NHL:ssä viritellään jättimäisiä treidejä: jättääkö Erik Karlsson Ottawan?

NHL: pelikausi on virallisesti ohi, ja katseet ovat käännetty jo varaustilaisuuteen. Samalla treidipuheet ovat perinteisesti nousseet tapetille, ja niin tänäkin vuonna.

NHL Drafteissa tehdään useimmiten kesän ensimmäiset huipputreidit, joten tässä vaiheessa on aiheellista tarkastella, ketkä sopimuksen alaiset NHL-tähdet voivat vaihtaa maisemaa kesän aikana. NHL:n vapaat markkinat alkavat 1. heinäkuuta, mutta treidejä saa tehdä jo aiemmin.

Mutta ketkä ovat tämän kesän kuumimpia nimiä treidimarkkinoilla? Monienkin tähtien kohdalla on ollut puheita siirrosta, mutta vain harvat siirtohuhut ovat jokseenkin realistisia.

NHL:stä löytyy ehkä noin neljä-viisi supertähteä, joiden siirrosta ei voisi täysin yllättyä. Ensimmäinen heistä on Ottawa Senatorsin kapteeni Erik Karlsson, jonka siirrolla on jo spekuloitu pitkään. NHL:n parhaimpiin puolustajiin lukeutuva Karlsson on itsekin väläytellyt siirrolla, joten tätä huhua ei voi pitää missään nimessä uutisankkana.

Karlssonin sopimus umpeutuu vuoden päästä, ja Ottawalle olisi paras skenaario se, että hän sorvaa seuraan pitkän jatkosopimuksen. Fakta on kuitenkin se, että mikäli Karlsson haluaa siirtyä isompiin seuroihin tavoittelemaan Stanley Cup -mestaruutta, täytyy Sensin johdon miettiä treidiä tarkkaan. Pahimmillaan Sens uskoo loppuun asti Karlssonin tekevän jatkopimuksen, mutta pahvia ei synnytkään, ja ruotsalaistaituri siirtyyy muualle vapaana agenttina. Nyt jos Ottawa treidaa Karlssonin pois, saa se jättimäisen vastineen. Tästä syystä johtuen Karlssonin treidiä voidaan pitää hyvinkin mahdollisena.

Myös toinen ruotsalaispelaaja on samassa tilanteessa: Arizona Coyotesin Oliver Ekman-Larssonin sopimus päättyy niin ikään kesällä 2019. Hänen jatkonsa aavikolla ei ole kovin todennäköistä, joten kojootit pyrkivät treidaamaan hänet jo tänä kesänä. Ekman-Larsson on niin ikään NHL:n eliittipuolustajia, ja hän lieneekin treidimarkkinoiden halutuimpia nimiä, sillä hänen siirtonsa on paljon realistisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi Karlssonin.

Ruotsalaisen puolustajakaksikon lisäksi esiin voidaan nostaa Nashville Predatorsin P.K. Subban ja Los Angeles Kingsin Drew Doughty, jotka ovat myös NHL-puolustajien ylintä eliittiä. Subbanin sopimusta on jäljellä vielä neljä vuotta, mutta miehen siirrolla on spekuloitu kanadalaismediassa. Perusteluitakin tälle löytyy: Predsin alakerta on julmetun kova, ja se kärsii yhden tähtipuolustajan lähdön, jos tilalle tulee tähtiluokan hyökkääjä. Predsin mestaruushaaveet on enemmän kuin realistisia, mutta se viimeisin palapelin palanen saattaa puuttua juurikin hyökkäyspäästä. Subbanin avulla se voisi olla mahdollista löytää.

Doughtyn kohdalla esiin nousee sopimus, joka päättyy vuoden päästä. Kings haluaa pitää tähdestään kiinni, mutta kanadalaispuolustaja on ilmoittanut, että hän haluaa pelata mestaruudesta. Jos Doughty ei näe Kingsissa potentiaalia tulevaksi mestariksi, vaihtanee hän osoitetta viimeistään vuoden päästä. Tällä hetkellä Kings ei näytä kovin vahvalla mestarikandidaatilta tuleville vuosille, joten lähtö saattaa tapahtua jo tänä vuonna.

Muista NHL-tähdistä treidispekulaatioissa on pyörinyt muun muassa New York Islandersin John Tavares. Hän on itse asiassa ollut siirtohuhujen kohteena jo vuoden päivät. Syykin on selvä: Tavaresista tulee rajoittamaton vapaa agentti 1. heinäkuuta, eikä Islanders ole vieläkään noussut varteenotettavaksi mestarikandidaatiksi. Tällä hetkellä kanadalaishyökkääjä lienee kuitenkin jäämässä Islesiin – ainakin omien puheidensa mukaan – mutta kukaan ei tiedä, mitä kulisseissa tapahtuu. Islanders saa varmasti isoja tarjouksia vastaan, ja mikäli Tavares ei ole vielä näyttänyt vihreää valoa jatkolle, voi hänkin saada siirron ennen heinäkuuta. Todennäköisyydet siirrolla alkavat olla kuitenkin pienet.

Suomalaisista tulilinjalla Teräväinen ja Ristolainen

NHL:ssä on parikin joukkuetta, jossa johtoporras on myöntänyt isojen siirtojen olevan mahdollista. Nämä joukkueet ovat Buffalo Sabres ja Carolina Hurricanes, joissa on tarjolla monia hyvän tason pelaajia. Ainoastaan Sabresin Jack Eichel ja Hurricanesin Sebastian Aho ovat kuivilla vesillä, ja heitä seurat eivät tule päästämään pois.

Sen sijaan Sabresin Rasmus Ristolainen ja Canesin Teuvo Teräväinen ovat tulilinjalla. Molemmilla on hyvät näytöt NHL:stä, ja heidän vaihtoarvonsa on korkea. Etenkin Ristolaisesta saisi ison vastineen. Suomalaispakin treidin todennäköisyys kasvoi, kun Sabres sai kesän NHL:n Draftin ykkösvarauksen, jonka se käyttää ruotsalaiseen Rasmus Dahliniin. Dahlin on kautta aikain kovimpia puolustajalupauksia, ja hän lienee jo parin vuoden päästä NHL:n tähtipuolustajia. Ristolaisen lähtö ei ole kuitenkaan kovin todennäköistä, vaikka sitä ei voi täysin poissulkeakaan.

Hyökkääjä Teräväisen treidi on hieman todennäköisempi: hän taitohyökkääjä, joka ei kuitenkaan koskaan nousee yhdenkään NHL-joukkueen kantavaksi voimaksi. Hän on kuitenkin erinomainen lisä kakkoskenttään ja ylivoimaan, ja viime kauden 64 tehopistettä oli oiva osoitus miehen kyvyistä. Tämän vuoksi Teräväisen vaihtoarvo on korkea, ja Canes voisi saada suomalaisesta erinomaisen korvauksen, eikä Teräväisestä luopuminen olisi kovin vaikeaa.

Buffalo-Carolina-akselilta löytyy monia mielenkiintoisia nimiä, joista muut NHL-seurat käyvät kilpaa. Sabresissa mielenkiintoa herättävät Ristolaisen lisäksi ainakin Ryan O’Reilly ja Sam Reinhart. Tästä kolmikosta todennäköisin liikkuja on O’Reilly. Canesista Teräväisen lisäksi kiinnostavat Jeff Skinner, Justin Williams, Jordan Staal, Elias Lindholm, Justin Faulk ja Noah Hanifin. Heistä etenkin Skinner ja Faulk ovat erittäin varteenotettavia treidikohteita.

Kansikuva: Getty Images