Playoff-ennakko: Jokerit-Minsk

Vasta runkosarjan viimeisellä kierroksella se lopulta varmistui: Jokerit pelaa KHL-historiansa ensimmäisissä pudotuspeleissään ensimmäisellä kierroksella Valko-Venäjältä tulevaa Dinamo Minskiä vastaan. Miten joukkueet ovat aikaisemmissa kohtaamisissaan pelanneet, minkälainen joukkue on Minsk, miten pelataan, ja kuinka sarjassa lopulta käy?

Aiemmat kohtaamiset

Joukkueet kohtasivat kauden aikana viisi kertaa: kolme ottelua pelattiin Helsingissä ja kaksi Minskissä. Otteluvoitot kohtaamisista ovat Jokereiden eduksi 3-2. Jokerit nappasi kaksi voittoa kotihallissaan ja yhden Minskissä. Viidessä kohtaamisessa on tehty maaleja yhteensä 29 kappaletta ja maalisuhde näyttää niukasti Jokereiden eduksi lukemin 16-13.

Vaikka kyseessä on ennakkoon suhteellisen tasainen pari, niin silti runkosarjassa ainoastaan yksi ottelu meni jatkoajalle. Se oli Helsingissä pelattu kauden avauspeli, jonka Minsk voitti lopulta lukemin 5-4. Viimeisin keskinäinen ottelu pelattiin 20. helmikuuta Minskissä ja se päättyi kotijoukkueen voittoon lukemin 3-1.

Dinamo Minsk

Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä pelaava joukkue on perustettu vuonna 1976. Joukkue on pelannut kuusi kautta KHL:ssä ja niiden aikana päässyt kahdesti mukaan pudostuspeleihin. Molemmilla kerroilla Minsk on pudonnut jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Viime kauden jälkeen Minsk on tosin vahvistunut huomattavasti aiemmasta useilla laadukkailla pelaajahankinnoillaan.

Joukkue koostuu suurelta osin valkovenäläisistä pelaajista: pelaajista peräti 17 on kotimaan kansalaisia. Moni joukkueen pelaajista onkin pelannut urallaan myös Valko-Venäjän maajoukkueessa, mikä tarkoittaa sitä että pelaajat ovat tottuneet pelaamaan kovia pelejä ja tiukoissa paikoissa.

Kuluneella kaudella Minsk pelasi ennen vuodenvaihdetta vakuuttavaa kiekkoa ja seilasi pitkissä voittoputkissa. Tammikuun puolen välin jälkeen joukkueen esitykset eivät ole enää olleet samalla tasolla. Lopulta 60 pelatun ottelun jälkeen joukkue on 27 voitollaan ja 100 pisteellään sarjataulukossa konferenssin sijalla viisi – heti Jokereiden perässä.

Minsk on voittanut yhdeksän ottelua putkeen. (SOMEWORKS)

Samanlaista taistelua lienee luvassa tulevissakin otteluissa. (SOMEWORKS)

Minskin mielenkiintoisimmat pelaajat

Jonathan Cheechoo #18 – Viime kauden jälkeen Medvescak Zagrebista Minskiin siirtynyt tehokas hyökkääjä, joka on tehnyt kauden aikana pelaamissaan 48 ottelussa tehot 24+23=47. Herra on voittanut myös kaudella 2005-06 NHL:n maalipörssin San Jose Sharksin paidassa tehden komeat 56 maalia. Todella vaarallinen pelaaja, jonka moni muistaa varmaan kauden avauspelistä, kun herra hiljensi Arenan yleisön tehoin 2+3.

Charles Linglet #7 – Myöskin viime kauden jälkeen Zagrebista Minskiin siirtynyt todella tehokas hyökkääjä. Pelannut kauden aikana 53 ottelua Minskin paidassa tehden niissä tehot 21+36=57. Oli näillä tehoilla myös joukkueensa tehokkain pelaaja runkosarjassa.

Matt Ellison #10 – Tässä vielä kolmas Zagrebista tullut pelaaja. Pelannut aikoinaan myös muutamia NHL otteluita. Tuli KHL:ään kaudella 2008-09 ja ehtinyt pelata sarjassa jo  314 ottelua tehden niissä yhteensä 230 tehopistettä. Pelasi kuluneen kauden aikana 58 ottelua tehoin 24+33=57. Tällä pistemäärällä Ellison on koko joukkueen sisäisen pistepörssin toinen. Kyseessä siis ehdottomasti tehokas, kokenut ja vaarallinen pelaaja.

Nick Bailen #55 – Viime kaudella Tapparassa pelannut taitava puolustaja. Pelannut kauden aikana kaikki 60 ottelua tehden niissä kovat tehot 11+25=47. Tuolla pistemäärällä ollaan runkosarjan jälkeen KHL-puolustajien pistepörssissä sijalla neljä. Vaarallinen pelaaja kaikinpuolin, mutta erityisesti ylivoimalla.

Miten pelataan?

KHL:n pudotuspelit pelataan alusta lähtien ”paras seitsemästä” -systeemillä eli neljällä voitolla jatkoon. Ottelut pelataan niin, että ensimmäiset kaksi pelataan Helsingissä, seuraavat kaksi Minskissä ja sen jälkeen vuorotellen peli kerrallaan Helsingissä ja Minskissä.

27.2.15 Jokerit-Minsk

28.2.15 Jokerit-Minsk

2.3.15 Minsk-Jokerit

3.3.15. Minsk-Jokerit

5.3.15 Jokerit-Minsk (tarvittaessa)

7.3.15 Minsk-Jokerit (tarvittaessa)

9.3.15 Jokerit-Minsk (tarvittaessa)

Arvio sarjasta

Jo kauden aikana pelatut ottelut, niiden tilastot ja tulokset kertovat kyseessä olevan tasainen pari. Sarjataulukkoakin katsoessa voi todeta kyseessä olevan konferenssin ennalta tasaisin pari joukkueiden sijojen neljä ja viisi takia. Playoffeissa kasvavat panokset muuttaavat pelejä varmasti vielä entisestään tasaisemmaksi. Tiedossa on taatusti vähämaalisia niin sanottuja maalin pelejä ja varmasti myös jatkoaikoja tullaan sarjan aikana näkemään. Kauden aiempiin kohtaamisiin verraten arvelen maalimäärien suurella varmuudella playoffien myötä laskevan. En usko, että pudotuspelejä pelataan miltei kuuden maalin ottelukohtaisella keskiarvolla. Tehtyjä maaleja runkosarjan aikana kummallakin joukkueella on sattumalta samat 171 kappaletta, mutta päästettyjä maaleja Minskillä on runkosarjan aikana kertynyt 23 kappaletta enemmän. Mielenkiintoinen yksityiskohta myös ennen alkavia pudotuspelejä on, että Minsk on runkosarjan lopussa hävinnyt kuusi edellistä vieraspeliään. Ei välttämättä ihan mukavin tilanne lähteä playoffeihin ja vieläpä ilman kotietua.

Loppuarviona sanonkin sarjan menevän lopulta poikki Jokereille – viimeistään kuudennessa ottelussa. Osittain Minskin viime aikojen räpellyksen vuoksi ja Jokereiden kotiedustakin johtuen. Päätöksen vaikuttaa tilastojen lisäksi myös Jokereiden eduksi kaatuvat puolustus- ja maalivahtipelin paremmuus. Arvioin sarjan menevän Jokereille 4-2.