Leijonien matka jatkuu, Suomi-Ruotsi klo 14.00

Leijonien matkan seuraava etappi, Ruotsi (Getty)

Leijonien matkan seuraava etappi, Ruotsi (Getty)

Leijonien uskomaton matka jatkuu. Edessä on vielä kaksi etappia ennen päätepysäkkiä, maalia. Samalla kapteeni Teemu Selänteen ottelut Leijona-paidassa lähenevät loppua. Olen todella otettu siitä, millaista matkaa, tarinaa olemme jo nyt päässeet todistamaan, mutta se on vielä kesken.

Kaikki, jopa ne perheen pienimmät, tietävät jo perintönään, mistä tässä otteluparissa on kyse. Historia on pitkä ja hyvällä mielin voi sanoa, että viime vuosina Leijonat on ollut niskanpäällä. Kaikki on kuitenkin tässä klassikossa mahdollista, niin historia on meitä opettanut. Tämä tarina ei olisi kokonainen ilman tätä kohtaamista. Tosiasia on, että nyt Leijonien on ylitettävä aikaisemmat suoritukset, mutta mahdotonta se ei ole.

Ruotsi ei ole hävinnyt turnauksessa erääkään eikä se ole ollut edes kertaakaan tappioasemassa.  Tosin sen kohtaamat vastustajat ovat olleet tässä turnauksessa sitä pehmeämpää kaliiberia. Teemu pelaa viimeisiä pelejään Leijonapaidassa, mutta myös Tre Kronorin väreissä nautitaan Daniel Alfredssonin pitkistä jäähyväisistä. Joukkueen hyökkäyspelin potentiaali on todella suuri. Tre Kronor ei ole joutunut vielä antamaan parastaan, mutta tänään asia on toisin.

Ruotsin joukkue on kivikova. Muutamia menetyksiä on matkan aikana sattunut, kun kaksosista toinen Henrik Sedin joutui jättämään turnauksen väliin ja kun kapteeni Henrik Zetterberg loukkaantui kesken turnauksen. Joukkue on kuitenkin täynnä kirkkaita tähtiä. Maalivahti kuningas Henrik Lundqvist on NHL:n huipulta, Niklas Kronwall puolustajien kermaa. Joukkueen hyökkäyspää on vaarallinen, siitä pitää huolen pistelingot Alexander Steen ja Niklas Bäckström sekä oman tukensa nousuillaan tarjoilee ”världens bästa” Erik Karlsson. Ruotsin ylivoima on kyllä sellainen, että kakkoselle lähtöä, Kunnaksen sanoin, pitää välttää loppuun asti.

Kapteeni Selänne on uudestisyntynyt (Getty)

Kapteeni Selänne on uudestisyntynyt (Getty)

Eiköhän se ole tullut jo selväksi ettei ne nimet siellä selkämyksissä vieläkään merkkaa mitään. Leijonat on joukkue ja tällä hetkellä erittäin vahva sellainen. Kapteeni Selänne on uudestisyntynyt ja herra onkin sanonut, että olympialaiset oli se syy ja tähtäin mikä sai kauden aikana jaksamaan. Mies todella nauttii pelaamisesta. Se huokuu kaikesta. Ja sen parempaa lahjaa ei Leijonat voi antaa jäähyväiseksi Teemulle eikä vastaavasti Teemu voi jättää parempia hyvästejään meille kaikille; hymyssä suin, kaikkensa antaneena. Onnistumiset seuraavat, kun tunne on oikea. Kaikista haastatteluista ja pelaajien elkeistä huomaa, että Erkka Westerlund on oikean, mahdollisuuksia tarjoavan tunnelman, onnistunut joukkueeseen luomaan. Yhteistyö jääkiekkoa?

”Kaikki perustuu kovaan uskoon. Siihen, että me luotamme ja tiedämme pystyvämme voittamaan hyvänä päivänä kenet tahansa. Ja nyt sillä uskolla on myös perusteet,” Selänne sanoo viitaten Venäjä-voittoon. ”Minulle itselleni tämä on täydellinen henkireikä. Näiden kisojen avulla olen jaksanut eteenpäin,” hän jatkaa.

”Välillä huomaan ajattelevani, että kunpa tämä ei loppuisi koskaan. Nautin tästä niin valtavasti,” Selänne. (lähde: Iltasanomat)

Yksi suuri syy miksi Leijonat on pystynyt yllättämään lähes kaikki löytyy penkinpäästä. Erkka Westerlund on erittäin viisas mies. Sen olen kuullut jo todella monesta suusta. Erkka on imenyt tietoa pelaajilta, kollegoiltaan sekä muiden alojen ammattilaisilta jo vuosia. Se kaikki konkretisoituu tähän hetkeen. Turnauksessa valmennus on heittäytynyt pelaajien tasolle. Imenyt sieltä ideoita ja kaikki on rakennettu yhdessä. Kun pelaajat ovat mukana myös taktisesti, antaa se myös osaltaan sitä lisäpotkua. Kaukalossa halutaan toteuttaa vieläkin paremmin sitä, mitä ollaan itse oltu suunnittelemassa.

Tuukka the Wall (Getty)

Tuukka the Wall (Getty)

Päällikkö Olli Jokinen on ollut se päällikkö, jota Suomi on kaivannut. Granlundin silkkiset kädet ovat kunnossa ja mitä vain voi tapahtua. Kari Lehtonen nauttii kentällä kiekkosateessa ja otteluiden jälkeen naureskelee haastatteluissa. Mies nautti koko sydämestään Norja-ottelussa ja se näkyi miehen otteissa ja naamalla. Lehtonen keräsi ottelussa myös kaiken lisäksi tehot 0+2. Joukkueen nuori kaarti täydentää vanhempien tuomaa kokemusta, joukkueessa jokainen täydentää toista. Yksi iso perhe. Leijonat paransivat taas sen hitusen Venäjää vastaan ja nyt on aika ottaa seuraava askel.

Usko, toivo, työmäärä, tahto, loppuun asti uhrautuva joukkuepelaaminen, unelma. Kolme erää. 60 minuuttia. Suomi on sen askeleen päässä yhdestä sensaatiosta, mutta kenenkään maha ei täyty vielä edes siitä. Loppuun asti!!! Matka on vielä kesken!

Hyökkäysketjut:
Mikael Granlund – Jarkko Immonen –Teemu Selänne
Jussi Jokinen – Olli Jokinen – Tuomo Ruutu
Lauri Korpikoski – Petri Kontiola – Juhamatti Aaltonen
Leo Komarov – Jori Lehterä – Antti Pihlström

Puolustajaparit:
Kimmo Timonen – Sami Vatanen
Olli Määttä – Sami Salo
Sami Lepistö – Juuso Hietanen
Ossi Väänänen – Lasse Kukkonen

Maalivahti:
Kari Lehtonen

Suomen ja Ruotsin välierä alkaa perjantaina kello 14.