Team Euroopalla mieletön mahdollisuus

World Cup -välierät alkavat lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kun voittajasuosikki Kanada saa vastaansa Venäjän. Vaikka tuohon otteluun ladataan kaikki huomio aina Sidney Crosbyn ja Alexander Ovechkinin kohtaamisesta lähtien, ei sovi unohtaa toista välieräparia. Euroopan sekatyömiesjoukkue latailee kaikkien aikojen yllätystä.

Hyvinkin ennakkokaavailujen mukaisesti voitosta voittoon rynninyt Kanada on selkeä ennakkosuosikki välierässään Venäjää vastaan. Tšekki kaatui tyylipuhtaasti 6-0, alavireinen Yhdysvallat 4-2 ja toiseen välierään änkenyt Team Eurooppa 4-1. Voitto Yhdysvalloista kertoo kaikkein eniten, sillä kyseiseen otteluun latasi paineita yhden maanosan verran kiekkoihmisiä.

Vaahteralehtipaitojen rosterista tippui kourallinen maailmanluokan pelimiehiä turnauksen alla. Harva joukkue on kohdannut yhtä kovia menetyksiä. Muiden epäonneksi riittävällä tasolla operoivia paikkaajia on jonoksi asti. Tulee oikeasti itku, kun antaa itselleen tilaa miettiä Kanadan johtoportaan ajattelua.

”Okei, meiltä tippui Tyler Seguinin tasoinen maalintekijä. Muokataan hieman kokoonpanoa ja otetaan nelosen keskelle viime kaudella Sabresissa 60 pinnaa painanut alivoimaspesialisti Ryan O’Reilly.”

Vertailun vuoksi: Jussi Jokinen teki samaiset 60 pistettä viime kaudella ollen Suomen ykköstykki.

Ilouutinen Kanadalle ja koko NHL-kansalle on Carey Pricen kunto. Hänen seurajoukkueellaan Canadiensilla on taas mahdollisuuksia pudotuspeleihin.

Ainoa asia, joka voi Kanadan tulevassa välierässä kaataa, on niinkin epätodennäköinen kuin tunnepuolen hallinta. Venäläiset eivät ole niittäneet mainetta hermokontrollin saralla positiivisessa mielessä. Mutta mikäli Ovechkin ja kumppanit saavat kiekon liikkumaan edes hengähdyksen verran kanadalaisten ajatusta nopeammin, ennakkosuosikin paineet voivat realisoitua ikävällä tavalla.

Yhtä epätodennäköistä on, että World Cup -välierästä tulee Vancouverin olympiaturnauksen puolivälierän kaltainen maali-iloittelu. Sellaisessa ottelussa mahdollisuudet ovat mihin tahansa, kummaltakin kantilta ajateltuna. Vancouverissa Kanada kaatoi venäläiset 7-3.

Sergei Bobrovski on tällä hetkellä jopa Pricen haastamiseen vaadittavassa kunnossa. Asetelmat ovat kunnossa vähintään kohtuulliselle kiekkonäytelmälle.

Arvio: Kanada kestää ennakkosuosikin paineet, onnistuu erikoistilanteissa ottelun kriittisillä hetkillä venäläisiä tehokkaammin ja ottaa omansa pois lukemin 4-1.

Eurooppalaisten kunnon ajoittaminen onnistui parhaiten, mahdollisuudet mihin tahansa

Yhdistelmäjoukkueet ovat saaneet kuulla arvioita puolin ja toisin jo aivan tarpeeksi. Lähinnä pelin ulkopuolisista asioista. Itse pelille on kuitenkin annettava lisää palstatilaa.

Euroopalle pedattiin kuolemanottelua, lähinnä kunnian puolesta, kun vastaan asettui Tšekki. Kiitotie menestykseen avautuikin jo avausottelussa Yhdysvaltoja vastaan.

Sekatyömiehillä oli haalarin ylimmäinenkin nappi kiinni heti ensimmäisestä sekunnista lähtien. Jenkkien haalarit roikkuivat vielä naulakossa. Valmistautumisen merkitys lyhyissä turnauksissa realisoitui silmiemme eteen nopeammin kuin uskoimmekaan.

Euroopalla oli sopimuksettomia puolustajia Christian Ehrhoffin ja Dennis Seidenbergin johdolla. Oli Islandersin maalivahtiruletissa pyörinyttä Jaroslav Halakia ja neljä kentällistä seurajoukkuetasolla kakkos-kolmoskentän tekijöitä. Vain kapteeni Anze Kopitar sai nauttia positiivisesta vireestä kirjoituksissa.

Pyysin alkuennakossa Eurooppaa yllättämään minut. Kiitos että yllätit. Välierästä Ruotsia vastaan tulee äärimmäisen viihdyttävä.

Ruotsi ei tällä hetkellä tunnu hyvältä. Tai sitten he ovat jollain tavalla optimoineet suoritustasonsa ”runkosarjan” aikana ja nyt alkaa tapahtua. Kolmen kruunun prinssien rykmentti on vahva menneistä pelisuorituksista huolimatta. Aliarvioinnille ei kannata antaa sijaa.

Ruotsilla on samanlainen tilanne kuin toisessa välierässä Kanadalla. Menestyksen polulle kiviä voi kuormata vain joukkue itse.

Annan Ruotsille saman neuvon kuin suomalaisen kiekkoanalytiikan kärkiosaajat televisiossa viimeisen viikon ajan: ”Tiivis viisikko, kiekkoa ja äijiä maalille.”

Asia kunnossa.

Arvio: Eurooppa jatkaa yllätyksillä ja painaa finaaliin numeroin 4-3.

Seuraa World Cup -turnausta Viasatin kanavilla tai Viaplay-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press