NHL Draft -arvio: Neljä suomalaispelaajaa taistelee ykköskierroksen varauksesta

Seuraavaan NHL Draftiin on aikaa vielä lähes kahdeksan kuukautta, mutta spekulaatiot käyvät jo kuumina. Faneille.com esittelee tulevan NHL Draftin potentiaalisimmat suomalaisnimet aina ykköskierrokselta varattavista pelaajista viimeisten kierrosten varauksiin.

Ykköskierrokselle tyrkyllä neljä nimeä

Ensi kesän varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella saatetaan huutaa jopa neljän suomalaispelaajan nimi. Kaapo Kakko on selkeä ykköshevonen, ja hän voi yltää jopa koko Draftin ykkösvaraukseksi.

Lue lisää täältä: Näkökulma: Kaapo Kakko ei kalpene ensi kesän NHL Draftin hehkutetuimman pelaajan rinnalla

Kakon lisäksi 31 parhaan joukkoon pyrkivät Jukurien Henri Nikkanen ja Mikko Kokkonen sekä JYPin Anttoni Honka.

JYP-puolustaja Honka lienee kolmikosta lupaavin, ja hänellä voi olla mahdollisuuksia nousta jopa lähellä top 10 -porukkaa, mutta se vaatii vielä paljon. Honka on todella lupaava hyökkäävä puolustaja, mutta hänen pelissään näkyy vielä liikaa juniorimaisia virheitä. Hän on lisäksi todella kevytrakenteinen, mikä vaikeuttaa NHL:ään nousua. Jyväskyläläisen asetelmia on heikentänyt myös alkukausi, joka ei ole sujunut odotuksien mukaan. Honka on menettänyt asemaansa JYPin pakkihierarkiassa, ja samalla tiputusta on tullut myös draft-hierarkiassa.

Puolustaja Kokkosen alkukausi on ollut mainio, kun hän on ottanut ison roolin Jukurien Liiga-joukkueessa ja kerännyt 17 ottelussa tehot 1+7=8. Kokkonen on monipuolinen tapaus, josta voi kasvaa NHL:ään vähintäänkin vahva kolmosparin puolustaja. Hänen kiekollinen potentiaalinsa ei ole kovin korkealla, ja miehen pituuden kasvu näyttäisi pysähtyneen. Kokkosella on pituutta 180 senttimetriä, ja se ei ole häävi lukema. Kokkonen on kuitenkin ikäisekseen fyysisesti vahva, ja hänellä on kaikki edellytykset tulla varatuksi avauskierroksella.

Porukan neljäs pelaaja eli Nikkanen on keskushyökkääjä, joka on pallotellut alkukauden Liigan ja A-nuorten SM-liigan väliä. 189-senttinen hyökkääjä on monipuolinen ja viisas pelimies, jolla ei ole isoja heikkouksia. Nikkasesta tuskin tulee koskaan supertähteä NHL:ään, mutta nuorukaisella on aito sauma nousta hyvän tason NHL-pelaajaksi. Alkukauden näytöt eivät päätä huimaa, mutta kausi on pitkä ja paljon ehtii vielä tapahtua.

Satakunnan puolustajat nostaneet osakkeitaan

Suomesta löytyy kiitettävästi pelaajia, jotka ovat tyrkyllä toiselle ja kolmannelle kierrokselle. Etenkin Rauman Lukon puolustaja Ville Heinola ja Porin Ässien puolustaja Antti Tuomisto ovat pelanneet erinomaiset alkukaudet ja nostaneet osakkeitaan.

Kiekollisesti pätevä Heinola on esittänyt kypsää peliä Lukon Liiga-joukkueessa, ja pelaajatarkkailijat ovatkin kiinnittäneet mieheen huomion. Heinolan pelistä tulee mieleen jopa nuori Kimmo Timonen. Heinola on niin ikään pienehkö ja monipuolinen puolustaja, jolla on erinomaiset kiekolliset taidot.

Ässien A-juniorien avainpuolustajiin kuuluva Tuomisto on puolestaan yli 190-senttinen järkäle, joka on vielä kaukana fyysisestä huipustaan. Sen takia mies ei olekaan vielä valmis Liiga-jäille. Kysymys onkin siitä, kuinka hyvä pelaaja hänestä tulee, kun hän on sujut kroppansa kanssa? Tuomisto on jo nyt hyvin liikkuva puolustaja, joka lukee peliä hyvin ja osaa käsitellä kiekkoa. Hänestä ei tule koskaan johtavaa kiekollista puolustajaa NHL:ään, mutta miehessä paljon potentiaalia. Tuomisto on todellinen pitkän tähtäimen projekti, mutta se ei tarkoita, etteikö häntä voisi varata jo ensimmäisten kierrosten aikana.

Muita kärkikierroksille pyrkiviä pelaajia ovat KalPa-hyökkääjä Leevi Aaltonen, Tappara-hyökkääjä Patrik Puistola, kanadalaisessa junioriliigassa WHL:ssä pelaava puolustaja Lassi Thomson ja Yhdysvaltain päälukiosarjassa USHL:ssä pelaava hyökkääjä Marcus Kallionkieli.

Aaltonen on kiekollisesti pätevä laituri, joka on tehnyt junioreissa kovaa jälkeä. Hänellä tulee olemaan iso tehtävä fyysisten ominaisuuksien kehittämisessä ja oman pelin monipuolistamisessa, miksi Aaltonen saattaa myös tippua Draftissa myöhemmille kierroksille. On kuitenkin selvää, ettei häntä voi jättää tässä vaiheessa laskuista pois. Sen verran lupaava pelaaja on kuitenkin kyseessä.

Tapparan A-nuorten kärkipelaaja Puistola on hieman varmempi varaus: Puistola on monipuolinen sentteri, joka tekee oikeita asioita ympäri kaukaloa. Kaiken lisäksi miehellä on hyvät hyökkäyspään taidot, joten hän saa varauksen lähes varmasti ensimmäisten kierrosten aikana.

Thomson on puolestaan monipuolinen puolustaja, joka pelaa ensimmäistä kauttaan Pohjois-Amerikassa. Thomson on tykittänyt WHL:ssä 16 ottelussa tehot 7+5=12, mikä on erinomainen saavutus tulokaspuolustajalle. Thomsonin kiekolliset taidot ja laukaus ovat hyvää luokkaa, eikä mies kaihda fyysistä peliä. Thomson onkin tulevan Draftin potentiaalisimpia yllättäjiä, kun puhutaan suomalaispelaajista.

Samaa yllätyspotentiaalia on Kallionkielellä, joka pelaa avauskauttaan USHL:ssä. Lähes 190-senttinen laituri pelasi vielä viime kaudella HIFK:n B-nuorissa, eikä hän kuulunut Suomen U17-maajoukkueen ydinporukkaan, mutta mies on tehnyt kovaa nousua alkukauden aikana. Kallionkieli on nimittäin iskenyt USHL:ssä kahdeksassa ottelussa yhdeksän maalia. Muun muassa TSN:n legendaarinen kiekkotoimittaja Craig Button povasi Kallionkielen olevan lähellä ykköskierroksen varausta. Kallionkielellä on hyvä maalivainu, hyvä laukaus, hyvä liike, suoraviivainen pelityyli ja vahva työmoorali, miksi Buttonin heitto ei ole kaukaa haettu. Kallionkielen asemia on helpompi arvioida parin kuukauden päästä, kun hän on ehtinyt viettää enemmän aikaa USHL:ssä.

Viimeisille kierroksille lukuisia vaihtoehtoja

Kolmannen kierroksen jälkeen löytyykin monia suomalaispelaajia, jotka voivat tulla varatuksi. Ainakin Lukon Antti Saarela ja Tapparan Iivari Räsänen ovat seurattuja nimiä, ja tämä kaksikko voi kuulla nimensä jo ennen kolmannen kierroksen päättymistä.

Sentterinä pelaavan Saarelan alkukausi ei ole ollut odotetun vahva, miksi hänen osakkeensa ovat tippuneet. Hän on isoveljensä Aleksin tavoin monipuolinen pelaaja, jolla on hyvät hyökkäyspään taidot. Mikäli hän pystyy löytämään tehoja ja nousemaan vielä tällä kaudella Liiga-jäille, on nuorukaisella mahdollisuudet tulla varatuksi toisella tai kolmannella kierroksella. Tämän hetkinen arvio on kuitenkin neljännen ja viidennen kierroksen paikkeilla.

Myös puolustaja Räsäsen todennäköisin varausnumero on Draftin puolivälin paikkeilla. Räsänen on vahva oman pään pelaaja, jolla on annettavaa myös hyökkäyspäässä. Hänen maksimipotentiaalinsa ei ole kuitenkaan järin korkea, miksi varaus kuulunee aikaisintaan kolmannen kierroksen loppupäässä.

Muita mielenkiintoisia hyökkääjiä ovat Lukon Mikko Petman, HIFK:n Wiljami Myllylä, TPS:n Juuso Pärssinen, Kärppien Aku Räty, SaiPan Matias Mäntykivi ja USHL:ssä pelaava Matias Maccelli. Puolustajista esiin on nostettava Kärppien Kalle Loponen, KalPan Kim Nousiainen ja Jokerien Santeri Hatakka. Maalivahdeista huomiota herättävät etenkin HIFK:n Roope Taponen ja OHL:ssä pelaava Kari Piiroinen. Heistä jokainen voi tulla varatuksi kierroksilla 4-7.

Faneille.comin arvio:

 • 1. Kaapo Kakko (1. kierros, sijat 1-2)
 • 2. Anttoni Honka (1. kierros, sijat 15-25)
 • 3. Mikko Kokkonen (1. kierros, sijat 20-30)
 • 4. Henri Nikkanen (1.-2. kierros, sijat 25-45)
 • 5. Ville Heinola (2. kierros)
 • 6. Patrik Puistola (2. kierros)
 • 7. Lassi Thomson (2.-3. kierros)
 • 8. Marcus Kallionkieli (2.-3. kierros)
 • 9. Antti Tuomisto (3.-4. kierros)
 • 10. Leevi Aaltonen (3.-4. kierros)
 • 11. Antti Saarela (4.-5. kierros)
 • 12. Iivari Räsänen (4.-6. kierros)
 • 13. Kalle Loponen (5.-7. kierros)
 • 14. Matias Mäntykivi (6.-7. kierros)
 • 15. Matias Maccelli (6.-7. kierros)