Suomalaismaalivahdit hyvin palkattuja NHL:ssä – Raskin dollaripino suurin

NHL-kausi pyörähtää ensi viikolla toden teolla käyntiin. Tässä välissä on hyvä tutkailla, ketkä suomalaispelaajat tienaavat ensi kautena eniten dollareita, ja keillä on tapahtunut tilinauhoissa suurimmat muutokset.

Suomalaisten ylivoimaisen kärkinelikon muodostavat Tuukka RaskPekka Rinne, Kari Lehtonen ja Mikko Koivu. Nelikko on nauttinut isoista tileistä jo tovin ja saa nauttia vielä jatkossakin. Lehtosen ja Koivun kontrahdit ulottuvat kevääseen 2018 asti, Rinteen sopimus päättyy keväällä 2019 ja Rask saa pitää työpaikkansa peräti kevääseen 2022 asti.

Rinne ja Rask ovat ainoat suomalaiset, jotka yltävät seitsemän miljoonan dollarin vuosituloihin, mutta Koivukaan ei jää kauaksi tästä 6,75 miljoonan dollarin vuosituloillaan. Lehtonen yltää myös yli kuuden miljoonan tuloihin, minkä jälkeen suomalaispelaajien palkkalista onkin hieman surullisempaa katsottavaa.

Surullinen on toki hieman väärä termi, sillä tulokassopimuksella pelaavat suomalaiset tienaavat vähintään reilut puoli miljoonaa dollaria, mikäli siis pelaavat koko kauden NHL:ssä. Tulokassopimusten AHL-palkat ovat reilusti huonompia, eikä vuosipalkat yllä edes 100 000 dollariin.

Uusista suomalaisista NHL-pelaajista eniten tienaa Jori Lehterä, joka solmi kesällä St. Louis Bluesin kanssa kaksivuotisen sopimuksen. Kontrahdin ensimmäinen vuosi tuo Lehterällä 3,25 miljoonaa dollaria bruttotuloja. Lehterälle NHL-sopimus ei ollut kuitenkaan taloudellisesti täysin ongelmaton, sillä Jokerit-kasvatti osti KHL-sopimuksensa vajaalla miljoonalla dollarissa ulos. Taitava hyökkääjä sai kuitenkin Bluesilta allekirjoitusbonuksena 1,6 miljoonaa dollaria, mikä varmasti helpotti päätöstä.

Myös Petri Kontiola ulososti sopimuksensa pulittaen KHL-seuralleen reilut puoli miljoonaa dollaria, kun taas seinäjokelaisen allekirjoitusbonus oli ”vain” 200 000 dollaria. Kontiolan diili oli huomattavasti huonompi kuin Lehterän, sillä mies tienaa ensi kaudesta 1, 1 miljoonaa dollaria.

Suurimman palkan laskun suomalaisista koki Kimmo Timonen, jonka ura pahasti vaakalaudalla. Miehen vuosiansiot ovat kaksi miljoonaa dollaria, johon lukeutuvat toki muhkeat bonukset. Timonen tuskin kuitenkaan ehtii lunastamaan bonuksiaan, joten miehen vuosiansiot tippuvat neljällä miljoonalla dollarilla.

Oman mielenkiintonsa tuo myös Ville Leino, jolla ei ole voimassa olevaa sopimusta. Buffalo Sabres maksaa kuitenkin miehelle vielä mojovia summia ulosostonsa vuoksi, joten savonlinnalaisen vuosiansiot pysyvät kiitettävällä tasolla.

Suomalaisten NHL-pelaajien palkat kaudella 2014-15 (yksisuuntaiset sopimukset)

 1. Tuukka Rask – 7,5 miljoonaa
 2. Pekka Rinne – 7 miljoonaa
 3. Mikko Koivu – 6, 75 miljoonaa
 4. Kari Lehtonen – 6, 25 miljoonaa
 5. Valtteri Filppula – 5 miljoonaa
 6. Tuomo Ruutu – 5 miljoonaa
 7. Jussi Jokinen – 4 miljoonaa
 8. Antti Niemi – 4 miljoonaa
 9. Niklas Bäckström – 3, 75 miljoonaa
 10. Jori Lehterä – 3, 25 miljoonaa
 11. Leo Komarov – 2, 95 miljoonaa
 12. Karri Rämö 2, 9 miljoonaa
 13. Sean Bergenheim – 2, 75 miljoonaa
 14. Olli Jokinen – 2, 5 miljoonaa
 15. Lauri Korpikoski – 2, 3 miljoonaa
 16. Kimmo Timonen – 2 miljoonaa
 17. Sami Vatanen – 1, 25 miljoonaa
 18. Petri Kontiola – 1, 1 miljoonaa
 19. Jesse Joensuu – 1 miljoonaa
 20. Antti Raanta – 700 000 tuhatta
 21. Jussi Rynnäs – 550 000 tuhatta

Listassa ei ole huomioitu kaksisuuntaisella sopimuksella pelaavia suomalaisia. Tulokassopimuksella voi tienata enintään 900 000 dollaria vuodessa plus mahdolliset bonukset.