Tässä ovat Pikkuleijonien kultamitalistit pelaaja pelaajalta

Suomen alle 18-vuotiaiden MM-kultajoukkue on täynnä tulevaisuuden huippunimiä, joista suurin osa on suurelle yleisölle täysin tuntemattomia pelaajia. Faneille.com esittelee Pikkuleijonien kultajoukkueen pelaaja pelaajalta.

Maalivahdit:

Ukko-Pekka Luukkonen, HPK (A-juniorit): 99-ikäluokkaa oleva maalivahtilupaus nousi täysin puskista Suomen sankariksi. Hän nousi pelaavaksi maalivahdiksi ykköskassari Leevi Laakson sairastuttua ennen pudotuspelejä, ja jälki oli tuhoisaa: Luukkonen tylsytti Venäjän, Yhdysvallat sekä Ruotsin upeilla otteillaan. 192-senttinen HPK-lupaus nousi yllättäen tällä kaudella Kerhon A-nuorten ykköstorjujaksi ja hän on vielä ensikin vuonna näissä kisoissa edustuskelpoinen. Luukkonen on varattavissa NHL:ään vasta kesällä 2017, ja tällä hetkellä hän on tuon Draftin puhutuin veskarinimi.

Leevi Laakso, Sport (A-juniorit): KalPa-kasvatti siirtyi täksi kaudeksi Vaasan Sportiin, jossa hän otti odotetusti ykkösveskarin tontin. Laakso on kuulunut alusta alkaen ikäluokkansa parhaimpiin maalivahteihin Suomessa ja hän aloitti odotetusti Pikkuleijonien ykkösenä MM-kisoissa. Hän pelasi kaikki Suomen lohko-ottelut, minkä jälkeen hän ei enää pukenut peleihin sairastumisen vuoksi. Hän on varattavissa NHL:ään tulevana kesänä, mutta 182-senttinen runko ei houkuttele NHL-seuroja, vaikka kyseessä onkin lahjakas maalivahti.

Niilo Halonen, Jokerit (A-juniorit): Halosen rooliksi jäi kolmosveskan tontti eikä hän pelannut kisoissa sekuntiakaan. Häntä kannattaa kuitenkin pitää silmällä, sillä jokeriveskari esitti tänä vuonna lupaavia otteita A-nuorissa ja hän saattaa taistella ensi kesänä jopa NHL-varauksesta, sillä Halonen on hyvin peittävä ja hyvin liikkuva maalivahti. Ei vielä Laakson tai Luukkosen tasolla, mutta potentiaalia löytyy.

Puolustajat:

Juuso Välimäki, Tri-City Americans (WHL): Kanadan pääjuniorisarjoihin kuuluvassa WHL:ssä kautensa pelannut Välimäki oli vuosi sitten voittamassa hopeaa. Nyt Välimäki sai kapteenin C:n rintaan ja mies johdatti Pikkuleijonat tappiin asti. Kyseessä on iso ja hyvin liikkuva puolustaja, joka pystyy loistamaan kentän jokaisella alueella. Varattavissa NHL:ään vasta kesällä 2017, joten Välimäen tärkein vuosi on vasta edessä.

Urho Vaakanainen, Blues: Joensuun pojasta on puhuttu jo pitkään eikä turhaan, sillä 99-ikäluokan pakki pelasi jo menneellä kaudella 25 Liiga-ottelua Bluesissa. Urho pelasi hyvät kisat ja hän tulee olemaan ensi keväänä Suomen joukkueen suurimpia hahmoja, kun Pikkuleijonat lähtee puolustamaan mestaruuttaan. Vaakanainen on yhdessä Välimäen kanssa Suomen kärkinimiä 2017 Draftissa, ja molemmille on tässä vaiheessa helppo povata ykköskierroksen varausta.

Robin Salo, Sport: Suomen kapteenistoon kuulunut Salo oli myös viime kevään hopeajoukkueessa. Hänen kautensa ei ollut aivan täydellinen eikä hän pystynyt näissä kisoissakaan aivan parhaaseensa, mutta kyseessä on joka tapauksessa huippulupaava puolustaja. Salo hoitaa oman tontin hyvin ja antaa loistavia avaussyöttöjä. Hänestä onkin kasvamassa erittäin laadukas yleispuolustaja. Salo on niin ikään varattavissa vasta kesällä 2017.

Markus Niemeläinen, Saginaw Spirit (OHL): Maailman parhaaksi juniorisarjaksi tituleeratussa OHL:ssa kautensa viettänyt Niemeläinen on Suomen pakiston ainut pelaaja, joka on varattavissa ensi kesänä. Niemeläinen näytti Grand Forksissa, miksi hän tulee saamaan varauksen kärkikierroksilla. 197-senttinen puolustaja liikkuu kokoonsa nähden erittäin hyvin ja pelaa kiekon kanssa aina viisaasti. HPK-kasvatti on kovaa kyytiä kasvamassa loistavaksi yleispuolustajaksi NHL:ään.

Kasper Kotkansalo, Blues (A-juniorit): Loppuvuodesta 1998 syntynyt Kotkansalo pelasi hienon kauden Suomessa ja nappasi MM-kisapaikan hyvän leirityksen päätteeksi. Kotkansaloa ei paljoa kentällä näkynyt, mutta se kertoo miehen virheettömyydestä. Kotkansalo on myös hyvä yleispuolustaja, joka liikkuu kokoisekseen erittäin hyvin. Onkin mielenkiintoista nähdä, mikä Liiga-joukkue nappaa miehen Espoosta, sillä Kotkansalo alkaa olla kohta valmis pääsarjatasolle. Myös Pohjois-Amerikan junnukaukalot mahdollinen vaihtoehto.

Henri Jokiharju, Tappara (A-juniorit): 99-syntynyt oikea käsi alhaalla pelaava Jokiharju muistuttaa hyvin paljon muun muassa Vili Saarijärveä. Nuorukaiselta ei löydy paljoa kokoa, mutta taito ja liike kompensoivat kaukalossa. Jokereista Tapparaan siirtynyt Jokiharju nousi upeasti Tapparan A-nuorten kärkipakiksi tällä kaudella ja pelasi myös vakuuttavasti vuotta vanhempien maajoukkueessa. Suomelle on taas kasvamassa yksi offensiivinen taitopakki lisää, ja ensi keväänä Jokiharju johtaa Suomen pakistoa samoisissa kisoissa.

Miro Heiskanen, HIFK (A-juniorit): Heiskanen on samanlainen puolustaja kuin Jokiharju, mutta vielä pienempi. Hän kasvoi yllättäen tänä vuonna Suomen U18-maajoukkueen kärkipakeiksi noustuaan IFK:n A-nuorten puolustajahierarkiassa nopeasti kärkeen. Leftiltä laukova Heiskanen muistuttaa muuan Petteri Nummelinia, sillä IFK-lupaus on aina pää ylhäällä katse hyökkääjissä. Lisäksi hänen ratkaisunsa kiekon kanssa ja luistelutekniikka ovat loistavaa luokkaa. Parasta tässäkin on, että Heiskanen on 99-ikäluokkaa – eli mukana vielä vuodenkin päästä.

Hyökkääjät:

Jesse Puljujärvi, Kärpät: Tämä mies ei esittelyjä kaipaa. Kaksi maailmanmestaruutta tälle kautta ja nousu Kärppien hyökkäyksen parhaimmistoon puhuvat puolestaan. Enää ei puutu kuin NHL-varaus, joka voi parhaimmillaan tulla heti kolmannella huutovuorolla.

Otto Somppi, Halifax Mooseheads (QMJHL): Somppi oli tärkeässä roolissa Suomen ykköskentässä, vaikka tehopisteitä ei syntynytkään odotettuun tahtiin. Kovatasoisessa QMJHL:ssä pelannut Somppi esitti tällä kaudella hienoja otteita ja on selvää, että hänet tullaan varaamaan ensi kesän Draftissa. Somppi on edelleen ikäluokkansa kovimpia senttereitä Suomessa. Hän on hyvän kokoinen, hyvin liikkuva ja monipuolinen pelimies, jonka offensiivinen potentiaali on korkealla.

Janne Kuokkanen, Kärpät (A-juniorit): Moni muistaa Kuokkasen Liiga-debyytistään, jossa kärppähyökkääjä iski kaksi maalia. Kausi meni kuitenkin lähes kokonaisuudessaan A-nuorten sarjassa, jossa mies nousi koko sarjan parhaimpiin kahden suunnan hyökkääjien joukkoon. Kuokkanen on nopea ja taitava hyökkääjä, joka oli etenkin MM-finaalissa hurjalla pelipäällä. ”Köyhän miehen Sebastian Aho” saanee varauksen ensi kesänä NHL:ään.

Aapeli Räsänen, Tappara (A-juniorit): Tamperelaisjuniori muistetaan parhaiten välieristä, jossa Räsänen paukutti loppuhetkillä kaksi maalia Jenkkien verkkoon ja vei Suomen finaaliin. Räsänen on todellinen joukkuepelaaja, joka ei luovuta koskaan. Loistava aloituksissa, hyvä rouhija ja erinomainen kahden suunnan hyökkääjä. Räsänen ei ole kovin iso tai nopea, joten NHL-varaus voi hyvinkin jäädä saamatta, mutta se ei poista sitä faktaa, että Suomelle on kasvamassa tässä loistava kansallisen tason keskushyökkääjä.

Kristian Vesalainen, Frölunda: 190-senttinen ja 92-kiloinen Vesalainen oli etenkin lohkovaiheessa Suomen parhaimmistoa. Kyseessä on 16-vuotias pelaaja, joka voitti tällä kaudella U18-MM-kultaa, SHL:n mestaruuden, CHL:n mestaruuden sekä vielä Ruotsin U18-sarjan mestaruuden. Neljän mestaruuden kausi on jotakin uskomatonta. Kovimpana suorituksena voidaan pitää sitä, että HIFK-kasvatti pelasi näinkin nuorena jo 19 SHL-ottelua Ruotsin parhaimman seurajoukkueen riveissä. Se kertoo hänestä hyvin paljon. Vesalainen on peliominaisuuksiltaan verrattavissa Mikko Rantaseen, joka varattiin NHL:ään numerolla 10. Vesalainen saattaa pistää tuota numeroa paremmaksi kesällä 2017.

Eeli Tolvanen, Sioux City Musketeers (USHL): Harva tajuaa, kuinka kova suoritus on napata pelipaikka 16-vuotiaana Yhdysvaltain parhaimmasta juniorisarjasta, USHL:stä. Tolvanen teki sellaisen tempun ja nakutti heti tulokaskaudellaan 49 ottelussa 38 tehopistettä. Tolvasen pistetahtiin ei yltänyt USHL:ssä yksikään 99-ikäluokan jenkkipelaaja. Bluesista maailmalle lähtenyt laitahyökkääjä voitti kisojen maalipörssin seitsemällä osumallaan, mutta tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun vihtiläinen säväytti maalintekotaidoillaan maajoukkueessa: Vuodenvaihteessa Tolvanen iski U17-maajoukkueen päätapahtumassa viidessä ottelussa yhdeksän maalia voittaen tuolloinkin turnauksen maalipörssin. Tolvanen ei ole kentän nopein tai isoin tapaus, mutta hänen kiekonkäsittelytaitonsa sekä rannelaukauksensa ovat toiselta planeetalta. Tällä hetkellä nuorukainen on ehdottomasti 2017 Draftin kuumimpia eurooppalaisnimiä.

Juha Jääskä, HIFK (A-juniorit): Suomen kapteenistoon kuulunut Jääskä on tyypillinen suomalaispeluri: nopea ja monipuolinen taistelija. Jääskä oli tärkeässä roolissa Suomen alemmissa kentissä ja hän esitti myös hyviä kiekollisia otteita läpi turnauksen. Hän pelasi tällä kaudella jo ensimmäisen Liiga-ottelunsakin IFK:ssa ja hän oli isossa roolissa HIFK:n A-nuorissa koko kauden. Jääskä on etenkin loistava kahden suunnan laituri, joka pystyy pelaamaan roolissa kuin roolissa.

Joona Koppanen, Ilves (A-juniorit): 195-senttinen sentteri juhli tänä keväänä maailmanmestaruuden lisäksi Suomen mestaruutta. Koppanen luistelee kokoisekseen hyvin ja hän on erittäin tärkeä pelaaja omassa päässä. Koppanen tarvitsee malttia hyökkäyspäässä lisää, mutta selvää on, että Ilves-peluri on erittäin lupaava pelimies kansallisella tasolla. Mielenkiintoinen nimi Draftia ajatellen, sillä tuollainen runko yhdistettynä melko hyvään liikkeeseen ja pelinlukuun tekevät hänestä potentiaalisen nimen NHL:ää ajatellen. Ei tule koskaan olemaan mikään tehopelaaja, mutta alempien kenttien rouhijana hänellä on saumat mennä pitkälle.

Sami Moilanen, Jokerit (A-juniorit): Jokerijunnulla ei ole pituutta hirveästi, mutta tahtoa sitäkin enemmän. 99-ikäluokkaa oleva Moilanen nakutti tällä kaudella A-nuorissa lähes piste per peli -tahtia, mikä on nuoremmalle B-juniori-ikäiselle loistava suoritus. Moilanen pelaa aina loppuun asti ja häneltä löytyy kyky tehdä maaleja. Jos pituuskasvu ei ole vielä loppunut, on hänellä tulevaisuudessa kaikki mahdollisuudet tehdä uraa NHL:ssä.

Otto Mäkinen, Tappara (A-juniorit): Mäkinen on ollut alusta lähtien tämän ikäluokan kansallista kärkeä, mutta kehitys ei ole ollut odotetun hyvää. Mäkinen on kuitenkin loistava yleispelaaja, joka on etenkin omissa erittäin tärkeä tapaus. Hän jäi kisoissa melko pieneen rooliin, sillä aiemmissa turnauksissa hän ollut Pikkuleijonien kantavia voimia, mutta Tappara-sentteri hoiti tonttinsa moitteetta MM-jäillä. Mäkiselle on aiemmin povattu jopa kärkikierrosten varausta ensi kesänä, mutta varaus ei ole enää läheskään varma. Tärkeää on kuitenkin tietää, että Mäkisessä piilee iso potentiaali nousta hyväksi kahden suunnan keskushyökkääjäksi miesten tasolle.

Markus Nurmi, TPS (A-juniorit): 192-senttinen Nurmi on ottanut isoja kehitysaskeleita viime aikoina ja hän pelasi erinomaiset kisat. Kokoa löytyy, mutta myös vauhtia ja taitoa. Nurmi pelasi etenkin alivoimalla laadukasta kiekkoa ja ryskytti usein laitojakin. A-nuorissa Nurmi on pelannut kiekollisessa roolissa ja suoriutunut hyvin, mutta maajoukkueessa rooli on jäänyt pienemmäksi. Kyseessä on joka tapauksessa lupaava laituri.

Eetu Tuulola, HPK: Tuulolat sai perheeseensä toisen maailmanmestarin, kun nyt oli Eetun vuoro nostaa kannu ilmaan. Jättiläismäinen laitahyökkääjä pelasi menneen kauden ali odotusten, mutta MM-kisat käänsivät Tuulolan kautta positiivisemmaksi. Kaiken kruunasi upea maali finaalissa Ruotsia vastaan. Tuulola on iso mies, mikä näkyy luistelussa, mutta hän on kehittänyt sitä puolta selvästi. Kiekolliset taidot ja pelisilmä ovat hyvää luokkaa ja tämä tekeekin Eetusta mielenkiintoisen nimen Draftia ajatellen. Heikohko kausi seurajoukkueessa verottaa varmasti varausnumeroa, mutta nuorukaisen potentiaali on kiistaton, joten myöhempien kierrosten varaus on täysin mahdollinen. Saanee jo ensi kaudella ison mahdollisuuden HPK:n Liiga-joukkueessa, jossa hän pelasi tällä kaudella kymmenen ottelua.

Emil Oksanen, Blues (A-juniorit): Huipputaitava laituri, jolla on maalinteon jalo taito. Oksanen nakutti huippupisteet täna vuonna A-nuorissa (28+31=59) ja häneltä sopi odottaa MM-jäilläkin tulosta. Rooli jäi kuitenkin pieneksi ja lopulta sairastuminen pilasi loppukisat, mutta Oksanen on kuitenkin erittäin kovan luokan lupaus. Loppuvuodesta 1998 syntynyt hyökkääjä on varattavissa vasta kesällä 2017, joten ensi kausi määrittelee hänen osaltaan paljon. Siirto Pohjois-Amerikkaan lienee todennäköinen eikä se olisi huono vaihtoehto, sillä paikka Liigasta kärkikentistä olisi vielä kiven takana.

Twitter: Trajamaki11

Kansikuva: Getty Images