Kommentti: Nimet muistiin – NHL Draftin vähemmän tunnetut suomalaiset

Ensi kesän NHL Draft on suomalaisittain melkoinen jackpot, kun kymmenen parhaan joukossa varataan todennäköisesti kolme suomalaista: Jesse Puljujärvi, Patrik Laine ja Olli Juolevi. Ensimmäiselle kierrokselle on ehdolla myös Markus Niemeläinen ja toisen kierroksen varauksesta taistelee Otto Somppi. Maalivahdeista varausta voidaan povata JYP-sensaatio Veini Vehviläiselle. Tämän kovan kuusikon takaa löytyy vielä iso määrä potentiaalia, vaikka moni ei heistä ylläkään kärkikierrosten varaukseksi. Tässä muutama nimi muistiin.

Eetu Tuulola. Jonin pikkuveli iski jo viime kaudella A-nuorten SM-liigassa 33 ottelussa 21 maalia. Iso laituri ei ole pystynyt samanlaisiin tehoihin tänä vuonna eikä Eetun vauhti ole vielä riittänyt Liiga-jäille, mutta hänen potentiaalinsa on kiistaton. 190-senttinen nuorukainen on taitava kiekon kanssa ja hän lukee peliä hyvin. Vauhti ja ison koon käyttäminen vaativat vielä rutkasti töitä. Tuulolan luistelutekniikassa ei ole moitittavaa, mutta räjähtävyys ja nopeus ovat vielä ongelmana.

Sebastian Repo. Pelicans-laituri oli varattavissa ensimmäisen kerran jo kaksi vuotta sitten, mutta huutoa ei ole kuulunut. Nuorten MM-kisat piti olla iso näytönpaikka, mutta rooli jäi lopulta olemattomaksi. Repo on kuitenkin nakuttanut Liigassa tällä kaudella 0.5 pistettä per peli -tahtia, mikä on 19-vuotiaalta pelaajalta loistava suoritus. Sebastian on iso, taitava, suoraviivainen ja monipuolinen paketti, joka taistelee taatusti Draftin viimeisten kierrosten paikoista.

Tarmo Reunanen. 98-ikäluokan puolustaja iski viime kaudella TPS:n A-nuorissa 30 tehopistettä – eli kaksi vähemmän kuin muuan Olli Juolevi jokerinutussa. Tällä kaudella hänen piti taistella Liiga-paikasta, mutta pitkäaikainen loukkaantuminen muutti suunnitelmia. Reunanen on pienehkö puolustaja, mutta äärimmäisen kokonaisvaltainen. Loistaa omissa huikealla pelinlukutaidollaan ja hyökkäyspäässä kiekollisilla avuillaan. Loukkaantumisestaan huolimatta varteenotettava ehdokas NHL Draftissa.

Henrik Borgström. HIFK-sentteri on ehkäpä tuntemattomin suomalainen kiekkolahjakkuus. Borgström oli varattavissa jo viime kesänä, mutta hän pelasi vielä viime kaudella B-junioreissa eikä varaus ollut lähelläkään. Tänä vuonna 18-vuotias sentteri on ollut A-nuorten SM-liigan parhaimpia pelaajia ja tehotkin puhuvat puolestaan: 31 ottelua tehoin 27+24=51 ja tehotilastokin 23 astetta plussalla. Pitkä, hyvin liikkuva ja taitava sentteri, jonka päässä raksuttaa tietokone parhaasta päästä. Borgström saattaa lähteä ensi kaudella Pohjois-Amerikkaan yliopistosarjaan, minkä vuoksi hän ei ole vielä pelannut ammattilaispelejä, jotka veisivät yliopistokelpoisuuden.

Kasper Björkqvist. Nuorten maailmanmestari on ihanteellinen alempien kenttien pelaaja: nopea, sisukas, vahva, suoraviivainen ja kohtalaisen taitava. Kasper oli varattavissa viime kesänä, minkä vuoksi varaus voi jäädä tänäkin vuonna saamatta, sillä hän osoitti jo viime kaudella samoja piirteitä. Kaikesta huolimatta Björkqvist on tehnyt tuhoisaa jälkeä tällä kaudella A-nuorissa iskemällä 57 tehopistettä 36 ottelussa. Hänestä ei koskaan tule kärkikenttien pelaajaa NHL:ään, mutta NHL-ura pienemmässä roolissa ei kuulosta kaukaa haetulta.

Otto Koivula. Ilves-järkäle, joka on ollut A-nuorten SM-liigan pelottavimpia hyökkäyaseita kuluvalla kaudella. 190-senttinen hyökkääjä on nakuttanut 37 ottelussa 20 maalia ja 45 tehopistettä, mikä on häkkipäältä vakuuttava suoritus. Hänen ympärillään lepää kuitenkin muutamia kysymysmerkkejä: luistelu, tasapaino ja ison koon käyttäminen vaativat rutkasti vielä töitä. Hän on kuitenkin taitava ja loistavalla pelisilmällä operoiva laituri, jonka potentiaali on korkealla.

Joona Koppanen. Toinen Ilves-järkäle, jolla on mahdollisuudet tulla varatuksi. 195-senttinen keskushyökkääjä pelaa vahvaa kahden suunnan peliä ja käyttää kokoaan kiitettävästi, vaikka parannettavaa silläkin saralla löytyy. Koppanen ei ole kentän taitavin tai näyttävin pelaaja, mutta hänen peruspelaamisensa on korkealla tasolla. Koppasen varausta voidaan pitää melko epätodennäköisenä, muttei mahdottomana.

Ville Järvinen. Listan kolmas Ilves-peluri. Puolustaja Järvinen oli vielä ennen kautta 2014-15 97-ikäluokan lupaavimpia puolustajia, mutta miehen viime kausi meni täysin pipariksi loukkaantumisen vuoksi eikä varausta kuulunut kesän Draftissa. Nyt Järvinen on saanut kuitenkin pelata terveenä eikä olisi suuri ihme, jos varaus pamahtaisi ensi kesäkuussa. Iso ja hyvin liikkuva puolustaja, joka lukee peliä erinomaisesti. Fyysinen puoli vaatii luonnollisesti vielä hiomista, mutta nuorukaisen potentiaali on korkealla.

Otto Mäkinen. Tappara-sentteri on 98-ikäluokan parhaimpia keskushyökkääjiä yhdessä Otto Sompin kanssa. Mäkinen onkin tehnyt kovaa jälkeä alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa tällä kaudella. A-nuorten SM-liigassa on syntynyt tehot 6+15=21 35 ottelussa. Otto on monipuolinen joka paikan höylä, josta ei koskaan tulee kärkikenttien pelaajaa NHL:ään, mutta alempien kenttien luottoratsun rooli on täysin mahdollinen. Pelaa ikäisekseen erittäin kypsää peliä, mutta tekemistä riittää etenkin kiekollisessa pelissä. Mäkinen rankattiin vielä syksyllä erään skouttausorganisaation listalla ensimmäisen kierroksen varaukseksi, mutta se lienee utopiaa.

Janne Kuokkanen. Kärppien A-nuorten ykkössentteri, joka on pelityyliltään verrattavissa muun muassa Sebastian Ahoon: Pienehkö ja nopea kahden suunnan hyökkääjä, jolta ei löydy kovin suuria heikkouksia. Koko ja fyysisyys aiheuttavat tietenkin ongelmia, mutta Kuokkanen on kaiken kaikkiaan hyvin potentiaalinen pelimies. Maineikas kärppämylly jauhaa tästäkin pelurista todennäköisesti kovan luokan hyökkääjän. Kuokkanen on iskenyt A-nuorissa 38 ottelussa 39 tehopistettä ja hän teki myös debyyttinsä miesten sarjoissa tällä viikolla, kun sentteri nähtiin Mestis-kamppailussa Hokin paidassa. Hän iski saman tien Rovaniemen Kiekkoa vastaan tehot 1+1.

Mikael Hakkarainen. Listan tuntemattomin nimi pelaa Yhdysvaltain toiseksi kovimmassa juniorisarjassa, NAHL:ssä, joka on tasoltaan verrattavissa Suomen A-nuorten SM-liigaan. Keskushyökkääjänä pelaava Hakkarainen on joukkueensa paras pistemies 38 ottelussa syntyneillä 31 pisteellään. Blues-kasvatti on äärimmäisen työteliäs kaukalossa ja osaa pelata myös hyvää kiekollista peliä. Jotain hänen taidoistaan kertoo sekin, että Providencen yliopisto on kiinnittänyt hänet jo kaudeksi 2017-18. Ensi kaudella hänet nähtäneen USA:n kovimmassa lukiosarjassa, USHL:ssä.

Kansikuva: Getty Images

Twitter: Trajamaki11