Suomalaisjuniori säväyttänyt kanadalaisessa junioriliigassa

Kanadan pääjunioriliigoihin kuuluvan Ontario Hockey Leaguen tehokkain suomalaispelaaja on ollut tällä kaudella joensuulainen Petrus Palmu.

Joensuusta lähtöisin oleva Petrus Palmu, 17, on noussut tällä kaudella yllättäen isoon rooliin OHL:ssä, jota pidetään jopa maailman parhaimpana juniorisarjana. Palmu edustaa ensimmäistä kauttaan Owen Sound Attackin joukkuetta – Viime kaudella joensuulaislähtöinen hyökkääjä pelasi vielä Jokerien B-juniorijoukkueessa, jossa Palmu tykitti 31 ottelussa peräti 54 tehopistettä ja oli koko sarjan tehokkaimpia pelaajia.

Pistetehtailu on jatkunut tänä vuonna muutaman astetta kovemmassa sarjassa, missä Palmu on iskenyt OHL:ssä 39 ottelussa tehot 13+14=27, mikä riittää koko sarjan tulokkaiden pistepörssin toiseen sijaan. Vertailun vuoksi viime kesänä Florida Panthersiin varattu vuoden vanhempi Juho Lammikko on iskenyt samassa sarjassa neljä pistettä Palmua vähemmän. Lammikko ei ole toki pelityyliltään puhdas offensiivinen pelaaja, mutta vertailu antaa hyvän kuvan Palmun otteista rapakon takana.

Suomen juniorimaajoukkueissa kovaa jälkeä tehneen Palmun temppu on erittäin yllättävä, sillä nuorukaiselta löytyy kokoa vain 167 senttimetriä, joten menestyminen vauhdikkaassa ja fyysisessä OHL:ssä on kovan työn takana. Huippunopea ja äärimmäisen taitava Jokipojat-kasvatti ei ole kuitenkaan antanut kokonsa estää menestymistä.

– Kokoni ei haittaa, koska olen hyvä luistelija, taitava pelaaja ja pystyn pelaamaan myös fyysisesti, kommentoi Palmu syksyllä Owen Sound Sun Times -lehdelle.

Keväällä Palmun voi nähdä tositoimissa Sveitsissä, kun alle 18-vuotiaiden MM-kisat alkaa. Palmu kuuluu Suomen kärkipelaajiin, josta todisteena viime syksyn pistesaldo arvostetussa Ivan Hlinka Memorial -turnauksessa: joensuulainen iski turnauksessa neljässä ottelussa tehot 4+4 ja ylsi pistepörssin jaetulle toiselle sijalle. Kyseissä turnauksessa pelaa aina ikäluokan kärkilupauksia – Tälläkin kaudella turnauksessa nähtiin muun muassa ensi kesän NHL Draftin kärkinimiin kuuluvat Lawson Crouse, Mitchell Marner, Dylan Strome ja Travis Konecny, jotka kaikki jäivät pistepörssissä Palmun taakse. Statistiikka ei aina kerro kaikkea, mutta ei ole sattumaa, että Palmu on iskenyt jokaisessa pelaamassaan joukkueessa kovia teholukemia pöytään

Palmu tulee myös ensi kesänä varausikäiseksi, mutta fyysiset puutteet vievät todennäköisesti tämän nuorukaisen NHL-varauksen – Kiekkouraa ei kuitenkaan luoda varausnumerolla, joten tämä nimi kannattaa lyödä nyt viimeistään muistiin.