Suomi tänään MM-kenraalissaan – seuraa näitä asioita

Suomi pelaa tänään viimeisen harjoitusottelunsa ennen perjantaina alkavia MM-kisoja, kun Leijonat kohtaa Yhdysvallat Helsingissä.

Suomen MM-joukkue nimettiin sunnuntaina, mutta USA-ottelussa on mukana vielä puolustaja Ilari Melart, joka ei matkusta Venäjälle. Esa Lindell liittyy joukkueeseen Pietarissa, joten Melart täydentää tänään vielä Leijonien kokoonpanoa.

Minnesota Wildin tähdet Mikko Koivu ja Mikael Granlund eivät ole illan ottelussa kokoonpanossa, mutta koska Suomi lähtee kisoihin kahden ylimääräisen hyökkääjän turvin, ei ulkopuolisia tuuraajia tarvita MM-kenraalissa.

Päävalmentaja Kari Jalonen on koonnut kentälliset MM-kisoja ajatellen, joten Leijonien kokoonpano alkaa hahmottua jo hyvissä ajoin ennen turnauksen alkua.

Seuraa näitä asioita USA-ottelussa:

Ykköskenttä. Floridan kaksikko saa odotetusti vierelleen Patrik Laineen, jolle ei voisi kuvitella parempia ketjukavereita. Alexander Barkov ja Jussi Jokinen ovat loistavia järjestelemään paikkoja, mutta myös loistavia kahden suunnan pelissä, joten ”Paten” tehtäväksi jää vain pistää kiekot pussiin. Tämän kentällisen toiminen tänään on mielenkiintoista, sillä kolmikko lienee Leijonien ykköskenttä. Katseet kohdistuvat etenkin Laineeseen, jonka tason riittäminen NHL-pelaajia vastaan on vielä kysymysmerkki.

Alemmat kentät. Illan ottelun kokoonpanoista voidaan vetää sellaiset johtopäätökset, että Antti Pihlström sekä Tomi Sallinen aloittavat kisat ylimääräisinä hyökkääjinä. Kaksikko pelaa tänään Suomen nelosessa ja saa rinnalleen Teemu Pulkkisen, joka aloittanee kisat Granlund-Koivu-parivaljakon rinnalla. Tänään kakkosessa pelaava Jarno Koskiranta miehittänee MM-jäillä Suomen kolmosen keskustan ja saa laidoilleen kärppätykit Sebastian Ahon ja Mika Pyörälän. Tällöin neloseen jää Jani Lajunen laidoillaan Mikko Rantanen ja Leo Komarov. Tänään onkin ykköskentän lisäksi mielenkiintoista nähdä, kuinka ”koskirannat” ja ”lajuset” löytävät yhteissävelen. Koskirannan kenttä on ollut jo leirityksessä yhdessä, ja Komarov-Rantanen-kaksikko on myös pelannut samassa kentässä, joten ketjukemioita on haettu jo pitempään.

Pakkiparit. ”Kojo” on myös pistänyt pakkiparit kisamuottiin osakseen. Melart pelaa nelosparissa Topi Jaakolan kanssa, joten jokeripuolustaja saanee rinnalleen Lindellin kisoissa. Lindell-Jaakola-pari on myös samalla Leijonien ykköspari perjantaina alkavissa kisoissa. Hyvin mielenkiintoinen pari on myös Anssi Salmela-Ville Pokka, jossa molemmat ovat kiekollisesti erittäin päteviä. Tänään kakkosparissa häärivät Lasse Kukkonen ja Atte Ohtamaa muodostavat taas puhtaan shutdown-parin, jonka rooli lienee kisoissa nelosparissa pienessä roolissa tasaviisikoin pelattaessa. Viimeisin pari on Juuso Hietanen-Tommi Kivistö, joka on loistavassa tasapainossa roolien ja kätisyyksien puolesta.

Maalivahtipeli. Ja totta kai nostetaan esiin myös Suomen veskari Mikko Koskinen, joka on monessakin mielessä hyvin mielenkiintoinen tapaus. Koskinen on Euroopan parhaimmistoa, mutta miehen otteet MM-jäillä ovat testaamatta. Koskinen tarvitsee hyvän kenraalin saadakseen hyvän startin kisoihin, joten toivottavasti Jenkit ei lyö Leijona-kassaria tänään maanrakoon. Hyvä peli alle, ja kisoihin lähteminen on huomattavasti mukavampaa.

Ylivoima. Suomen toinen ylivoimaviisikko kisoihin rakennetaan Granlundin, Koivun ja Pulkkisen ympärille, joten sen toimivuutta ei vielä tänään nähdä. Sen sijaan ykkösylivoiman toimintaa nähdään, vaikkakin puolustajavalinnassa voi tapahtua muutos Lindellin astuessa joukkueeseen. Ylivoiman tärkeimmät palaset ovat kuitenkin Sasha ja Laine. Barkov syöttää, Laine iskee. Tämä onkin illan yksi mielenkiintoisimmista asioista: Tekeekö huippukaksikko saman tien tuhojaan?

Pelityyli. Sinänsä kyseessä on pieni asia, mutta on selvää, että Leijonat saa vastaansa hyvin erityylisen joukkueen kuin aiemmissa harjoitusotteluissa. Vastassa on nopea ja suoraviivainen pohjoisamerikkalainen joukkue, joten Leijonilla on nyt esimerkiksi omassa päässä vähemmän aikaa ja tilaa. Harjoitusottelun järjestäminen USA:ta vastaan olikin hyvä asia, sillä Jenkit ja Kanada pelaavat Suomen kanssa samassa lohkossa. Hyvä kysymys onkin, kuinka Suomi pääsee paineen alta pois?

Leijonien kentälliset USA-ottelussa:

  • Jussi Jokinen- Alexander Barkov- Patrik Laine
  • Mika Pyörälä- Jarno Koskiranta- Sebastian Aho
  • Leo Komarov- Jani Lajunen- Mikko Rantanen
  • Antti Pihlström – Tomi Sallinen – Teemu Pulkkinen
  • Anssi Salmela – Ville Pokka
  • Atte Ohtamaa – Lasse Kukkonen
  • Tommi Kivistö – Juuso Hietanen
  • Topi Jaakola – Ilari Melart
  • Maalilla: Mikko Koskinen

Kentällisten lähde: Yle

Illan ottelun lähetys alkaa Yle 2 -kanavalla kello 18.

Kansikuva: All Over Press