Karhunkaadon aika, Suomi-Venäjä klo 14.30

Leijonat kohtaa Venäjän puolivälierissä (Getty)

Leijonat kohtaa Venäjän puolivälierissä (Getty)

Suomi saa siis tänään puolivälierissä vastaansa isäntämaa Venäjän. Rakas itänaapuri on kohdattu joskus aikaisemminkin ja keräsimme siitä todisteeksi muutaman ikimuistoisen pätkän. Leijonien kokoonpano pysyy samana kuin Kanada-ottelussa. Ketjuihin on tapahtunut pientä viilausta, mikä näkyi jo edellisen ottelun lopussa. Suomen maalilla jatkaa Tuukka Rask.

Tänään Suomi pysähtyy. Kyse on jostain suuremmasta. Joukkueen ei ole odotettu pärjäävän näissä supermiesten karkeloissa ja viimeisetkin toiveet jostain suuremmasta heitettiin loukkaantumisten myötä kaivoon. Mitä vielä. Joukkue ei ole näitä kommentteja kuullut. Olympialaisissa taisteleva sankareiden ryhmä luottaa pelkästään raivoisaan joukkuepeliin, suureen tahtoon ja sen myötä taistelevaan puolustuspeliin. Joukkue ei ole lähtenyt nimiä kumartelemaan vaan se tekee omaa työtään sen suuremman tavoittelussa. Yhteistyö on ollut joukkueen teema ja se työ voi viedä pitkälle.

”Missään pelissä ei ole koko pakettia saatu kokoon. Nyt on kyse siitä, millainen tunnetila me saadaan huomenna. Täytyy pelata rohkeasti hyvää hyökkäyspeliä ja uhrautuvaa puolustuspeliä. Se tunnetilan luominen on nyt tärkeintä” –Erkka Westerlund.

Venäjä kaatoi Norjan eilisessä ottelussa 4-0. Isäntien otteissa nähtiin samoja ongelmia kuin aikaisemmin eikä peli ollut missään nimessä totaalista dominointia. Joukkueen suurimmat ongelmat ovat avauspelaamisessa, joka osaltaan aiheuttaa myös ongelmia joukkueen hyökkäystyöskentelyyn. Karvauksen osalta Venäjä on ollut erittäin passiivinen ja ryhmittänyt heti ensimmäisen paineen purkauduttua oman siniviivansa neljällä pelaajalla. Tässä onkin siniristipaidoilla suuri mahdollisuus. Venäjä voi pelkästään pelitavallisesti joutua pelaamaan ilman kiekkoa kokonaisia vaihtoja. Miten se sopii supertähtien päähän? Vastaavasti Erkka Westerlundilla on monta keinoa hankaloittaa jo entisestään Venäjän vaikeaa avauspelaamista. Kun kiekko on punakoneen puolustajilla, lähtevät laiturit suoraan vastustajan sinistä kohti. Puolustajat sitten hakevat pitkiä syöttöjä laitureille vauhtiin jopa biljardisyötöillä laitojen kautta, välillä enemmän toivolla kuin taidolla.

Kaikki paine myös kasaantuu tänään vastustajan päälle. Alexander Ovechkin sanoikin haastattelussa, että Venäjä ei pelaa elämästä vaan kuolemasta. Onkin joukkueelle suuri häpeä jos tuo supertähtien ryhmä tipahtaa surkeiden esitysten jälkeen jo puolivälierissä. Paperilla Venäjä on todellinen ennakkosuosikki, mutta joukkue ei pelillisesti sitä ansaitse. Egot ovat astuneet monesti joukkueen menestyksen tielle ja nyt samat ongelmat vaikuttavat olevan läsnä. Joukkueella on ollut aikaa valmistautua vain vuorokausi edellisen ottelun jälkeen ja kun samat ongelmat olivat mukana vielä edellisessä pelissä, on ihme jos joukkue on päässyt niistä eroon.

ven'j'suomi

Kaikki paineet ovat punapaidoilla (Getty)

Jäähyjen kautta on turha antaa Venäjälle mahdollisuutta. Ylivoimalla taitotaso sentään näkyy, vaikkakin itänaapurin ylivoima onkin ollut suhteellisen helposti luettavissa. Onkohan Venäjän puolustajia kielletty laukomasta siniviivasta sillä montaa laukausta ei turnauksen aikana ole sieltä lähetetty. Suomella on mahdollisuus uida tänään pintaa syvemmälle, sillä jos joukkue saa pidettyä vastustajan ilman kiekkoa pitkiä aikoja, alkaa siellä jossain kuplimaan. Siihen kun vielä laitetaan veli Komarov asialle niin avot. Myös Antti Pihlström aiheuttaa energisyydellään vaikeuksia mille joukkueelle tahansa. Kun p*ll* painaa kaasun pohjaan venäläisten hyökkäysalueella, on moni surffaileva tähti ihmeissään.

Mikä tahansa näistä otteluista saattaa olla se viimeinen kerta kun pääsemme todistamaan Teemu Selänteen ja Kimmo Timosen pelaavan Leijonapaita päällään. Sen tietää myös jokainen joukkueessa pelaava. Kolme ottelua on vielä jäljellä. Kolme voittoa. Suuri unelma. Sitten voimme jättää hyvillä mielin jäähyväiset näiden herrojen maajoukkuepeleille. Samalla on aika juhlia yhtä kaikkien aikojen joukkuetta!

Tuukka Rask jatkaa Leijonien maalilla ja siihen ottelu ei tule kaatumaan. Se oli varmaa jo ennen turnauksen alkua. Varmaa oli myös se, että joukkueena voitetaan tai kaadutaan. On vain harmillista itänaapureille, että metsästyskausi on alkanut. Tänään on karhunkaadon aika.

Hyökkäysketjut:
Granlund – Immonen – Selänne
J.Jokinen – O.Jokinen – Ruutu
Korpikoski – Kontiola – Aaltonen
Komarov – Lehterä – Pihlström

Puolustajat:
Timonen – Vatanen
Määttä – Salo
Lepistö – Hietanen
Väänänen – Kukkonen

Maalilla:

Tuukka Rask

Päivitetty klo 13.19: Suomen maalilla Tuukka Rask