Arvio: Nämä pelaajat ovat NHL:n siirtomarkkinoiden kuumimmat nimet

Viaplay LogoSeuraa maailman parasta kiekkoa Viaplayssa

Helmikuu on kiekkomaailmassa kaikin puolin jännittävää aikaa. Eurooppalaisfanien mielenkiinto kohdistuu pääosin olympialaisiin, mutta jännitystä piisaa myös kaukaloiden ulkopuolella, kun siirtospekulaatiot käyvät kuumina niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassakin.

NHL:n siirtoraja umpeutuu 26. helmikuuta, ja tänäkin talvena on luvassa mielenkiintoista pelaajarallia. Isot starat, kuten John Tavares ja Oliver Ekman-Larsson ovat herättäneet suurta mielenkiintoa, mutta tämän luokan pelaajien siirtyminen on enemmän epätodennäköistä kuin todennäköistä.

Jos mietitään todennäköisiä siirtyjiä, niin esiin nousee myös kelpo nimiä. Yleensä pudotuspeleihin matkaavat joukkueet etsivät riveihinsä kokeneita pelaajia, joista voi olla paljon hyötyä niin jäällä kuin jään ulkopuolellakin, ja sellaisia nimiä on mukavasti tänä vuonna tarjolla. Pudotuspelien ulkopuolelle jäävät joukkueet etsivät puolestaan nuoria tulevaisuuden nimiä.

Tällä hetkellä mahdollisista siirroista keskustelevat ainakin läntisen konferenssin Arizona Coyotes, Vancouver Canucks ja Edmonton Oilers, jotka ovat jäämässä pudotuspelien ulkopuolelle. Itäisessä konferenssissa samassa tilanteessa ovat Buffalo Sabres ja Ottawa Senators. Myös Florida Panthers, Montreal Canadiens ja Detroit Red Wings ovat toistaiseksi kaukana pudotuspelipaikasta. Näistä seuroissa myös todennäköisesti näemme liikehdintää.

Läntinen konferenssi

Läntisen konferenssin halutuimmat nimet ovat tällä hetkellä Arizonan puolustaja Luke Schenn ja Vancouverin hyökkääjä Thomas Vanek. Molempien sopimukset päättyvät tähän kauteen, joten Arizona ja Vancouver voivat huoletta lähteä hakemaan miehistä hyvää vastinetta. Vanek on takonut Canucksissa tällä kaudella 49 ottelussa hienot 35 tehopistettä, joten tälle hyökkäyspään taiteilijalle löytyy ottajia. Varsinkin kun itävaltalaisen vuosiansiot ovat vain kaksi miljoonaa dollaria.

Schenn on puolestaan kova luu omassa päässä, ja hänen kaltaista puolustajaa tarvitaan monessakin pudotuspeleihin matkaavassa joukkueessa. Kanadalaispuolustajan palkkataso on niin ikään matala, joten useammalta joukkueelta löytyy palkkakatosta tilaa.

Muita mahdollisia siirtyjiä ovat Arizonan Zac Rinaldo – joka voisi tuoda leveyttä joidenkin seurojen alempiin kenttiin – sekä Edmonton Oilersin kokeneet Mike Cammalleri, Mark Letestu ja Patrick Maroon. Oilers-kolmikollekin olisi käyttöä joissain seuroissa. Etenkin Letestulle ja Maroonille.

Itäinen konferenssi

Itäisessä konferenssissa halutuimmat nimet lienevät Buffalon Evander Kane, Montrealin Tomas Plekanec ja Detroitin Mike Green. Jokainen heistä on parhaimmillaan erinomainen pelaaja, ja heistä kyseiset joukkueet saisivat myös mukavan vastineen. Kokenut Plekanec ei ole enää elämänsä vedossa, mutta hän toisi arvokasta leveyttä Stanley Cupia tavoittelevan joukkueen riveihin. Tshekin vuosipalkka on kuitenkin iso, mikä rajoittaa monia seuroja. Kane on puolestaan Plekanecia tehokkaampi hyökkääjä, eikä hän todennäköisesti jatka Sabresissa ensi kaudella, joten miehestä riittää varmasti pyyntöjä. Toinen kysymys on, kuinka moni on valmis hankkimaan skandaalin käryisen Kanen riveihinsä?

Green on puolestaan erinomainen kiekollinen puolustaja, joka toisin monen joukkueen ylivoimapeliin lisävoimaa, mutta häntäkin rasittaa iso vuosipalkka. On kuitenkin todennäköistä, että Detroit pyrkii hanakasti kauppaamaan tähtipuolustajaansa, sillä jatkosopimusta ei kuulu palkkakatto-ongelman vuoksi. Greenin lisäksi Detroitista saattaa liikkua pois päin Andreas Athanasiou, joka teki viime syksynä jatkosopimuksen seuraan vasta lokakuun puolivälin jälkeen, sillä osapuolet eivät meinanneet päästä hyökkääjän palkasta yksimielisyyteen. Kyseinen välirikko jätti jäljen, joka voi eskaloitua treidiksi, sillä Athanasiou on jälleen ensi kesänä rajoitettu vapaa agentti.

Muita mahdollisia siirtyjiä ovat Buffalon työmyyrä Benoit Pouliot, Ottawan kokenut puolustaja Johnny Oduya ja Floridan taitava konkarihyökkääjä Radim Vrbata.

Niistä joukkueista, jotka taistelevat pudotuspelipaikasta vielä tosissaan, voidaan esiin nostaa New York Rangersin Rick Nash ja Columbus Blue Jacketsin Jack Johnson. Tämän kaksikon ympärillä on liikkunut paljon huhuja, ja he saattavat hyvinkin siirtyä uuteen seuraan helmikuun aikana.

Mitkä seurat tarvitsevat vahvistuksia?

Toinen kysymys sitten onkin, mitkä seurat etsivät vahvistuksia? Käytännössä kaikilla seuroilla on jonkinlaisia intressejä, sillä jokainen haluaa lähteä tosipeleihin laajalla materiaalilla. Senpä vuoksi myös Rinaldon ja Pouliot’n kaltaisille työmyyrille voi löytyä ottajia.

Isompien kalojen metsästäjät ovat kuitenkin hyvin tiedossa. Muun muassa Vegas Golden Knights, Colorado Avalanche, New Jersey Devils, San Jose Sharks ja Los Angeles Kings etsivät hanakasti kovia nimiä ryhmäänsä. Esimerkiksi Mike Greenin on huhuiltu siirtyvän Vegasiin.

Jos pyritään pähkäilemään, mitä seurat hakevat, niin tulevia treidejä voi hieman ennustaakin: esimerkiksi Avs tarvitsisi pakistoonsa oman pään taitamista, joten Schenn voisi lähteä Denverin suuntaan, josta löytyisi heittää vaihdossa joku tulevaisuuden nimi. Schennille mahdollinen osoite lienee myös Dallas Stars, joka on toistaiseksi pudotuspelipaikassa kiinni.

Niin Rick Nash, Evander Kane kuin Tomas Plekanec voi hyvinkin suunnata Los Angeles Kingsiin. Joukkue taistelee visusti pudotuspelipaikasta, ja se yrittää varmasti vahvistaa hyökkäspäätään, jossa on puutteita. Tälle hyökkääjäkolmikolle löytyy toki monia muitakin mahdollisia osoitteita.

Oman mielenkiintonsa treidispekulaatioihin tuo Chicago Blackhawks, jonka ykkösmaalivahdin Corey Crawfordin paluuajankohdasta ei ole vielä tietoa. Pahimmassa tapauksessa Crawfordin kausi on ohi, minkä vuoksi Blackhawks saattaa metsästää markkinoilta maalivahtia. Mutta löytyykö markkinoilta kelvollisia maalivahteja? Ehkäpä Carolina Hurricanesin kokenut Cam Ward voisi liikkua Chicagon suuntaan, mutta onko hän kuitenkaan ratkaisu mihinkään? Se on taas toinen kysymys.

Kansikuva: Getty Images

10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella