehtosen, Gibsonin ja Säterin varaan ei voi laskea paljoakaan. Rinne tulee jättämään NHL-kaukalot viimeistään viiden vuoden päästä, joten Suomella voi olla tuolloin vain yksi huippuveskari: 35-vuotias Rask.

Sarokselta ja Korpisalolta odotetaan isoa hyppyä seuraavien vuosien aikana, ja Raanta pääsee toivottavasti oikeisiin olosuhteisiin luomaan uraa. Se voisi olla miehen nykyinen seura Arizona Coyotes, mutta Raannan jatko aavikolla ei ole mitenkään varma asia.

Parhaassa tapauksessa Saros, Korpisalo ja Raanta ovat seuroissaan viiden vuoden päästä ykkösmaalivahteja, joten silloin Suomen pullat olisivat paremmin kuin hyvin uunissa.

Joonas Korpisalo pyrkii tulevaisuudessa täyttämään Sergei Bobrovskin saappaat.

Potentiaalia löytyy

Vaikka Ruotsi, Venäjä, Kanada ja Yhdysvallat tuottavat tänä päivänä tiuhempaan tahtiin lahjakkaita veskareita kuin Suomi, on täällä tilanne vielä hyvä. Suomalainen maalivahtivalmennus on edelleen laadukasta, minkä myötä Leijonille löytyy jatkossakin laadukkaita kassareita kisoista toisiin.

NHL:n ulkopuolisista suomalaismaalivahdeista löytyy potentiaalia mukavasti, vaikka heidän tulevaisuutta onkin hyvin hankala ennustaa. Maalivahtien kohdalla ennustaminen on todellista lottoa, joten isoja johtopäätöksiä ei kannata vetää.

Mutta mainittakoon muutama nimi, joiden taidoilla voidaan pelata tulevaisuudessa NHL:ssä. Ensinnäkin AHL-maalivahdeista todellista potentiaalia löytyy vain Ville Hussolta, joka on pikkuhiljaa nostanut osakkeitaan St. Louis Bluesin farmissa. Hänen NHL-unelmansa on realistinen.

Suomessa pelaavista maalivahdeista nostettakoon esiin Lukon Kaapo Kähkönen, joka on Minnesota Wildin varaus. Kähkönen on iso ja teknisesti hyvä maalivahti, joka on pelannut jo Liigassa hyvällä tasolla. Seuraava steppi on AHL:ssä, ja miehellä on kaikki mahdollisuudet nousta tulevaisuudessa NHL:ään.

Liigasta voidaan mainita myös Kärppien Veini Vehviläinen, jolla ei ole NHL-varausta. Hän on kuitenkin nuori maalivahti, joka on jo nyt Liiga-tasolle erinomainen kassari.

Vielä nuoremmista poimitaan HPK:n sopimuspelaaja Ukko-Pekka Luukkonen, 18, joka on pelannut tämän kauden Mestiksen LeKissä. Hän on isokokoinen lahjakkuus, joka varattiin viime kesänä NHL:ään toisella kierroksella Buffalo Sabresin toimesta. Mikäli Luukkosen kehitys jatkuu, voi hänestä muotoutua vielä kovan luokan NHL-maalivahti.

Kuvat: Getty Images