NHL:n siirtoraja umpeutuu – suomalaispelaajia kaupan kohteena?

Siirtorumba on jo koskettanut kahta suomalaista tällä kaudella: Markus Granlund siirtyi Calgary Flamesista Vancouver Canucksiin ja Aleksi Saarelan pelaajaoikeudet matkasivat New York Rangerista Carolina Hurricanesiin. Siirtoraja umpeutuu maanantai-iltana, ja uusia suomalaissiirtyjiä saatetaan vielä nähdä.

Suurin uhka lienee Dallas Starsin organisaatiossa pelaavalla Julius Hongalla, joka ei ole vielä debytoinut NHL:ssä. 20-vuotias kiekollinen puolustaja on kieltämättä huipputason lupaus ja hänellä on varmasti edessään hieno tulevaisuus Pohjois-Amerikassa, mutta Stars-organisaatio ei ole hänellä oikea paikka. Tämä tiedetään Dallasissakin ja suomalaiselle on varmasti katseltu uutta seuraa. Starsin organisaatiossa on kovia puolustajalupauksia, joten jonkun on lähdettävä. John Klingberg pitää siitä huolen, että Honka on herkullisin siirreltävä ja kaiken lisäksi JYP-kasvatin kauppa-arvo on iso. Siirtouhan alla on myös Jyrki Jokipakka. Ainoastaan Esa Lindellin asema pitäisi olla turvattu.

Dallasin kohdalla täytyy myös mainita maalivahtikaksikko Antti Niemi – Kari Lehtonen. Tandemi antaa GM Jim Nillille pelimerkkejä, joille voi voittaa isoja summia.

Teksasista matkustetaan State of Hockey’in, Minnesotaan: Mikko Koivu ei siirry, mutta Erik Haulan ja Mikael Granlundin tilanteet ovat toisenlaiset. Haula on osoittanut tämän vuoden puolella potentiaalinsa ja häntä tuskin tullaan kauppaamaan, vaikka sitäkään mahdollisuutta ei voi poissulkea. Wildin organisaatio tarvitsee uudistumista – joko Draftin tai pelaajakauppojen avustuksella – joten Minneapolisissa ollaan valmiita isoihin siirtoihin. Tämän palapelin osanen voi olla Granlund, jonka kehitys on polkenut pahasti paikoillaan. Jokainen myös tietää ”MG:n” potentiaalin, joten kauppahinta voi olla iso. Oikeissa olosuhteissa Granlundista voisi nousta loistava offensiivinen ase ja tällainen paikka voisi löytyä esimerkiksi Floridan Tampasta. Jonathan Drouin lähtee ennemmin tai myöhemmin Lightning-organisaatiosta, joten Tampassa ollaan varmasti avoimia ehdotuksille.

Useita suomalaispelaajia on pyörinyt huhuissa pitkään, kuten Leo Komarov, Lauri Korpikoski ja Sami Vatanen. Juuri tietoon tullut Vatasen palkkapyyntö on naurettavan kova, mutta uutinen saattoi olla totaalinen ankka tai agentin onnenkokeilu. Sami suostuu varmasti jatkamaan pienemmälläkin summalla Kaliforniassa. Vatasen tasoisia kiekollisia puolustajia ei kasva joka puussa, joten olisi hieman outoa, jos Ducks lähtisi nuorista puolustajistaan juuri Vatasta liikuttelemaan. Toki kaikelle on hintansa, mutta uskon JYP-kasvatin jatkavan Anaheimissa vielä toistaiseksi.

Komarov pelaa upeaa kautta ja hänestä on tullut Mike Babcockin suosikkeja. Jokainen joukkue haluaa tällaisen pelaajan, joten miksi luopua Munsalan verikoirasta? Leon hinta on noussut rajusti, mutta Torontossa tiedetään hänen arvonsa, eikä hänen palkkansa rasita palkkakattoa liikaa. Torontossa tehdään kuitenkin isoja muutoksia, eikä mikään siirto olisi enää ihme, kun puhutaan vaahteralehdistä.

Sama koskee Lauri Korpikoskea: mikään ei ole ihme, kun puhutaan Oilerista. Korpikoski toisi mestaruutta tavoittelevalle joukkueelle syvyyttä alempiin kenttiin.

Viimeisimpänä suomalaisena nostetaan esiin Detroitin Teemu Pulkkinen. Hyökkääjä on juuttunut Red Wingsissä pieneen rooliin eikä tulevaisuus näytä valoisalta. Siirto olisi kaikille hyväksi, mutta löytyykö Detroitille tarpeeksi hyvää vastinetta? Esimerkiksi Arizonassa olisi joukkue, jolla olisi tarvetta Pulkkisen kaltaisella pelaajalle, eikä pelimerkkejäkään kojooteilta puutu.

Kansikuva: All Over Press