Nuorten Leijonien pelaajaesittelyt: Hyökkääjät

Faneille.com esittelee Suomen nuorten MM-joukkueen pelaaja pelaajalta. Viimeisenä vuoro siirtyy hyökkäyskalustolle.

Kasperi Kapanen, Toronto Marlies

Toronto-lupaus Kapanen on päässyt hyvin sisälle pohjoisamerikkalaiseen kiekkoiluun ja nuorukainen on onnistunut nappamaan hyvän roolin AHL-joukkue Marliesista. Huipputaitava ja tuulennopea laituri on iso osa Suomen hyökkäystä, mutta nähdäänkö häneltä vieläkään suurtekoja maajoukkueessa? Kapanen ei ole juuri koskaan aikaisemmin noussut maajoukkueessa omalle tasolleen, mutta nyt hänellä on siihen viimeinen mahdollisuus junioritasolla. Parhaimmillaan kisojen vaarallisimpia hyökkääjiä, mutta huonoimmillaan katoaa totaalisesti kuvasta.

Mikko Rantanen, San Antonio Rampage

Suomen isoin ase ja koko kisojen parhaimpia pelaajia. Rantanen aloitti kautensa NHL:ssä, mutta on sittemmin pelannut farmissa, jossa Rantanen on tehnyt hirmuisaa jälkeä. TPS:stä maailmalle ponkaissut laitahyökkääjä on iskenyt 22 ottelussa huimat 26 tehopistettä. Iso ja röyhkeä pelaaja, jolta on hankala ottaa kiekkoa pois. Rantaselta löytää loistava pelikäsitys ja hänen laukauksensa on vaarallinen. Rantanen tulee olemaan kisoissa aivan omaa luokkaansa. Mies poikien joukossa.

Roope Hintz, HIFK

Viime kaudella Ilveksessä läpimurtonsa tehnyt Hintz joutui aloittamaan kautensa telakalla. Nyt Hintz on saanut pelituntumaa ylleen ja pelit HIFK-nutussa ovat sujuneet mallikkaasti. Hintz on pelannut koko kauden laidassa, mutta MM-kisoissa hän palaa oikealle pelipaikalleen sentteriksi ja hän saa vastuulleen Suomen ykkössentterin roolin. Iso, viisas ja sulava kahden suunnan sentteri, joka luo ketjukavereilleen maalintekopaikkoja. Tulee olemaan Rantasen ohella Suomen tärkeimpiä hyökkääjiä.

Jesse Puljujärvi, Kärpät

Puljujärvi on vielä B-juniori-ikäinen, mutta hän lähtee jo toisiinsa U20-kisoihin. Oli jo viime vuonna vaarallinen, vaikka tehoja ei syntynyt, mutta nyt hänelle on asetettu iso tulosvastuu. Puljujärvi on parhaimmillaan kovatempoisissa junioripeleissä, missä voi pelata omilla vaistoillaan eikä kahleutua valmentajan pelitapaan. Puljujärvellä on iso näytönpaikka, sillä sadat NHL-skoutit seuraavat hänen jokaista liikettään kentällä. Liiga-peleissä hän on jäänyt liian usein varjojen maille, mutta nyt on hänen aikansa loistaa.

Sebastian Aho, Kärpät

Liiga-kauden yksi suurimpia onnistujia. Pisteiden lisäksi pelannut uskomattoman kypsää kokonaisvaltaista peliä, minkä vuoksi on hankala uskoa, että Aho saa pelata näissä kisoissa vielä vuodenkin päästä. ”Villepeltosmainen” pelaaja, jonka taso pysyy illasta toiseen samana. Jotain miehen monipuolisuudesta kertoo sekin, että päävalmentaja Jukka Jalonen on peluuttanut häntä harjoitusotteluissa keskushyökkääjänä, kun esimerkiksi umpisentteri Aleksi Saarela on joutunut pelaamaan laidalla.

Aleksi Saarela, Ässät

Saarelan asema Suomen joukkueessa onkin mielenkiintoinen. New York Rangers -lupaus on pelannut mahtavan syksyn Ässissä ja hän on noussut joukkueensa tärkeimpien pelaajien joukkoon, mutta joutuuko Saarela aloittamaan kisat laitahyökkääjänä? Saarelasta on kohistu pitkään, sillä tekihän hän Liiga-debyyttinsä jo yläkouluikäisenä poikana, mutta lopullinen läpimurto otti aikansa. Saarela ei ole myöskään koskaan yltänyt maajoukkueessa parhaimmalle tasolleen. Nyt Aleksilla on kuitenkin menossa loistava putki ja ässäpelaaja voi yllättäen noustakin kotikisoissa suureksi tekijäksi. Nuorukaiselta puuttuu lähtönopeutta ja ketteryyttä, mutta hänen laukauksellensa on aina tilausta. Fyysisesti valmis pelaaja kokoisekseen ja ikäisekseen.

Julius Nättinen, Barrie Colts

Nättinen-klaanin nuorin tapaus, joka on pysynyt vielä pimennossa suurelta yleisöltä. Pelasi viime kaudella Mestistä häkkipäänä tehden kovaa jälkeä ja tämä kausi on mennyt Kanadassa OHL:ssä. Iso ja loistavasti peliä tekevä sentteri saattaa jäädä vielä melko pieneen rooliin Suomen joukkueessa, mutta hänen ympärilleen on helppo rakentaa vaarallinen kolmoskenttä. Nättinen on tehnyt tuhoisaa jälkeä Kanadassa ja hän pystyy taatusti olemaan tehokas myös MM-jäillä. Hän oli Suomen johtavia pelaajia viime kevään U18-MM-hopeajoukkueessa.

Patrik Laine, Tappara

Laineella – kuten Puljujärvelläkin – on asetettu isot paineet näihin kisoihin. Laine on kisojen vaarallisimpia hyökkäyspään pelaajia ja hänen laukauksensa tuottaa harmaita hiuksia vastustajien maalivahdeille. Laineen kohdalla kaikki riippuu hänen roolistaan. Hieman verkkainen liike voi kostautua juniorimaaotteluissa, minkä vuoksi Laine onkin Suomen potentiaalisimpia floppaajia. Laine seilaa välillä täysin näkymättömänä, mutta voi nousta yllättäen esiin tekemällä ratkaisumaalin. Tällaisia pelaajia ei Suomella ole liikaa, minkä vuoksi Tappara-lahjakkuudelle on enemmän kuin tilausta.

Juho Lammikko, Kingston Frontenacs

Telaketjuosaston miehiä. Lammikko on Florida Panthersin kolmannen kierroksen varaus, mikä kielii hänen taidoistaan. Iso, fyysinen ja ennen kaikkea monipuolinen pelimies, joka on päässyt hyvään pistevauhtiin OHL:ssä. Suomelta löytyy harvoin näin laadukkaita pelaajia neloskenttään, mikä kertookin Nuorten Leijonien hyökkäyksen tasosta.

Sebastian Repo, Pelicans

Suomen joukkueen suurimpia tuntemattomia lahjakkuuksia. Hyvällä raameilla varustettu laitahyökkääjä on erittäin vaarallinen offensiivinen ase, mutta sen lisäksi Repo pystyy painimaan laidoissa ja pelaamaan laadukasta kahden suunnan peliä. Repo on pelannut tällä kaudella isossa roolissa Pelicansissa ja hän on onnistunut vastaamaan huutoon iskien hyvät tehot pöytään. MM-kisoissa miehen rooli saattaa jäädä kuitenkin liian pieneksi, minkä vuoksi lahtelaislaiturilta ei kannata odottaa kovin isoja pistesaaliita. Jonain aikaisempana vuotena Repo olisi voinut olla Suomen kärkipelaajia.

Miska Siikonen, Pelicans

Joukkueen toinen Pelicans-hyökkääjä kuuluu myös Suomen alempiin kenttiin. Siikonen on iso ja fyysinen sentteri, joka tulee olemaan isossa roolissa kärkimaita vastaan. Hän on niitä pelaajia, joiden täytyy pystyä horjuttamaan vastustajaa kovuudellaan. Kiekollinen peli voi tuottaa ongelmia, mutta Siikoselta odotetaan hyvin yksinkertaisia ratkaisuja ja keskittymistä muihin asiohin: tilan luomiseen, oman pään peliin ja fyysiseen puoleen.

Kasper Björkqvist, Blues

Blues-hyökkääjä on tehnyt kovaa jälkeä A-nuorten SM-liigassa, mutta nuorukaiselta ei löydy vielä yhtään peliä ammattilaiskentiltä. Björkqvist on nopea ja työteliäs laituri, joka on ollut vakionimi 97-ikäluokan maajoukkuessa. Hän oli viime kevään U18-hopeajoukkueen kapteeni, mikä kertoo hänen pelistään paljon. Suoraviivainen hyökkääjä, joka pärjää vauhdissa ja fyysisyydessä, minkä vuoksi ei tule jäämään jalkoihin, vaikka on pelannutkin urallaan vain junioreissa.

Antti Kalapudas, Kärpät

Pelasi viime vuonna kisoissa Ahon ja Puljujärven keskellä, mutta jäänee nyt pieneen rooliin pienille peliminuuteille. Kehitystä ei ole tapahtunut ja alkukausi on ollut suuri pettymys. Taitoa ja näkemystä löytyy kosolti, mutta vauhti ei meinaa millään riittää kansainvälisiin peleihin.

Seuraa nuorten MM-kisoja Ylen kanavillla 26. joulukuuta – 5. tammikuuta.

Kansikuva: All Over Press