Päänavaus: Tapaus Niklas Bäckström

Faneille.com LogoFaneille.com - Urheilumedian Zlatan

Toisinaan urheilumedia ottaa kaiken irti ja tekee kärpäsestä härkäsen. Uusin jääkiekkomaailman otsikoita kerännyt tapaus on viime kaudella HIFK:hon jäähdyttelemään tullut Niklas Bäckström (Kansikuvassa vielä HIFK:n paidassa) ja hänen siirtymisensä Tapparan riveihin tulevalle kaudelle. Bäckström ei todellakaan siirtynyt kaikessa hiljaisuudessa, vaan pikemminkin päinvastoin. Hän haukkui IFK:n entisen urheilutoimenjohtajan Tom Nybondaksen ja sivulauseessa myös nykyisen valmentajan Ari-Pekka Selinin.

Bäckströmin avautuminen ei suinkaan loppunut kevääseen, vaan Tampereen ykkösjulkaisu Aamulehti sai nyhdettyä häneltä kommentin ennen Tappara ja HIFK:n välistä harjoitusottelua, jossa hän seisoi sanojensa takana, kuten suoraselkäisesti kuuluukin. Tapauksessa minua kuitenkin närästää se, että Niklas Bäckström ei ole HIFK:n seuralegenda, pelkästään puhdas osaomistaja. Hänelle ei siis kuulu minkäänlaista erikoisasemaa. Tämä tekeekin sekä Bäckströmin avautumisen että hänen sanoillaan otsikoita tekevän median toimet vähintäänkin kyseenalaisiksi.

Onhan Bäckström toki legendaarinen maalivahti, mutta mitään sellaista hän ei ole koskaan näyttänyt HIFK:ssa, jotta ansaitsisi fanien ja seuran jakamattoman suosion. Todellisen läpimurron Bäckström teki Kärpissä, josta hän nousi aikoinaan NHL:n kirkkaisiin valoihin. Hänen aikansa helsinkiläisjoukkueessa ei koskaan ollut varsinaista ilotulitusta. Uransa alussa itsetunto-ongelmien kanssa paininut Bäckström joutui jopa hakemaan vauhtia Forssan Palloseurasta. Näin ollen Niklas Bäckströmiä ei todellakaan voi pitää varsinaisena HIFK-legendana.

Tämä tekeekin koko tapauksesta mielenkiintoisen ja tavallaan myös naurettavan. En todellakaan tiedä mitä Niklakselle on luvattu, mutta mielestäni hän ei ole missään vaiheessa ollut asemassa, jossa hän kykenisi millään muotoa valittamaan saatikka vaikuttamaan pelaaviin maalivahteihin. Liiga on kuitenkin ainakin olevinaan ammattilaissarja, jossa parhaat pelaavat. Hommahan toimi siten, että viime kauden alussa Niklas Bäckström muodosti maalivahtitandemin yhdessä Kevin Lankisen kanssa. Lankisen loukkaannuttua HIFK hankki riveihinsä Atte Engrenin, joka mielestäni oli todella oivallinen löytö kesken kauden. Lankisen tervehdyttyä Bäckström odotti, että Engrenistä luovuttaisiin ja hän jatkaisi yhdessä Lankisen kanssa.

Onneksi näin ei käynyt, vaan Engren jatkoi mahtavia otteitaan punaisissa. Kehtaankin väittää, että mikäli Bäckströmille annettu lupaus olisi pidetty, niin HIFK:n pudotuspelikevät olisi jäänyt paljon lyhyemmäksi. Tämän luulisi riittävän myös osaomistajana olevalle Niklas Bäckströmille. Osaomistajan luulisi haluavan seuralleen parasta, joka ei todellakaan viime keväänä ollut Niklaksen peluuttaminen maalissa. Ne muutamat ottelut, joissa hän maalia vartio oli suorastaan pelottavia. Näki jo kaukaa, että mies ei ollut kunnossa ja kaikki terävyys loisti vain poissaolollaan.

Tappara tekikin mielestäni riskipitoisen päätöksen tarjotessaan Bäckströmille sopimusta tästä kaudesta. Ei pidä käsittää väärin, mielestäni Bäckström on edelleen ykköskorin maalivahti, mutta vain ollessaan terve. Hänen loukkaantumishistoriansa on kuitenkin melkoinen. Se siis mielestäni ei kerro juurikaan mitään, että ensimmäisessä paikassa hän pääsi näpäyttämään entistä seuraansa torjumalla vakuuttavasti nollapelin. Pikemminkin näemme hänen arvonsa, jos hän pystyy pelaamaan hyvällä tasolla useita otteluita putkeen.

 

Kansikuva: Jaakko Steenroos / AOP