NHL:n pelaajamarkkinoilla riittää vielä vapaita suomalaispelaajia – tällaisia sopimuksia voi odottaa

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!

NHL:n siirtomarkkinat rysähtivät käyntiin 1. heinäkuuta, ja perinteisesti ensimmäisten päivien aikana tehtiin odotetuimmat kaupat. Moni pelaaja on kuitenkin vielä vapaalla jalalla.

Vapaana on monia kokeneempia pelaajia, jotka hakevat yhden tai kahden vuoden sopimusta, jossa vuosipalkka on noin miljoonan dollarin paikkeilla. Toiseen ryhmään kuuluvat nuoret pelaajat, jotka ovat vielä rajoitettuja vapaita agentteja (RFA), eli he neuvottelevat heidän pelaajaoikeutensa omistavien seurojen kanssa.

Tällä hetkellä vapaana on vielä useita suomalaispelaajiakin, mutta vain kaksi heistä on rajoittamattomia vapaita agentteja (UFA), ja he ovat Kari Lehtonen sekä Jussi Jokinen. Loput liikkuvat RFA-statuksella. Faneille.com teki katsauksen vapaisiin suomalaispelaajiin, ja millaisia sopimuksia heille voi odottaa.

Jussi Jokinen

35-vuotiaan laitahyökkääjän linja on selkeä: Jokinen etsii yksivuotista sopimusta, jossa arvo pyörii 800 000 ja yhden miljoonan dollarin välillä. Ongelma on, ettei monikaan ole valmis tarjoamaan edes sitä, vaikka hänestä voisikin vielä saada hyödyllisen alempien kenttien monitoimimiehen. Jokinen pelasi viime kaudella neljässä eri seurassa saaden tililleen 60 ottelua, joissa syntyi 17 tehopistettä. Kausi oli hirmuinen pettymys, miksi miehen markkina-arvo on erittäin alhaalla. On mahdollista, että jokin seura lyö hänelle käteen alle miljoonan dollarin lapun, koska Jokisen voi kuitenkin asettaa jo kauden alussa siirtolistalle, milloin hyökkääjä siirtyy muualle tai saa kutsun AHL-jäille. Todennäköisintä on kuitenkin se, että Jokinen lähtee antamaan näyttöjä jonkin NHL-seuran harjoitusleirille, minkä jälkeen tehdään päätös jatkosta.

Kari Lehtonen

34-vuotias Lehtonen on edelleen kelvollinen NHL-veskari, ja jokin seura saakin hänestä erittäin laadukkaan kakkosmaalivahdin. Lehtonen ei jatka Dallas Starsissa, sillä seura hankki jo hänen tilalleen Anton Khudobinin, joten suomalaisvahti tulee varmuudella liikkumaan. Hän etsinee sopimusta menestyvään seuraan, jossa Lehtonen voisi voittaa Stanley Cup -mestaruuden. Tällä perusteella Lehtonen saattaakin neuvotella Pittsburgh Penguinsin ja New York Rangersin kanssa, sillä molemmille kelpaisi kokenut kakkoskassari. Lehtosen sopimus on todennäköisesti yksi- tai kaksivuotinen, ja vuosipalkka liikkuu 1,5-2 miljoonan dollarin välillä.

Juuse Saros

Juuse Saros on Pekka Rinteen manttelinperijä Nashvillessa, ja Predators ei missään nimessä päästä tulevaa huippuvahtia pois. Saros tulee saamaan jatkon kantrikaupunkiin, mutta kysymys kuuluu, sorvaako hän lyhyen siltasopimuksen vai haluaako hän saman tien pitkän sopimuksen. Todennäköisin skenaario on kaksivuotinen siltasopimus, jossa vuosipalkka pyörii noin 2,5 miljoonassa dollarissa. Tämän sopimuksen jälkeen Saros tekee pitkän ja rahakkaan sopimuksen.

Joel Armia

Hyökkääjä Armian pelaajaoikeudet siirtyivät viime viikolla Winnipeg Jetsistä Montreal Canadiensiin, joten ässäkasvatti neuvottelee nyt Montrealin kanssa. Armia on esittänyt parin viime kauden aikana erinomaisia otteita, ja hänestäkin onkin tullut arvostettu alempien kenttien työmyyrä. Hänellä on kuitenkin potentiaalia tehdä tulosta kärkikentissäkin, ja Armian leiri tietää sen, miksi he myös hakevat rahakasta sopimusta. Armian ja Habsin neuvottelut saattavatkin venähtää syksyyn asti. Armia hakee todennäköisesti vähintään kolmen miljoonan dollarin vuosipalkkaa, ja hän halunnee sopimuksen olevan noin kolmivuotinen. Habsin kannalta tahtotila on yksivuotisessa sopimuksessa, jossa vuosipalkka on noin 2,5 miljoonaa dollaria. Näin ollen Armia olisi edelleen vuoden päästä RFA, ja silloin Habs saisi miettiä uudemman kerran pitempää sopimusta. Tämä lieneekin todennäköisin skenaario.

Kalle Kossila

25-vuotias Kossila on pelannut Pohjois-Amerikassa kaksi kautta ammattilaiskiekkoa, eikä hän ole vielä onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa ylhäällä. Kossilalla on kuitenkin allaan vahva kausi AHL:ssä, ja hänen NHL-visiittinsä olivat lupaavia. Vielä kun Kossila pystyy pelaamaan laadukkaasti myös alemmissa kentissä, on selvää, että Anaheim Ducks haluaa pitää miehen. Ongelma on kuitenkin siinä, että Ducks ei halua tehdä yhden suunnan sopimusta, ja Kossila ei puolestaan kahden suunnan sopimusta. Lusikkansa soppaan työntävät myös eurooppalaisseurat, joissa Kossila tekisi huomattavasti isomman tilin kuin Ducksin farmissa. On kuitenkin mahdollista, että Kossila ei vielä ajattele rahaa liikaa, miksi hän suostuu kahden suunnan sopimukseen. Viime kausi oli sen verran lupauksia herättävä, että hyökkääjä voisikin lunastaa ensi kaudella paikan NHL:stä, vaikka taskussa olisikin kahden suunnan pahvi.

Miikka Salomäki

Salomäki on ollut jo kolmen kauden ajan Nashville Predatorsin luotettava työmies, joka hoitaa roolinsa kunnialla. Hänellä on vielä varaa parantaa, joten Preds haluaa varmasti pitää raahelaisen katujyrän organisaatiossaan. Salomäki hakee yhden suunnan sopimusta, ja Preds tulee suostumaan siihen. Enää mietitään vain sopimuksen pituutta. Salomäen leiri ymmärtänee realiteetit, ja tuleva sopimus lienee yksi- tai kaksivuotinen, jossa miehen vuosipalkka on noin 1,5 miljoonaa dollaria.

Teemu Pulkkinen

Pulkkinen on pelannut jo viisi vuotta Pohjois-Amerikassa, mutta hänen NHL-unelmansa ei tunnu toteutuvan. Viime kaudella 25-vuotias maalitykki tehoili Vegas Golden Knightsin farmissa, eikä miehen tilille tullut yhtään NHL-ottelua. Pulkkisen on turha haaveilla yhden suunnan sopimuksesta – ainakaan vielä – mutta hän saattanee hakea pelipaikkaa syksyn harjoitusleireiltä. Todennäköisintä on kuitenkin se, että Pulkkinen tekee viimeistään syksyllä sopimuksen KHL:ään, sillä hän ei enää pelaa Pohjois-Amerikassa kahden suunnan sopimuksella. Yhden suunnan sopimuksen saaminen on hyvin epätodennäköistä, ellei hän ota järkyttäviä kehitysaskeleita kesän aikana.

Petteri Lindbohm

Puolustaja Lindbohm on hakenut NHL-paikkaa jo neljän kauden ajan St. Louis Bluesin organisaatiossa, mutta vakituinen pelipaikka on jäänyt haaveeksi. Viime kausi meni puolestaan pilalle loukkaantumisen takia. Lindbohm haluaa jatkaa rapakon takana, ja hän saanee halutessaan Bluesiin kahden suunnan pahvin, mutta avainkysymys on, millaiset mahdollisuudet suomalaispakilla on yltää NHL-jäille? Mikäli mahdollisuudet jäävät liian pieneksi, ei Lindbohmin ole enää järkeä pelata vuotta AHL-kiekkoa. Hänen kohdallaan tilanne on 50-50 eli edessä voi olla yhtä hyvin paluu Eurooppaan kuin myös yksivuotinen kahden suunnan jatkosopimus Bluesiin.

Alex Lintuniemi

Porukan ehkä tuntemattomin nimi on Alex Lintuniemi, joka on puolustanut viimeiset kolme kautta Los Angeles Kingsin organisaatiossa. 192-senttinen ja 100-kiloinen puolustaja otti viime kaudella melko ison roolin Kingsin farmijoukkueessa, ja kun miehellä on ikää mittarissa vasta 22 vuotta, on hänen NHL-unelmansa vielä täysin realistinen. Se tiedetään myös Kingsin johdossa. Lintuniemi tulee mitä todennäköisimmin tekemään kahden suunnan yksivuotisen sopimuksen.

Kansikuva: Getty Images