Suomi ennakkosuosikkina Venäjän kaatoon – Nuorten Leijonien ensimmäinen todellinen testi

Nuoret Leijonat on tänään suuren haasteen edessä, kun vastaan asettuu Venäjä. Ottelulla on suuri merkitys lohkovoiton kannalta, joten Leijonien on saatava tulitukea muiltakin kuin Sebastian Ahon ketjulta.

Otteluohjelma on Suomelle suosiollinen. Valko-Venäjä oli juuri sopiva vastus avauspeliin ja Leijonat sai rauhassa hioa kuvioita kuntoon ennen ensimmäistä todellista testiä. Avausottelun perusteella Suomella on mahdollisuudet mihin tahansa, vaikka Valko-Venäjä ei mikään todellinen mittari ollutkaan. Esimerkiksi Veini Vehviläisen nollapeli vaati ainoastaan kymmenen torjuntaa, vaikka laukausten vähäisyys oli toki osittain myös kotijoukkueen hyvyyttä.

Erityisen ilahduttavaa oli lukuisat hyökkäyspään onnistumiset. Varsinkin Sebastian Ahon johtama kakkosvitja oli ajoittain täysin pitelemätön. Aho ja Jesse Puljujärvi nakuttivat kolme pistettä mieheen Patrik Laineen säestäessä yhdellä täysosumalla.

Venäjä on monta pykälää hankalampi vastustaja ja joukkueen valmennus on varmasti merkannut isolla punakynällä Ahon ketjun. Maanantaina tulitukea vaaditaankin myös muilta kentällisiltä.

Roope Hintzin johtama ykkösvitja ei löytänyt oikein missään vaiheessa täysin yhteistä säveltä. Ketjun vasen laituri Mikko Rantanen sai tehtyä ottelun lopussa helpottavan avausosumansa, vaikka se tulikin tyhjään maaliin. Ketjun täydentävä Kasperi Kapanen on pelannut mainion kauden AHL:ssä, mutta ei päässyt avauspelissä vielä aivan parhaaseen iskuun. Ykkösketjun on yksinkertaisesti saatava tänään peliä paremmin uomiinsa tai muuten Jukka Jalonen joutunee muuttamaan kentällisiä seuraavaan peliin.

Suomen puolustus esiintyi avausottelussa miehekkäästi, vaikkakaan se ei joutunut missään vaiheessa vielä todelliseen testiin. Joka tapauksessa koko 60-minuuttinen oli ehjä ja nollapelistä on vaikea valittaa. Vehviläinen jatkaa myös tänään Leijonien maalilla, joten maalivahtien peluutus on selkeä. Kaapo Kähkönen torjuntaa seuraavassa ottelussa Slovakiaa vastaan ja Vehviläinen seuraavana päivänä Tshekkejä vastaan.

Venäjä nappasi avausottelussaan voittomaalikilpailun jälkeen voiton Tshekeistä maalein 2-1. Kumpikaan joukkue ei esittänyt ottelussa oikeastaan mitään ihmeellistä, mutta nihkeys mennee turnauksen avauksen piikkiin. Tänään kaukalossa on odotettavissa huomattavasti aktiivisempi ja vaarallisempi Venäjä.

Venäjän maalilla avausottelussa torjui TPS:n paidassa kuluvalla kaudella kymmenen ottelua pelannut Aleksandar Georgijev, joka selviytyi urakasta mainiosti. Tänään joukkueen maalille astunee yksi turnauksen mielenkiintoisimmista pelaajista, kun Ilya Samsonov saanee torjuntavuoron. Kookas Samsonov on pelannut kuluvalla kaudella KHL:ssä Metallurg Magnitogorskin paidassa 14 ottelua torjuntaprosentilla 92,9% ja päästettyjä maaleja on vain 1,87 ottelua kohden. Maalivahti on Washington Capitalsin viime kesän ensimmäisen kierroksen varaus numerolla 22.

Arvio

Molemmilta joukkueilta löytyy paljon ruutia hyökkäyksestä, mutta maali-iloittelua ei ole syytä odottaa. Kummankin maalia vartioi laadukkaat maalivahdit ja avausottelut osoittivat joukkueiden puolustusten olevan kunnossa. Suomi lähtee mainion avausottelun myötä iltaan pienoisena suosikkina, mutta Venäjä on Leijonien pahin haastaja lohkovoiton suhteen.

Betsson tarjoaakin alle 5,5 maalille kertoimen 1,72, mikä on lähtökohtaisesti erinomainen kohde.

Ottelu alkaa kello 18.00 ja Yle TV2 näyttää ottelun suorana lähetyksenä. Ennakkostudio alkaa 15 minuuttia ennen peliä.

Leijonien kentälliset otteluun:

1: Mikko Rantanen – Roope Hintz – Kasperi Kapanen
Miro Keskitalo – Vili Saarijärvi

2: Patrik Laine – Sebastian Aho – Jesse Puljujärvi
Joni Tuulola – Olli Juolevi

3: Aleksi Saarela – Julius Nättinen – Sebastian Repo
Sami Niku – Niko Mikkola

4: Kasper Björkqvist – Miska Siikonen – Juho Lammikko
Eetu Sopanen

13. hyökkääjä:
Antti Kalapudas

Maalilla:
Veini Vehviläinen

Varalla:
Kaapo Kähkönen

Kansikuva: All Over Press