Leijonat Minskiin: Näillä mennään?

Koska kevätaurinko paistaa siihen malliin, että ulos vilkaisemalla voisi kuvitella vallitsevan kuukauden olevan maaliskuun sijaan huhtikuu, lienee aika rustata ensimmäinen hahmotelma Leijonien MM-kisajoukkueesta.

MM-kisat alkavat Valko-Venäjällä jokseenkin kahden kuukauden kuluttua.

NHL-miehillä spekulaatio hankalaa

Sashaa tullaan tuskin päästämään kisoihin (Getty Images)

Sashaa tullaan tuskin päästämään kisoihin (Getty Images)

NHL:n runkosarja päättyy huhtikuun 13. päivänä, eli pudotuspeleistä rannalle jäävät olisivat ainakin teoriassa päävalmentaja Erkka Westerlundin käytössä. Spekulointi lopullisesta sarjajärjestyksestä on vielä vaikeaa, mutta jotain suuren pensselin linjanvetoja voidaan jo tehdä.

Florida Panthers ei nouse enää pudotuspeleihin, mutta sitäkin varmempi asia on se, että seuran kruununjalokiveä Aleksander Barkov junioria Panthers ei päästä Minskiin. Barkov on tällä hetkellä loukkaantuneena, eikä seura halua Barkovin kunnossa ollessakaan riskeerata huippuinestointinsa tulevaisuutta. Sean Bergenheim onkin kokonaan toinen juttu. Voimalaituri sai harjoitella olympiatauon aikana hyvin, ja voisi olla hyvä pala Leijonien kakkos- tai kolmosketjuihin.

Nashville ei päästä myöskään Pekka Rinnettä. Calgaryn Joni Ortion kisamatka on taas kiinni siitä, missä vaiheessa Flamesin farmiseura Abbotsford Heatin AHL-pudotuspelit ovat. Sama kohtalo ja puntarointi on edessä Markus Granlundilla.

Edmontonista voisi olla tarjolla Jesse Joensuu ja Buffalosta Ville Leino. Näistä kahdesta todennäköisempi valittava olisi Joensuu. Phoenix Coyotesista toivottaisimme tervetulleeksi ykkösketjuun asti Lauri Korpikosken, mutta Coyotes on tätä kirjoitettaessa aivan play off –viivan tuntumassa.

Suunnataan kuitenkin katseet Eurooppaan, ja tehdään ensimmäinen joukkue ilman NHL-miehiä.

Konnakopla kasaan, Teräväinen mukaan

Konna Kontiola on selkeä valinta ykkössentteriksi (All over press)

Konna Kontiola on selkeä valinta ykkössentteriksi (All over press)

Ykkössentteriä ei tarvitse miettiä kauaa. Hän on Petri Kontiola. Huipputaitavan keskushyökkääjän sarjakausi KHL:ssä jatkuu pudotuspeleistä pudonneiden joukkueiden Nadezhda Cupilla, mikä ei ole Kontiolalle varmasti kovinkaan motivoivaa. Näin sentterin peli- ja menestysnälkä olisi taas tapissa. Laidalle tuttu mies jo viime keväältä eli Juhamatti Aaltonen. Tälle kaksikolle laitetaan toiseen laitaan arvokisapelaaja parhaasta päästä, eli Moskovan Dynamossa kovia tehoja tekevä ja roolitukseltaankin ”Konnan” ja ”Juhiksen” viereen erinomaisesti sopiva Leo Komarov.

Jos Chicago Blackhawks ei vie Teuvo Teräväistä jo tänä keväänä, on hän Leijonien kakkossentteri. Laidoille valitaan juonikkuutta ja tulivoimaa: Sakari Salminen ja Juuso Puustinen. Kolmikon ainoa kotimaan Liigan mies Puustinen tekee turnauksessa kansainvälisen läpimurtonsa ja on kesän siirtomarkkinoiden kuuma nimi. Mies saa päättää kesällä, valitseeko hikisen tien uudella yrityksellään Pohjois-Amerikassa vai vuoleeko ainakin yhden kauden ajan ruplia Venäjän pakkasissa.

Roolitus on ollut Erkka Westerlundin joukkueille tärkeää, ja tämä näkyy kolmosketjussa. Sibir Novosibirskin kaksikko Jori Lehterä-Jonas Enlund pidetään Minskin jäillä kasassa ja jälkeä syntyy. Arvokisatasolla suhteellisen kokemattoman kaksikon tueksi ja hyväksi puolustussuunnan hyökkääjäksi profiloitunut Niklas Hagman on valintamme kolmosen toiseen laitaan.

Nelosketjun rakentaminen on Suomessa ollut helppoa jo pitkään, sillä vain kahta paikkaa tarvitsee miettiä. Niin kauan kuin Antti Pihlström on kunnossa, on hänellä jo liki kiintiömäinen paikka Leijonien nelosessa. Jopa Sotshiin ehdolla ollut seurakaveri Teemu Hartikainen istutetaan toiseen laitaan, ja keskelle vahvan kauden Sibirissä pelannut Jarno Koskiranta.

Pelaavan kokoonpanon ulkopuolella kisat aloittavat sentterireserviä ylläpitävä Petteri Wirtanen ja Veli-Matti Savinainen. Kisojen kynnyksellä ovat myös Juha-Pekka Hytönen ja kevään valmistavissa maaotteluissa hyvin maaleja sylkevä Michael Keränen.

Pakisto on tuttu ja turvallinen

Janne Jalasvaara otetaan mukaan Moskovan Dynamosta (All over press)

Janne Jalasvaara otetaan mukaan Moskovan Dynamosta (All over press)

Puolustus koostuu viime vuosien perusringistä. NHL:n ulkopuolella Sotshin-miehistä pelanneet Lasse Kukkonen, Sami Lepistö, Juuso Hietanen ja Ossi Väänänen ovat selviä valintoja.

Sitten katse suunnataan taas itään ja Moskovan Dynamoon. Viime kevään tavoin yksi peruspakeista Suomen miehistössä on Janne Jalasvaara. Tulivoimaa haetaan erityisesti ylivoimaan Mikko Mäenpään valinnalla.

Sitten olisi kaksi paikkaa vielä jäljellä. Topi Jaakola pelasi MM-tasolla keväästä 2009 lähtien kevääseen 2012. Minskissä Jaakola palaa Leijonien MM-paitaan. Kiekollista taitoa haetaan sillä, että Ville Lajunen valitaan myös mukaan.

Äärimmäisen fyysiset Ilari Melart ja Jere Karalahti jäävät tällä kertaa ulos joukkueesta. Erityisesti Karalahden poisjättäminen nostaa sosiaalisessa mediassa ja iltapäivälehtien toimituksessa kohun, vaikka Karalahti on jo näyttänyt tällä kaudella, ettei hänen jalkanopeutensa enää riitä maaotteluihin. KHL:ssä mies pärjää vielä ensi kauden, sillä yksittäisen ottelun merkitys ei ole siellä niin suuri kuin arvoturnauksissa. Melart palaa arvokisapelaajaksi tulevina vuosina.

Kuka maalille?

Mikäli Flames Ortion päästää, mies ottaa ykkösveskan paikan Minskissä (Getty Images)

Mikäli Flames Ortion päästää, mies ottaa ykkösveskan paikan Minskissä (Getty Images)

Ironinen vastaus väliotsikon kysymykseen voisi aivan hyvin olla vaikkapa: ”Mitä väliä sillä on?” Jos Sotshin olympialaisissa Suomella on varaa ”jättää” NHL:n peliaikaykkönen ja yhden liigan kovimman joukkueen ykkösmaalivahti kolmosveskariksi, on sillä heittää Minskiinkin kova kolmikko.

NHL:stä/AHL:stä voidaan laittaa ykköseksi Joni Ortio, jos Flames hänet päästää ja liigojen tilanne on Leijonille suosiollinen. KHL:stä otetaan kakkosmolariksi vaikka Sibirin Mikko Koskinen ja kolmoseksi Kärpät mitaleille torjuva Jussi Rynnäs.

Valintamme Leijonien kokoonpanoksi Minskin MM-kisoihin

1. ketju: Aaltonen – Kontiola – Komarov

2. ketju: Puustinen – Teräväinen – Salminen

3. ketju: Enlund – Lehterä – Hagman

4. ketju: Pihlström – Koskiranta – Hartikainen

Bubbling Under –osasto: Wirtanen, Savinainen, Hytönen, Keränen

Puolustajat: Kukkonen, Hietanen, Lepistö, Väänänen, Jalasvaara, Mäenpää, Jaakola, Lajunen

Maalivahdit Ortio, Koskinen, Rynnäs

Eri mieltä? Samaa mieltä? Kerro mielipiteesi kommenteissa!