Puolivälierää odotellessa: Ikimuistoisimmat itänaapurin kohtaamiset!

Pavel Bure teki uskomattomat viisi maalia Suomea vastaan Naganossa (Al Bello / Allsport / Getty Images)

Pavel Bure teki uskomattomat viisi maalia Suomea vastaan Naganossa (Al Bello / Allsport / Getty Images)

Suomi ja Venäjä kohtaavat Sotshin olympialaisten jääkiekkoturnauksen puolivälierässä tänään. Kokosimme ottelun alla ikimuistoisimmat Suomen ja Venäjän jääkiekkohistorian keskinäiset arvokisatapahtumat.

5. MM-kisat 1999, Jere Karalahden tasoitus

Suomi tarvitsi Venäjää vastaan vähintään pisteen alkulohkon viimeisessä ottelussa lohkovoittoon. Suomi oli voittanut jo Ukrainan ja Valko-Venäjän. Venäjä oli kompastunut avausottelussaan tasapeliin Valko-Venäjää vastaan, minkä ansiosta Suomi tarvitsi vain pisteen.
Venäjä meni ottelun puoliväliin mennessä jo 3-0 –johtoon, mutta Leijonat taistelivat pelin tasoihin viimeisen kymmenen minuutin aikana.
Suomi sai viimeisille minuuteille ylivoimapelin, joka huipentui Raipe Helmisen klassiseen lättysyöttöön Venäjän neliön keskelle, josta Jere Karalahti sivalsi 3-3 –tasoituksen ajassa 59.58.

Suomi pääsi lopulta noissa kisoissa finaaliin, ja sai MM-hopeaa.

4. Naganon välierä, Pavel Bure –show

Naganon olympialaisissa olivat mukana ensimmäistä kertaa NHL-pelaajat. Suomi oli voittanut ikimuistoisessa puolivälierässä Ruotsin, ja nyt vastaan asettui Venäjä.

Ottelusta muodostui yhden miehen näytös. Yksi tuon ajan parhaista hyökkääjistä Pavel Bure oli tuossa ottelussa aivan valtavassa iskussa viimeistellen viisi maalia. Venäjä voitti ottelun 7-4 edeten finaaliin.

3. MM-välierä 2007, Mikko Koivun voittomaali

Venäjä lähti MM-kotikisoihinsa 2007 kultatavoittein. Kasassa oli jälleen laadukas joukkue, jolta ei mitään muuta kuin kultaa odotettukaan. Suomi ja Venäjä kohtasivat tuolloinkin kisojen välierissä ja otteet olivat paljon neljän vuoden päässä odottavaa Bratislavan välierää tasaisimpia.

Ottelussa mentiin jatkoajalle, jonka ratkaisi Mikko Koivu. Tuomo Ruutu heitti kiekon Venäjän maalille, johon Koivu nousi röyhkeästi. Huolimatta niskassa roikkuneesta pakista ja vastaan tulleesta maalivahti Alexei Eremenkosta pystyi Koivu sohaisemaan kiekon maalin alakulmaan.

Vaihtopenkiltä tv-kuviin tarttuneet Aleksander Ovetshkinin ja Jevgeni Malkinin ilmeet olivat näkemisen arvoisia tähtien tajuttua, että MM-kulta meni sivu suun.

2. Mikael Granlundin ilmaveivi

Suomi ja Venäjä olivat kohdanneet vuoden 2011 MM-kisojen välisarjassa ja Suomi oli voittanut rangaistuslaukauksilla 3-2. Suurin huomio ennen maiden uutta kohtaamista välierässä kohdistui kisoihin tulleeseen NHL-tähti Aleksander Ovetshkiniin ja puolirumilla fyysisillä otteilla kisoissa kauhua herättäneeseen Jevgeni Artjuhiniin.

Otsikot varasti kuitenkin Mikael Granlund. Nuori mies oli esiintynyt kisoissa loistavasti, mutta välierässä viimeistelty ilmaveivimaali sai koko Suomen sekoamaan pelaajasta. Granlundista tuli koko kevääksi ja kesäksi Suomen tunnetuin urheilija päätyen jopa postimerkkiinkin.

Suomi voitti kisoissa historiansa toisen maailmanmestaruuden.

1. Torinon välierä 2006

Torinon olympialaisissa Suomi pelasi kaikkien aikojen parhaan arvokisaturnauksensa. Kaikki maailman parhaat pelaajat olivat jälleen paikalla, ja Suomi kulki turnauksessa voitosta voittoon.

Suomen joukkueen yhteishenkeä on kehuttu turnauksesta kuluneiden kahdeksan vuoden ajan, ja tuossa turnauksessa Leijonat olivat pelillisestikin aivan osaamisensa huipulla.

Lähtökohta Suomen ja Venäjän välierään oli taas tuttu: Suomen joukkue vastaan Venäjän yksilöt. Jälleen kerran joukkovoima oli suurempi, ja Suomi dominoi Venäjän tähtinippua vastaan.

Suomi söi taktisella osaamisellaan Venäjän eväät voittaen 3-0. Tuota ottelua on pidetty siitä lähtien koko Suomen jääkiekkohistorian upeimpana taidonnäytteenä. Koskaan sitä ennen ja sen jälkeen ei Leijonat ole pelannut näin kokonaisvaltaista ottelua.

Se oli upeaa katsottavaa koko 60 minuuttia. Samaa lähdetään hakemaan tänään Sotshista.