Silkkaa karlssonointia

Kauden tähän mennessä kovinta KHL-jääkiekkomatsia todistaneet kiekkojännärit näkivät Henrik Karlssonin loisto-otteiden johdolla Jokereiden päättävän vieraskiertueensa voittoon Dinamo Moskovasta. 39 torjuntaa tänään kopannut Kalrsson on päästänyt kolmessa viimeisessä ottelussa taakseen kaksi maalia ja kerännyt 101 torjuntaa. Jokereiden tehokkaimpia olivat tehot 1+1 kerännyt Juhamatti Aaltonen ja kaksi syöttöpistettä itselleen saanut Jere Karalahti.

Kovatasoinen avauserä

Molemmat joukkueet tulivat valmiina avauserään, eikä Dinamon otteissa ollut mitään merkkejä huonosta valmistautumisesta.

Jokerit välttyi pitkälti Karlssonin loisto-otteiden ansiosta takaiskumaaleilta Dinamon luodessa Jere Karalahden kampitusjäähyn aikana vaarallisia maalintekotilanteita liukuhihnalta.

Rouhijakenttä käynnisti Jokereiden marssin

Kun ottelua oli pelattu kuutisen minuuttia, Riku Hahlin kenttä sai painostuksen Dinamon päätyyn ja Jani Rita pyöräytti irtokiekon Alexander Jeremenkon vartioiman selän taakse Hahlin syötöstä ajassa 06.10.

Jokereiden toisen maalin viimeisteli tehojaan löytämässä oleva ykköskenttä. Niko Kapanen lisäsi Juhamatti Aaltosen syötöstä johtoa ajassa 12.10.

Ensimmäinen erä oli ehkäpä kauden viihdyttävin ja kovatasoisin näkemäni KHL:ssä tällä kaudella. Erä oli Dinamon hallintaa huolimatta Jokereiden kahdesta maalista.

Jäähyt 0-2 Jokereille, torjunnat 16-9 Dinamolle. Jokereiden maalilla Karlsson pysäytti kaiken mahdollisen ja välillä mahdottomankin, kun Dinamon maalilla Jeremenkolla jäi paljon hampaankoloon Jokereiden molemmissa maaleissa. Sekä Ridan että Kapasen jäänuoliaiset olisivat olleet pysäytettävissä.

Tuomarit pilasivat toisen erän

Toinen erä meni Dinamolle maalein 1-0, kun Andrei Karpov siirsi vähintäänkin kyseenalaisen tilanteen päätteeksi kiekon ohi Karlssonin. Tilanteessa Maxim Karpov joko ajautui tai ajoi maalivahdin alueelle, riippuen keneltä kysytään.

Erää leimasi tuomareiden haparoivat otteet, sillä oikeastaan yksikään vihellys ei osunut oikeaan kohtaan. Steve Mosesille tuomittua rankkaria ei olisi koskaan pitänyt viheltää, eikä myöskään Maxim Pestushkon jäähyä. Samaan aikaan jäi muutama tilanne viheltämättä. Tuntui, että tuomarit yrittivät paikkailla virheitään puolin jos toisin jatkuvalla syötöllä.

– Se on sellaista joskus, kommenntoi pelin jälkeen Kapanen.

Sinällään tuomareiden heikko toinen erä oli myös hyvä, sillä se sytytti pelaajat pelaamaan. Erän alku oikeastaan aina Mosesin rankkariin asti oli ylitarkkaa, uneliasta pelaamista. Viimeinen 11 -minuuttinen olikin sitten oikein vauhdikasta ja viihdyttävää kiekkoa.

Karlssonointi, pt. 3

Dynamo tuli kotiyleisön kannustamana kolmanteen erään ryminällä, ja Jokerit joutui ottavaksi osapuoleksi. Painostuksen seurauksena Kurtis McLean joutui rikkomaan ajassa 41.29. Seuranneen ylivoiman aikana tiivistyi hyvin se, miksi Karlsson on tällä hetkellä kuuma maalivahti. Sen lisäksi, että Kalrsson torjui muutaman todella pahan vedon, hirvittämä määrä tuuria ja Ossi Väänäsen uhrautuva pelaaminen pelasti Jokerit ja Karlssonin tasoitusmaalilta.

Erän edetessä Jokerit haki peliä enemmän kiekkokontrollin kautta ja saivat sitä kautta painetta vastustajan alueelle. Vieraille tarjoutui mahdollisuus ratkaista peli ylivoimalla Alexei Terešenkon estettyä Jere Sallista Dinamon puolustusalueella ajassa 49.07, mutta seurannut ylivoima jäi ponnettomaksi.

Aaltoselle maali toisessa peräkkäisessä ottelussa

Kun se kulkee, se kulkee. Sotši-ottelussa 14 ottelun mittaisen maalittoman putkensa katkaissut Aaltonen ratkaisi pelin vieraille ajassa 55.04. Vahvan laitanousun päätteeksi tarkka laukaus upposi Jeremenkon kilpikäden puolelle ylänurkkaan, ja kahden maalin johto oli tosiasia.

Viimeinen viisiminuuttinen jäi vaisuksi Jokereiden hallittua pelivälinettä suurimman osan ajasta. Kunnon kiriä Dinamo ei saanut aikaan, näin loppulukemiksi jäi 1-3 Jokereille.

Westerlundin kommentit

Erkka oli tyytyväinen ottelun jälkeen. (Pekka Rautiainen)

Lehdistötilaisuudessa Jokereiden valmentaja Erkka Westerlund valotti syitä hyvään vierasvireeseen.

– Levon ja rasituksen välinen suhde on helpompi pitää oikeassa suhteessa vieraissa kuin kotona.

Dinamo tuli kovaa, mutta se ei yllättänyt Westerlundia.

– Yksi kauden parhaista peleistä. Saatiin hyvä alku, onnistumisia ja sitä kautta onnistumisia. Tiesimme, että Dinamolla oli hyvä voitto alla SKA:sta.  Joukkue oli hyvin samantyylinen kuin Lokomotiv, työteliäs ja tulee otteluiden alkuun vahvasti.

Myös Karlsson ja puolustuspelaaminen sai kiitosta.

– Toisessa erässä meillä oli mahdollisuudet ratkaista peli, mutta emme lukuisista paikoista huolimatta onnistuneet maalinteossa. Kolmannessa erässä pelasimme uhrautuvasti ja hyvin johtoasemassa ja ne yksittäiset tilanteet, mitä Dinamo sai, Karlsson hoiti tyylikkäästi. Täytyy sanoa, että hän on todella kuuma tällä hetkellä.

Tuomarointia Westerlund ei kommentoinut mitenkään.

Joukkue matkustaa sunnuntaina kotiin Helsinkiin, ohjelmassa maanantaina on välipäivä ja tiistaina kovat ottelut jatkuvat, kun vastassa on Magnitogorsk.

Ottelua oli paikalla todistamassa myös Petteri Koponen. (Pekka Rautiainen)