Onko tässä kaikkien aikojen kovatasoisin NHL:n varaustilaisuus?

NHL:n varaustilaisuus on edessä tulevana viikonloppuna. Draftista on odotettavissa varsin yllätyksetön kärkipään osalta, kun kärkinimet ovat olleet kiekkokansan huulilla jo pitkään. Tämän vuoden draft on hyvätasoinen, mutta ei ennakkoon kaikista kovin.

Vuoden 2003 varaustilaisuutta pidetään monien mielestä kaikkien aikojen kovimpana. Eikä syyttä, sillä lähes kaikki ensimmäisen kierroksen varaukset ovat pelanneet hienon uran NHL:ssä. Avauskierroksen 30 pelaajasta vain kolmella NHL-pelit ovat jääneet alle 200:n.

Varaustilaisuudessa varatuista 292 pelaajasta peräti 130 eli 44,5% on päässyt pelaamaan NHL:ssä. Keskimäärin he ovat pelanneet 292 ottelua ja tehneet 126 pistettä. Esimerkiksi vuoden 2002 draftin 291 pelaajasta 104 eli 35,7% on päässyt pelaamaan NHL:ssä, jossa pelejä on kertynyt keskimäärin 283. Näissä on syntynyt keskimäärin 106 pistettä, vaikka heillä on kauden verran enemmän otteluita pelattuna.

Vuoden 2003 varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana Pittsburgh Penguins nappasi Marc-Andre Fleuryn, joka on johdattanut joukkonsa kertaalleen mestaruuteen asti. Maalivahdin valinta oli tietoinen riski Penguinsilta, sillä tarjolla olisi ollut muitakin laadukkaita ehdokkaita.

Ensimmäinen kierros oli täynnä huippulupauksia. Esimerkiksi Thomas Vanek, Ryan Suter, Dion Phaneuf, Jeff Carter, Dustin Brown, Brent Seabrook, Zach Parise, Ryan Getzlaf, Ryan Kesler, Mike Richards, Corey Perry, Milan Michalek sekä Brent Burns varattiin ensimmäisellä kierroksella.

Avauskierroksen heikoimmasta suorituksesta vastasi New York Rangers, joka varasi numerolla 12 Hugh Jessimanin. Jessimanille on kertynyt yhteensä kaksi ottelua NHL:ssä  ja ura on pääosin mennyt AHL:ää tahkoten. Viime kaudella hän pelasi Itävallan pääsarjassa. Jessimanin jälkeen varattiin muun muassa Brown, Seabrook, Parise, Getzlaf sekä Perry.

Huippulupaukset eivät loppuneet vielä ensimmäisellä kierroksella. Toisella kierroksella menivät muun muassa Loui Eriksson, Patrice Bergeron, Shea Weber, Maxim Lapierre, Corey Crawford sekä David Backes.

Myöhemmiltä kierroksilta löytyi myös muutamia muita helmiä. Jan Hejda sekä Kyle Quincey varattiin neljännellä, Lee Stempniak viidennellä, Joe Pavelski seitsemännellä, Dustin Byfuglien kahdeksannella ja Matt Moulson sekä Jaroslav Halak yhdeksännellä kierroksella.

Vuonna 2003 varattiin myös kymmenen suomalaista, kun Arsi Piispanen, Juhamatti Aaltonen, Ville Hostikka, Eero Kilpeläinen, Teemu Lassila, Ville Mäntymaa, Niko Vainio, Lasse Kukkonen, Esa Pirnes ja Oskari Korpikari saivat NHL-varaukset. Heistä kuitenkin vain Kukkonen pystyi luomaan NHL:ssä jonkilaista uraa.

Aika näyttää, miten kova draft tämän vuoden tilaisuus on, mutta ainakin yksi asia on varma: kesän 2015 varaustilaisuus muistetaan Jack Eichelin ja Connor McDavidin vuotena. Tämä kaksikko tulee olemaan vielä pitkään kiekkoilevan maailman huipulla.