Toronto Maple Leafsin alivoimapeli lepää kahden miehen varassa

Viaplay Logo Seuraa NHL-kiekkoa suorina lähetyksinä Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa!

Kun Mike Babcock saapui Detroitista kiekkohullun Toronto Maple Leafsin päävalmentajaksi kesällä 2015, otti hän heti kättelyssä työn alle joukkueen kehnon alivoimapelaamisen. Ensimmäisellä Babcokin kaudella Maple Leafsin alivoimapeli oli tilastojen valossa jo heti NHL:n parempaa keskitasoa – 13:sta parasta – huolimatta siitä, että seura jäi liigan hännänhuipuksi sarjataulukossa.

Viime kaudella Leafs petrasi kummassakin tilastossa entisestään. Joukkue sijoittui kymmenenneksi niin sarjassa kuin alivoimapelissäkin. Jäähyntappoprosentti 82,47 oli kovempi kuin edellisellä kaudella, jonka lisäksi Torontossa päästiin nauttimaan jälleen pudotuspelikiekosta neljän vuoden tauon jälkeen.

Myös tämä kausi on ollut myös aivan linjassa Babcockin aikaisempiin kausiin nähden. Torontolaisjoukkue majailee tällä hetkellä Atlantin divisioonan toisena ja koko liigassa seitsemäntenä. Vajaalla pelaamisessa joukkue on tilastollisesti edelleen parhaassa kolmanneksessa, kymmenenneksi parhaana.

Mutta kun katsotaan tilastojen taakse, tulee esiin mielenkiintoinen dilemma. Maple Leafs nimittäin lataa huomattavan paljon alivoimavastuuta kahdelle puolustajalleen ja tästä saattaa muodostua vielä päänvaivaa.

Hainsey ylivoimainen tilastokärki alivoimalla

Yksi Maple Leafsin yllättävimmistä kesähankinnoista oli puolustaja Ron Hainsey. Veteraani-ikäisen jenkkipakin oletettiin olevan Matt Hunwickin korvaaja, pelaten kohtuullisen vaatimattomia minuutteja alemmissa pakkipareissa. Toisin kuitenkin kävi. Hainsey nousi hierarkiassa nopeasti yhdeksi kärkipuolustajista, joka omalla panoksellaan osaltaan auttoi pakkipariaan Morgan Riellyä nousemaan uudelle tasolle hyökkäävänä puolustajana.

Silti kaikista tärkein tehtävä Hainseylla tällä kaudella on ollut alivoimapelaaminen. Erikoismiehiä on joka joukkueessa ja roolitukset ovat oleellinen osa lajia, mutta kiharaiseksi vaahteranlehtipaitojen tekeekin se, että Babcock peluuttaa Toronton pelatessa vajaalla puolustajista käytännössä ainoastaan Hainseya ja Nikita Zaitsevia.

Nikita Zaitsev on urakoinut Ron Hainseyn tavoin isot minuutit alivoimalla tällä kaudella. (Kuva: Claus Andersen/Getty Images)

Hyökkäyspelaajina Babcock kierrättänyt yleensä Zach Hymania, Leo Komarovia, Connor Brownia ja Dominic Moorea. Mutta pakeista esimerkiksi Rielly on saanut vastuuta alivoimanelikossa vain silloin kun Hainsey tai Zaitsev on sattunut itse istumaan jäähyllä. Muissa tapauksissa pakkipari Hainsey-Zaitsev on hoitanut alivoimapelit keskenään kokonaisuudessaan.

Havaintoja tukemaan löytyy myös tilastot. Hainsey on Maple Leafsin kärkimies peliaikatilastossa joukkueen pelatessa vajaalla. Hän on urakoinut alivoimaa tähän mennessä jo 128 minuuttia ja kolme sekuntia, mikä tekee 4:24 minuuttia ottelua kohden. Toisena löytyy Zaitsev, joka on pelannut vajaamiehityksellä 106 minuuttia 47 sekuntia, eli 3:40 minuutin ottelukohtaisella keskiarvolla.

Jos lukemaa vertaa vaikkapa seuraavaksi eniten alivoima-aikaa saaneeseen Riellyyn, huomaa Hainsey-Zaitsev kaksikon olevan aivan omilla luvuillaan. Riellyn 40 minuuttia 21 sekuntia on yli 66 minuuttia vähemmän kuin Zaitsevilla ja jopa 88 minuuttia vähemmän kuin Hainseylla. Babcock ei peluuta ketään muita puolustajiaan alivoimalla, ellei hän ole pakotettu siihen.

Toronton erikoistilannepelaamista voi verrata myös muihin joukkueisiin. Hainsey johtaa koko NHL:n alivoimapeliaika tilastoa ylivoimaisesti. Eroa toisena olevaan Colorado Avalanchen Erik Johnsoniin on reilut 18 minuuttia, eli käytännössä melkein kokonaisen erän verran. Johnsonin vanavedessä kolmantena löytyy Zaitsev.

Kostautuuko ylipeluutus myöhemmin?

Numeroiden valossa voi todeta, että Hainsey ja varauksin myös Zaitsev ovat ylipeluutettuja, joka vaikuttaa melkoiselta nuoralla tanssimiselta Maple Leafsin näkökulmasta ajateltuna. Babcockin filosofia peluutuksen suhteen vaikuttaa hyvin ilmeiseltä. Yksi ryhmä pelaa vain ylivoimaa, ja toinen keskittyy pelkästään jäähyjen tappamiseen. Eikä siinä ole periaatteessa mitään ihmeellistä. On silti kummallista, että Toronton kaltainen joukkue, joka pystyy kierrättämään viidellä viittä vastaan pelatessa kaikkia viisikkojaan tasaisesti, ei löydä toista avustavaa pakkiparia alivoimakentälliseen.

Hainsey ja Zaitsev ovat pelanneet toki erittäin kovalla tasolla alivoimalla, joka tekee kaksikon sivuuttamisesta vaikeampaa valmentajalle. Mutta mitä jos jompikumpi heistä sattuisi loukkaantumaan pidemmäksi ajanjaksoksi? Kuka pystyisi ottamaan kylmiltään paikan ja pystyisi tappamaan jäähyjä neljän minuutin keskiarvolla illasta toiseen, jos vaikkapa 36-vuotias Hainsey joutuisi vamman vuoksi sivuun? Tai jos Leafs joutuu ison rangaistuksen seurauksena vaikkapa viideksi minuutiksi alivoimalle tai tappamaan useamman peräkkäisen jäähyn?

Babcock ei tunnu näkevän tilanteessa ongelmaa, koska jakaa vastuuta yksinomaan näille kahdelle puolustajalle. Se saattaa tuntua hatunnostolta parivaljakon suuntaan, mutta ulkopuolisen silmiin näyttää, ettei valmentaja luota muihin puolustuspelaajiinsa riittävästi.

Maple Leafsin on silti kauden edetessä alettava jakamaan vastuuta nähtyä enemmän erikoistilannepelissä. Toronton kausi on sujunut myötätuulessa tähän saakka, mutta olisiko maailman kiekkopääkaupungissa syytä miettiä vielä puolustajakauppoja peräpään vahvistamiseksi?

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Artikkelikuva: Codie McLachlan/Getty Images

Lähde: NHL Stats