Sami Vatanen, $4,875 miljoonan verran käyttökelvotonta puolustajaa

Jokerit – TsSKA-matsin aitioon? Kahdeksan paikkaa jaossa – osallistu arvontaan!

Kuluvan kauden alla nelivuotisen jatkon Anaheim Ducksin kanssa tehneellä Sami Vatasella riittää jännitettävää NHL:n siirtorajalla.

Tällä vuosikymmenellä jyväskyläläinen Sami Vatanen on säväyttänyt kotoisessa Liigassa, voittanut mestaruuden, ottanut osaa sekä olympialaisiin että World Cupiin ja raivannut tiensä tasaisesti pudotuspeleissä esiintyvän Ducksin vakiokalustoon.

Nopea läpileikkaus puolustajan lähihistoriaan ei antaisi äkkiseltään aihetta miettiä sellaisia asioita, joita nyt oikeasti mietitään Pohjois-Amerikkaa myöden.

Olisiko joukkueen edun mukaista vaihtaa Vatanen johonkin käyttökelpoisempaan?

Viidettä kauttaan taalakaukaloissa pelaava ”Vatman” on hyökkäävä puolustaja. Kyseisen pelityylin edustajat nousevat otsikoihin lähinnä tehopisteiden kautta. Kun kiekko ei löydä suoraan tai välillisesti reppuun oman lavan kautta, aamulehdestä on turha etsiä omaa nimeä, positiivisessa mielessä ainakaan.

Nelivuotinen sopimus rasittaa palkkakattoa vuosittain 4,875 miljoonaa. Capfriendly.comin mukaan sopimukseen sisältyy kaudesta 2018-2019 alkaen pykälä, että Vatanen voi nimetä 12 joukkuetta, jonne hänet voi treidata.

Väritöntä perustella tylsillä numeroilla, mutta siirtoa puoltavat faktat hyökkäsivät edellä silmille. 4,875 miljoonaa dollaria per vuosi on merkityksellinen noteeraus. Siirtoa kenties merkittävästikin haittaava pykälä astuu voimaan vasta myöhemmin. Tilanne ei ole ”nyt tai ei koskaan”, mutta hommat olisi helpompi hoitaa ennemmin kuin myöhemmin.

Nostetaan esille nopeasti muutamia saman palkkaluokan puolustajia. Ryan McDonagh, New York Rangersin kapteeni, tuki ja turva. Justin Faulk, Carolina Hurricanesin selkeä puolustuksen selkäranka. Niklas Kronwall, Detroit Red Wingsin isäntä ja pommikone. TJ Brodie, Calgary Flamesin tärkeä roolipuolustaja. Marc-Edouard Vlasic, San Jose Sharksista otsikoiden alta olympia- ja World Cup -kävijäksi.

Se käy varmasti nopeasti selväksi, että nimet on poimittu tietty kulma edellä. Saman verran olisi ollut noudettavissa heikkoja pahveja, joiden rinnalla Vatanen näyttäisi taas kunnon pelimieheltä.

Yhtä kaikki, Vatasen tekeminen ei riitä tällä hetkellä. Hyökkäyspäässä ei ole tullut riittävästi onnistumisia ja heikompi osa-alue, puolustaminen, on edelleen osaamishierarkiassa jäljessä.

Vatanen hyökkää kahden miljoonan edestä ja puolustaa yhden miljoonan. Mikä rooli olisi näillä taustatiedoilla oikea? Heikomman joukkueen kärkipuolustajaksi kasvamaan isoille minuuteille?

Ping Justin Faulk.

Voit hypätä NHL:n kiihtyvään sykkeeseen Viasatin kanavilta sekä Viaplay-palvelun kautta. Kattavan kerroinvalikoiman NHL:ään löydät Unibetilta.

Kansikuva: Getty Images