Kommentti: Laineen raahattava Jets pudotuspeleihin, muussa tapauksessa Calder matkaa Matthewsille

Katso Laineen ja Winnipegin matsit ViaPlaysta – Betsafe tarjoaa!

NHL:n kuumin peruna on jo viikkoja ollut keskustelu Calder-kisan (vuoden tulokas) voittajasta, johon tyrkyllä ovat suomalaisen jääkiekon ylpeys Partik Laine ja Toronto Maple Leafsissa kovia tehoja takova Auston Matthews. Winnipeg Jetsin Laine on nakuttanut 55 ottelussa tehot 30+24=54, joka on hieman paremmin kuin Matthewsin 28+24=52 pelaamassaan 59 ottelussa. Silti asiantuntijat lähtökohtaisesti ovat jakamassa palkintoa Matthewsille.

Mediat ovat jo kyllästymiseen asti kirjoitelleet siitä, kuinka yhdysvaltalainen on kokonaisvaltaisempi ja fiksumpi pelaaja kuin Laine, jota pidetään vain maalitykkinä. Tuollainen vertaus on kuitenkin täysin järjetön. Eihän esimerkiksi puolustajiakaan voi vertailla siten, että toinen on kokonaisvaltainen ja toinen on oman maalin edustan mestari. Kaiken kukkuraksi Laine ei todellakaan ole vain maalintekijä, joka elää ylivoimista.

Tamperelainen on tehnyt 8+4 tehot ylivoimalla, joka on yllättävän pieni osa miehen tehoista. Matthews puolestaan on tehtaillut pisteet 4+12 ylivoimalla, joten se siitä. Laineen tehot voisivat olla vielä komeammat, mikäli hän pääsisi pelaamaan ykkösylivoimaa. Näin ei ole kuitenkaan ollut kuin alle kymmenessä pelissä.

Katso Laineen ja Winnipegin matsit ViaPlaysta – Betsafe tarjoaa!

Hyvin usein kahden minuutin ylivoimasta Laine pelaa maksimissaan 40 sekuntia ja tällöinkin syöttösuunnat hänelle on tarkasti blokattu. Laine ei siis todellakaan elä ylivoimista.

Ja mitä Laineen kokonaisvaltaisuuteen tulee, niin se on kehittynyt koko ajan. Laine jakaa kovia taklauksia illasta toiseen ja takakarvaa pitkällä mailallaan omalle maalille asti. 18-vuotiaan syöttötaitoa tuskin tarvitsee mainostaa. Syötöt ovat rohkeita ja napakoita. Vielä kun hän pystyisi peittämään antamansa poikittaissyötöt rahtusen paremmin, niin avot.

Tappara-kasvatti on myös opetellut monen huomaamatta uuden pelipaikan, kun hän on siirtynyt oikeaksi laitahyökkääjäksi. Koko viime kausi Tapparassa meni nimittäin vasemmalla kaistalla. Leijonissa hän toki jo totutteli oikean puolen rooliin.

Lainetta vuotta vanhemman Matthewsin Toronto on kuitenkin menossa tällä hetkellä pudotuspeleihin, kun taas Jets on jäämässä niistä karkeloista rannalle viime aikojen vahvoista otteista huolimatta. Tämä yksityiskohta kallistaakinCalder-kisan Matthewsin eduksi.

Muutoin tilanne on mielestäni täysin ”fiftyfifty”. Laineen pitää päästä pelaamaan pudotuspelejä, jos hän haluaa voittaa takuuvarmasti himoitsemansa palkinnon. Tehtävä ei ole mahdoton ja suomalaistykki tulee hoitamaan tavoitteessa oman tonttinsa viimeisen päälle. Hän voi hyvinkin mättää vielä 15 maalia, mutta koko joukkueen kirin on pakko alkaa heti.

Muuten pelit käyvät vähiin.

Selvää on se, että Calder-kisa on kahden kauppaa. Matthewsin ja Laineen viime yön kohtaaminen osoitti sen, ettei kummankaan tahti ole hyytymässä, päinvastoin. Muita tulokkaita tähän kisaan ei enää päästetä mukaan.

Kuva: Claus Andersen/Getty Images