NHL:n hyvät, pahat ja rumat – katsaus kauden tuntemattomiin tilastokärkiin

Viaplay LogoVoit katsoa kaikki NHL:n ottelut Viaplay -palvelun kautta.

Urheilua seuratessa nousee usein esiin keskustelu pelaajien paremmuudesta. Tässä kohta kaivetaan tilastoja esille. Useissa lajeissa maalimäärä tai pistemäärä määrittelee pelaajien paremmuuden. Harry Kane on maailman paras hyökkääjä koska tekee eniten maaleja ja Wayne Gretzky on kaikkien aikojen paras koska teki eniten pisteitä. Molemmat argumentit saattavat pitää paikkansa, mutta kun katsoo tilastoja tarkemmin saattaa löytää pelaajia, jotka eivät komeile etusivuilla. Nämä kultaakin kalliimmat pelaajat komeilevat muissa kuin pistetilastoissa ja ovat silti valmentajiensa suosikkipelaajia.

Näkymättömät sankarit

Yksi jääkiekon aliarvostetuimpia asioita on laukauksien blokkaaminen. Pelaaja saa toki raikuvat aplodit, jos astuu Patrik Laineen vedon eteen, mutta siihen se sitten jääkin. NHL:ssä on kuitenkin osattu vuosikymmeniä arvostaa näistä ”kiekon syöjiä” paljon paremmin kuin Euroopassa. Tällä hetkellä NHL:n blokkitilastoa johtaa hieman yllättävä henkilö. Pelaaja ei sinänsä ole yllättävä mutta hänen joukkueensa kylläkin. NHL:n laiskimmin puolustaviin joukkueisiin kuuluva Edmonton Oilers omaa takalinjoillaan elintärkeän puolustajan. 30-vuotias Kris Russell on lukemattomat kerrat pelastanut joukkueensa tällä kaudella takaiskuilta astumalla kiekon eteen. Russellin ottelusta toiseen kasvava blokkitilasto on jo yli 140 blokattua laukausta tällä kaudella. Tiukasti Russellin takana kirittämästä löytyy Los Angelesin puolustaja Alec Martinez. Myös hänellä on yli 130 blokattua laukausta tälle kaudelle. Blokkitilastoa luetaan harvoin suorissa tv-lähetyksissä, vaikka yksittäisessä ottelussa muutama onnistunut blokki saattaa jopa ratkaista sarjapisteiden kohtalon. Russellin ja Martinezin kohdalla tätä tapahtuu lähes viikoittain.

Toinen merkittävä ja erittäin aliarvostettu tilasto on aloitustilasto. Maailman parhaat aloittajat tekevät joukkueensa pelaamisesta huomattavasti helpompaa voittamalla valtaosan aloituksistaan ja näin tarjoamalla joukkueelleen mahdollisuuden hyökätä välittömästi. Tässäkin tilastossa kärkimies löytyy kuitenkin NHL:n häntäpään joukkueesta. Buffalon Ryan O`Reilly omaa kärkipaikan niin voitetuissa aloituksissa kuin voittoprosentissa. O`Reilly johtaa voittotilastoa kymmenillä voitoilla ennen takana tulevaa Sidney Crosbya. Prosenteissa tiukimmin perässä hengittää yli 800 aloituksen miehistä Anaheimin Antoine Vermette. Molemmilla herroilla on yli 60% voittoprosentti. Molemmat O`Reilly ja Vermette ovat erinomaisia roolipelaajia kun taas kiekkomaailman kruunaamaton kuningas Crosby kiillottaa täydellisen sentterin mainettaan olemalla lähes maailman paras aloittaja.

 Rengit ja raakalaiset

Perinteisesti puolustajat keräävät suurimmat ottelukohtaiset peliminuutit. NHL:ssä on jo vuosikymmeniä pelattu kuudella puolustajalla, joista neljä jakaa pääosan peliajasta. Tänäkin vuonna peliaikatilaston kärjessä roikkuvat tutut työjuhdat. Los Angelesin Drew Doughty on pelannut yli 27 minuuttia ottelua kohden tällä kaudella. Tämä tarkoittaa siis lähes puolta ottelusta koko kauden ajan. Doughtyn perässä tulevat yli 26 minuutin keskiarvollaan Ryan Suter ja Erik Karlsson. Yli 26 minuutin pääsevät myös Washingtonin John Carlson sekä Rasmus Ristolainen.

Sidney Crosby on yksi NHL:n parhaista aloittajista. Kuva: All Over Press

Samanlaiseen renkikategoriaan voi lisätä myös eniten laukovat. Näille herroille laukaus on aina suurempi mahdollisuus kuin syöttö. Tilaston kärjessä komeilevat yli 200 laukauksellaan venäläiset Vladimir Tarasenko ja Alex Ovechkin. Ei ole yllätys, että kaksi kärkipaikkaa kuuluvat erinomaisille maalintekijöille. Kolmas sija on kuitenkin hieman yllätys. Kolmantena tilastossa on San Josen Brent Burns, jonka lähes 200 laukausta ovat tuottaneet vähintäänkin vaisut seitsemän maalia.

Viimeisenä nostettakoon esille jäähykuninkaat. Minuuteissa keulilla komeilee Floridan Michael Haley. Kuvaavaa on, että koventuneiden rangaistusten aikakaudella kärkisijalle päästään kauden puolessavälissä alle 150 minuutilla. Toki tilasto saattaa heittää yhdessä illassa, mutta kovin montaa jäähyä ei tarvitse ottaa ohittaakseen Haleyn. Eniten kakkosia on ottanut tuittupäinen taiteilija Alexander Radulov. Joukkueensa kärkipelaajiin kuuluva venäläinen on käynyt istumassa jäähyaitiossa lähes 30 kertaa. Tilasto ei mairittele sillä venäläiseltä odotetaan ratkaisuja ylivoimalla, eikä niiden tarjoamista jatkuvalla syötöllä vastustajalle. Radulovin takana komeilee myös monta suuren profiilin pelaajaa. Florida kunnostautuu myös tässä jäähytilastossa, sillä Aaron Ekblad pääsee myös minuutti per peli tahtiin. Ekbladin takana muuan muassa Dustin Byfuglien ja Evgeni Malkin aiheuttavat valmentajilleen harmaita hiuksia ottamalla jäähyjä lähes minuutti per peli tahtia.

Ei tarvitse olla suuri ”Moneyball” harrastaja ymmärtääkseen näiden tilastojen merkityksen joukkueelle ja sen rakentamiselle. Hyvät blokkaajat syövät jatkuvasti vastustajalta maaleja ja maalipaikkoja. Erinomaiset aloittajat lähettävät joukkueensa hyökkäämään suoraan aloituksista ja kovimmat laukojat pitävät vastustajan maalivahdin ja puolustuksen varpaillaan jatkuvalla pommituksella. Näiden tilastojen varaan on helppo lähteä rakentamaan joukkuetta. Kaksi yli 55% aloittajaa joukkueeseen ja ylivoimaa on erittäin helppo lähteä pyörittämään suoraan aloituksesta. Pari huippublokkaajaa pakistoon ja Patrik Laineen ylivoimauhka pienenee huomattavasti. Vastavuorisesti jäähyilevät tähdet ovat enemmän haitta kuin hyöty joukkueelleen. Erikoistilanteiden korostuessa nykykiekossa jäähyttömyydestä on tullut erittäin suuri hyve. Nämä tilastot ovat vain pintaraapaus siitä millä pelaajia analysoidaan ison meren takana. Ne antavat kuitenkin osviittaa siitä miksi välillä tähtiä treidataan tuntemattomiin pelaajiin. Vastaus saattaa usein löytyä tilastoista.

10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella

 

Lähde: ESPN.COM

Kansikuva: Christian Petersen/Getty Images