Pavel Datsyuk – kokonaisvaltaisen pelaajan ilmentymä

Viaplay LogoNHL-kauden kaikki ottelut ja huippuhetket suorana Viasatilta ja Viaplaysta

Pavel Datsyuk varattiin vasta kuudennella kierroksella Detroit Red Wingsiin numerolla 171 kesällä 1998. Ensimmäiset NHL-ottelunsa mies kuitenkin pelasi vasta 23-vuotiaana kaudella 2001-2002, kun Detroit Red Wings teki sopimuksen Datsyukin kanssa ja joukkue iski tuolloin kultasuoneen.

Kun puhutaan kokonaisvaltaisesta pelaajasta, niin Pavel Datsyuk on hyvin lähellä sitä. Tasapaino hyökkäyksen ja puolustamisen välillä, ilmiömäinen pelikäsitys, joukkuepelaaja viimeisen päälle ja hurja määrä kiekollista taitoa. Kokonsa kanssa Datsyuk oli joskus hankaluuksissa, mutta hyvä tasapaino ja luontainen taito kaksinkamppailuissa korvasi tämänkin puutteen.

Meriittilista on vakuuttava: Kaksi Stanley Cupia, KHL-mestaruus, nelinkertainen NHL:n herrasmiespelaaja, kolminkertainen parhaan puolustavan pelaajan palkinto, neljä valintaa all-star -otteluun, olympiakulta ja -pronssi, MM-tasolla kultaa ja yhteensä neljä mitalia ja kaksi valintaa vuoden pelaajaksi KHL:ssä. Lisäksi mies edusti Red Wingsin kapteenistoa kymmenellä kaudella ja KHL:n SKA:ssa mies on toiminut joukkueensa kapteenina kolmella kaudella ja varakapteenina yhdellä kaudella.

Datsyukin ura jatkuu edelleen, vaikka mies ei enää pelaa NHL:ssä. Mielenkiintoinen kysymys onkin, että valitaanko hänet Hall of Fameen uran päätyttyä?  Datsyuk ehti pelata rapakon takana 953 ottelua ja näissä syntyi 314 maalia ja 604 syöttöä, yhteensä 918 pistettä, plus/miinus 249. Playoffeissa saldo oli 157 ottelua, 42+71=113, +34. Maajoukkueessa pisteitä on syntynyt 67 ottelussa 22+46=68. Silmiinpistävää on myös rangaistusten määrä, sillä esimerkiksi NHL:ssä niitä on käsittämättömän vähän – 953 ottelussa keskimäärin vain noin 0,24 minuuttia per ottelu!

Uran varrelta kymmenen komeaa maalia:

Kansikuva: Bruce Bennett/Getty Images

Lähde: Elite Prospects