Missä mennään, Jouko ja Kosti – tilannekatsaus Vetomiesten vedonlyöntiin

Voittoja ja tappioita, hiuksien repimistä, jännityksessä elämistä, Arsenalin otteiden kanssa tuskailua – niistä on Vetomiesten alkuvuosi koostunut.

Kunnianhimoinen tavoitteemme vetää vuosi voitokasta vedonlyöntiä on varsin alkutekijöissään. Lirvautimme ensimmäisen vihjeemme ulos muun maailman ihmeteltäväksi ja kritisoitavaksi 14. tammikuuta. Toki jo viime vuoden puolelta löytyy hajanaisia julkaisuja ja epämääräistä huutelua, mutta kyseiset viserrykset olivat yksittäisiä suonenvetoja. Tänään, maaliskuun 21. päivänä kello 20.12, takana on 118 pelattua peliä (ja yksi avoin SHL-kohde). Miten olemme urakastamme suoriutuneet?

Kohteet

Jotta satunnainen lukija saisi jonkinlaista kuvaa, avataanpas hieman Vetomiesten vedonlyöntiä. Lyömme 90 % vedoistamme sellaisiin lajeihin, joita seuraamme enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Sinä puritaani, joka pahoitat mielesi puuttuvasta kymmenestä prosentista, sinulle meillä on yksi viesti: olet kakkapylly.

Olemme pelanneet alkuvuoden aikana eniten pelejä salibandyyn (Salibandyliiga, 1. divari, 2. divari ja Ruotsin liiga), KHL-kaukaloihin, La Ligaan sekä Valioliigaan. Valtaosa, 87 (73.7 %), vetoa on suuntautunut yllä mainittuihin lajeihin. Tendenssi on luonnollinen, sillä nämä ovat osaamisalueemme ytimessä.

SarjaOsumatHuditYhteensä
KHL8715
Säbä181634
La Liga16723
Pesis123
Valioliiga9615
SM-liiga112
NBA123
NHL123
Bundesliiga011
Euroliiga213
UCL7310
NFL123
Lentis112
Ligue1101
6751118

Mitä me emme ole pelanneet? NHL-kiekkoa ja Liigaa. Olemme lyöneet näihin sarjoihin vain viisi vetoa. Miksi, voi moni kysyä. Ensinnäkin, meiltä ei löydy minkäänlaista kompetenssia näihin sarjoihin. Seuraaminen on satunnaista, voimasuhteet ovat pimennossa. Toisekseen emme muutenkaan pidä suomalaisen ja pohjoisamerikkalaisen jääkiekon lyömisestä sarjojen yllätyksellisyyden takia. Suomennettuna me emme voisi sieltä pitkässä juoksussa juurikaan voittaa.

Perustelujemme määrä vaihtelee erittäin vähäisestä tarkempaan analyysiin. Haluamme kuitenkin korostaa, ettemme vedä pelejä hatusta ilman minkäänlaista paneutumista pelattavaan kohteeseen. Olemme laskeneet, että katsomme noin 20-30h viikossa sarjoja, joista lyömme vetoa sekä tutustumme kohteeseen vaikuttaviin tekijöihin vielä toiset kymmenen tuntia viikossa. Pyrimme perustelemaan Faneille.comin kautta julkaistavissa vihjeissä pelivalintojamme enemmän, mutta Twitterissä saatamme kuitata pelit pelkällä valinnalla tai korkeintaan muutamalla virkkeellä.

Panostus

Panostuksesta, siitä meiltä ei ole kysynyt kukaan yhtään mitään. Eikä kyllä oikeastaan mistään muustakaan. Me poikkeamme hieman, tai aika paljonkin ammatikseen vetoa lyövistä henkilöistä. Käyköön se nyt selväksi, meistä yksikään ei lyö vetoa ammatikseen, vaan huvikseen ja harrastuksekseen. Se ei tarkoita sitä, ettemmekö haluaisi voittaa vedonlyönnistä – meidän pelikassamme syvyys ei yksinkertaiseksi riitä pelivoitoilla elämiseen. Emmekä kyllä ole ihan varmoja kykyjemmekään riittävyydestä. Voitollinen vuosi 2016 on meille ennen kaikkea haaste, jossa kykymme joutuvat puntariin.

Me emme ajattele pelikassaamme euroina. Sen verran olemme viisastuneet vedonlyöntiharrastuksemme alkuajoista, että meille kassa muodostuu yksiköistä (u=unit), ei euroista. Kun pelaamme yksiköillä eurojen sijaan, onnistumme tekemään huomattavasti järkevämpiä päätöksiä myös silloin, kun kaikki osuu tai mikään ei osu.

Kokonaisuus on meille aina 100 yksikköä, tai 100u. Se voisi olla vaikkapa 1000 yksikköä, tai 10 000u, mutta se on sata. Yhteen vetoon olemme käyttäneet alkuvuodesta aina yhden yksikön verran, tai yhden prosentin vetokassasta. Jos kassamme on esimerkiksi 100 euroa, tällöin panoksemme on yhden euron. Jos taas 1273,30 euroa, tällöin panos on ollut 12,73 euroa – yksinkertaista. Säännönmukainen prosenttipelaaminen tuo mukanaan eväät hyvään kassanhallintaan, mikä on oleellista pitkään kestävässä vedonlyöntiharrastuksessa.

Jos lyöt pidempään vetoa, tulet varmasti tekemään virhearvioita ja joskus sattuman muodossa ilmenevällä tuurillakin on osuutensa. Siksi painotimme jo alussa – ja painotamme edelleen – ettei yksittäisille putkille kannata antaa liikaa arvoa. Ja siksi hyvä kassanhallinta on avain hallinnassa olevaan ja pidempikestoiseen vedonlyöntiharrastukseen.

Tulos tai ulos

Otetaanpa esimerkki. Aloitimme vihjeillämme umpisurkeasti. Ensimmäiset 30 peliä toivat mukanaan 19 hutia, joissa oli mukana kaksi neljän hudin putkea. Jos olisimme pelanneet isoilla panoksilla, kassamme olisi todennäköisesti kuivahtanut jo tuolloin. Nyt palautusprosentti oli heikko 78,5 ja tappiota teimme 6,45 yksikköä. Selvisimme kuivin jaloin, eikä kassa kuivahtanut.

Sittemmin pääsimme paremmin raiteille ja varianssi oli meille erittäin suosiollinen. Vihjeuran keskivaiheilla, pelistä numero 31 peliin 83 asti osuimme palautusprosentilla 148,1. Voittoa teimme tuolloin 25 yksikön verran. Viimeiset 35 peliä ovat sujuneet taas huomattavasti maltillisemmin, ollen kuitenkin voitollisia (104,8 %, +1,69u).

PelattuVoitettuPal %Voitto
118137.2731.16333050819.273

Nyt, 118 pelin jälkeen, kokonaistulos on plussalla 19.273 yksikön verran palautusprosentin ollessa 116,3. 118 pelistä osuneita on 67 ja keskiarvokerroin on ollut 2.20. Varsin kelvollinen suoritus tähän mennessä, mutta olemme kaukana maalistamme – voitokkaasta vuodesta 2016. Eihän tähän tarvita kuin kahden viikon huono putki ja voitot on syöty. Ja näin.

Loppuun vielä tunnelmankevennys tämäniltaiseen peliimme liittyen (vihje jälleen Twitterissä -> @Vetomiehet).

Kuva: Pekka Rautiainen