TOP 5: NHL:n suurimmat suomalaispettymykset

KOHTI MANCHESTERIA – Voita matka Old Traffordille Manchester Unitedin ja Arsenalin väliseen otteluun

Vaikka NHL:ssä on eletty tällä kaudella melkoista tähtiloistoa suomalaisittain, on mukaan mahtunut myös epäonnistujia. Seuraavassa on listattuna tämän NHL-kauden viisi suurinta suomalaispettymystä.

5. Antti Niemi

Maalivahti Antti Niemi ei ole löytänyt parasta tasoaan sitten San Jose Sharks -kausien, milloin hän toimi seuransa selkeänä ykkösmaalivahtina. Niemi lähti viime kauden jälkeen Dallas Starsista, ja hän aloitti tämän kauden Pittsburgh Penguinsissa. Pensissä Niemi pelasi kolme ottelua surkein tuloksin, mikä sai riittää: Niemelle näytettiin ovea, ja suomalaistorjuja sai hakea uutta alkua Florida Panthersista. Tällä kertaa tilille kertyi kaksi ottelua heikoin tuloksin, ja edessä oli jälleen lähtö. Kauden kolmas seura oli Montreal Canadiens, missä Niemi on parantanut otteitaan ja osoittanut pystyvänsä vielä pelaamaan NHL:ssä. Joka tapauksessa miehen kausi on ollut kokonaisuudessaan odotettua huonompi.

4. Markus Granlund

Nuorempi Granlundin veljeksistä teki läpimurtonsa NHL:ssä viime kaudella, kun taitava hyökkääjä iski kauden 69 ottelussa 19 maalia ja 32 tehopistettä, minkä vuoksi häneen myös kohdistui odotuksia tällä kaudella. Granlundin pelit eivät lähteneet kuitenkaan sujumaan odotetusti, ja hänen kautensa onkin mennyt pisteiden valossa selvästi alakanttiin, kun takana on 53 ottelua tehoin 8+4=12. Positiivista on se, että Granlundista on ollut nopeana ja työteliäänä pelaajana hyötyä Canucksille, eikä suomalaisen vastuu ole jäänyt pisteettömyyden takia niin pieneksi kuin voisi luulla. Tällä hetkellä Granlund on sivussa kokoonpanosta loukkaantumisen vuoksi.

3. Artturi Lehkonen

Montreal Canadiensin hyökkääjä on vasta 22-vuotias, eikä häneltä voi liikoja odotella, mutta jos miehen toinen NHL-kausi on ollut heikompi kuin tulokaskausi, niin täysin tyytyväinen ei voi olla. Lehkonen pelasi yllättävän kovan tulokaskauden, kun laituri takoi runkosarjassa 73 ottelussa 18 maalia ja 28 tehopistettä, minkä myötä odotukset tähän kauteen kasvoivat. Kaudesta on kuitenkin tullut tuskainen, kun helmikuun alkuun mennessä suomalaislahjakkuus oli onnistunut maalinteossa vain yhdessä ottelussa. Helmikuun 4. päivän jälkeen Lehkonen on kuitenkin osunut seitsemästi, ja nyt koko kauden pistesaldo näyttää lukemia 9+8=17. On kuitenkin selvää, että kokonaisuudessaan Habs-laiturin kausi kääntyy miinusmerkkiseksi, vaikka kevät näyttääkin aurinkoisemmalta.

2. Jori Lehterä

30-vuotias sentteri pelasi viime kaudella St. Louis Bluesin paidassa hieman alakanttiin, ja Lehterä saikin pakata kesällä kamansa ja siirtyä Philadelphia Flyersin sotisopaan. Siirto Phillyyn ei ole ollut mitenkään onnistunut, kun taitava hyökkääjä on jäänyt Flyersissa pieneen rooliin, minkä myötä onnistuminen on ollut koko ajan epätodennäköistä. Lehterän kaltainen pelaaja tarvitsee onnistuakseen ison roolin sekä nopean ja maaliahneen laiturin vierelleen. Näitä ei ole suomalaissentterille Flyersissa tarjottu, mikä näkyy myös tehopisteissä: 53 ottelussa miehelle on kertynyt tehot 3+4=7.

1. Jussi Jokinen

Jokinen iski vielä kaudella 2015-16 Florida Panthersissa 60 tehopisteen kauden, mutta heikomman viime kauden jälkeen konkari sai etsiä uuden seuran. Jokisen taidot eivät olleet kadonneet mihinkään, joten häneltä sopi vielä odottaa nousua omalle tutulle tasolleen. Niin ei kuitenkaan käynyt: ensiksi Jokinen epäonnistui Edmonton Oilersissa, josta hän sai lähteä 14 ottelun jälkeen. Los Angeles Kings antoi sen jälkeen suomalaiselle mahdollisuuden, mutta tällä kertaa lähtöpassit tulivat 18 ottelun jälkeen. Kingsin jälkeen Columbus Blue Jackets tarjosi Jokiselle ruutua, mutta miehen ura ei palannut raiteilleen 14 ottelun aikana. Neljäs ja viimeisin osoite löytyi Vancouver Canucksista, jossa hän on nyt pelannut neljä ottelua, eikä suomalaisen tulevaisuus näytä olevan Kanadan länsirannikollakaan. Jokinen on pelannut tällä kaudella neljässä eri seurassa yhteensä 50 ottelua ja kerännyt kasaan yhdeksän tehopistettä. Mieheltä ei ole nähty edes tuttua vahvaa kahden suunnan peliä, joten Jokista on helppo tituleerata NHL-kauden suurimmaksi suomalaisflopiksi. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Jokisen NHL-ura alkaa olla paketissa, ja ensi kaudella mies pelannee Euroopassa.