Näkökulma: Ville Pokalla on elämänsä tilaisuus nousta NHL:ään

Viaplay LogoSeuraa maailman parasta kiekkoa Viaplayssa

23-vuotias suomalaispuolustaja Ville Pokka joutui jo toistamiseen urallaan treidin kohteeksi, kun Chicago Blackhawks kauppasi hänet Ottawa Senatorsin organisaatioon. Pokalle itselleen siirto oli tärkeä, sillä Chicagossa hänellä ei ollut tulevaisuutta. Siitä kielii jo sekin, ettei suomalainen pelannut Blackhawksissa yhtään NHL-ottelua, vaikka näytöt farmista ovat hyvää luokkaa.

Onkin suorastaan outoa, ettei New York Islandersin varaama puolustaja ole vielä pelannut peliäkään NHL:ssä, vaikka Pokka viettää jo neljättä kauttaan Pohjois-Amerikassa. Hän iski jo tulokaskaudellaan kovat näytöt tiskiin, ja etenkin toisella AHL-kaudellaan Pokka latoi upeat 45 tehopistettä, mutta NHL-debyyttiä ei näkynyt.

Blackhawksissa suomalaisen edellä on aina ollut julmetun kova puolustuskalusto, johon nouseminen on ollut haastavaa. Mutta edes yhden NHL-ottelun pelaaminen olisi ollut odotettavaa.

Pokka saanee vielä sen NHL-debyyttinsä alleen tällä kaudella, sillä Sensissä näytönpaikkoja luulisi tulevan kevään aikana. Dion Phaneuf lähti Pokan tieltä Los Angelesiin, ja Chris Wideman on loukkaantuneena sivussa koko kauden. Senatorsin puolustus on erittäin nimetön, ja joukkueen alakerran materaali on erittäin kapea. Farmijoukkue Belleville Senatorsista ei löydy yhtään puolustajaa, joka ajaisi selvästi hiearkiassa Pokan edelle.

Suomalaisen sopimus päättyy tähän kauteen, ja on selvää, että pudotuspelien ulkopuolella jäävä Ottawa haluaa kokeilla Pokkaa ylhäällä. Sensissä nimittäin rakennetaan tiiviisti ensi kauden joukkuetta, ja Pokka voi olla jopa seuran suunnitelmissa mukana.

Tämän vuoksi Pokalla on edessään huipputärkeä kevät. Kun näyttöpaikka NHL:ssä irtoaa, täytyy Tornion TIHC:n kasvatin olla heti valmis vakuuttamaan Senatorsin johto. Pokan pelissä on puutteita, mutta hänellä olisi kaikki eväät pelata NHL:ssä: hän on erinomainen lukemaan peliä, minkä vuoksi Pokka sijoittuu hyvin omalla alueella. Hän on nykyään melko vahva jässikkä, joka ei jää jalkoihin isojenkaan miesten kanssa. Lisäksi Pokka on aina ollut kelvollinen kiekollinen puolustaja, joka pystyy avaamaan peliä ja tukemaan hyökkäyksiä.

Aiemmin Pokka on kärsinyt NHL:n nurjasta puolesta – eli siitä, etteivät edes loistavat AHL-näytöt takaa pelipaikkaa ylhäältä organisaation sopimuskuvioiden ja pelaajatilanteen takia. Nyt hänellä ei ole edessään enää normaalia isompaa vuorta, päinvastoin: nyt Pokalla on keskivertoa helpompi matka ”ylös”,  joten loppu on miehestä itsestään kiinni.

Ottawan ensi kauden pakisto on vielä pahasti levällään, joten Pokalla on oiva mahdollisuus pitkittää Pohjois-Amerikan reissuaan. Sensin varmoja jatkajia ilman treidejä ovat Erik Karlsson, Mark Borowiecki, Thomas Chabot ja Ben Harpur. Sen sijaan Wideman ja Johnny Oduya tulevat vapaille markkinoille, ja he saattavat molemmat vaihtaa maisemaa. Farmipuolustajista pelipaikkaa ylhäältä tavoittelee vain yksi pelaaja realistisesti, ja hän on Christian Jaros. Näin ollen Pokalla on elämänsä tilaisuus näyttää, että hänestä on sittenkin pelaamaan maailman parhaassa sarjassa.

Mikäli Pokan ura ei lähde raiteilleen Ottawan organisaatiossakaan, palannee hän ensi kaudeksi Eurooppaan. Suomalainen kyllä ehtii myöhemmin vielä palata rapakon taakse, ja pari kautta kivenkovassa KHL:ssä tekisi taatusti hyvää. On selvää, että Pokan ei kannata enää pelata Pohjois-Amerikassa kaksisuuntaisella sopimuksella farmikiekkoa. Se ei häntä enää kehitä.

Paras skenaario on se, että Pokka saa näytönpaikkoja NHL:ssä tänä keväänä, vakuuttaa Sensin johdon ja ansaitsee ensi kaudeksi yksisuuntaisen sopimuksen NHL:ään, jossa hänen odotusarvonsa on aina ollut: Pokka debytoi Liigassa Kärpissä jo 16-vuotiaana, pelasi 17-vuotiaana 35 Liigan runkosarjaottelua ja latoi 19-vuotiaana kärppäpaidassa 27 tehopistettä 54 ottelussa.

Mikäli paras skenaario ei toteudu, olisi toiseksi paras skenaario KHL ja Jokerit. Helsinkiläisten uudeksi koutsiksi tuleva Lauri Marjamäki on luotsannut Pokkaa niin Kärpissä kuin maajoukkueessakin, ja puolustaja on kuulunut selkeästi Marjamäen luottomiehiin. Hänen alaisuudessaan pelaaminen KHL:ssä voisi olla juuri se tärkein tekijä Pokan tulevaisuuden kannalta, ja siellä tulevaisuudessa voisi vielä häämöttää NHL.

Kansikuva: All Over Press