Toistaako Venäjän nuoret neljän vuoden takaisen finaalitemppunsa?

Nuorten MM-kisat tulee päätökseensä ensi yönä, kun Venäjä ja kisaisäntä Kanada kohtaavat finaaliottelussa.

Kaikkien odottama MM-finaali käydään viimeinkin tulevana yönä ja lähtökohdat ovat suorastaan herkulliset. Kisaisäntien vähimmäisvaatimus on kultamitali eikä mikään muu tule kuuloonkaan. Kanada on viimeksi juhlinut tällä tasolla kultaa kuusi vuotta sitten, joten odotus on ollut pitkä. Viimeksi Kanada nähtiin finaalissa neljä vuotta sitten ja vastassa oli kukas muu kuin Venäjä. Tuo neljän vuoden takainen finaali jäi historiankirjoihin traagisella tavalla, kun Kanada oli jo matkalla mestaruuteen johtaen toisella erätauolla maalein 3-0. Sysi synkkä viimeinen erä toi kultapokaalin kuitenkin venäläisille, kun Karhu raateli vaahterapaitoja iskien viisi maalia päätöserässä.

Tämä finaaliuusinta tuskin tarjoaa samanlaista show’ta, mutta luvassa lienee huipputasainen ottelu, jonka voittajaksi voi selviytyä kumpi tahansa. Venäjä on näyttänyt puolivälierissä Yhdysvalloille ja Ruotsille kaapin paikan, mikä kertoo joukkueen kovasta kunnosta. Kanadan tie finaaliin on ollut huomattavasti helpompi, sillä joukkue on kohdannut puolivälierissä Tanskan ja välierissä Slovakian.

Kanadan tähtisikermä tutisemassa?

On sanomattakin selvää, että kanadalaisten rivit tuikkivat isoja tähtiä, joista nautitaan vielä vuosia NHL-tasolla. Joukkueen jokaisesta kentällisestä löytyy maalintekovoimaa, sillä pelaahan joukkueessa peräti 11 ykköskierroksen varausta, kaksi vakituista NHL-pelaajaa sekä kaksi tulevan kesän NHL Draftin kuumimmista nimistä.

Lukemat ovat kovia, mutta löytyy Venäjältäkin ison luokan tähtiä, jotka eivät vain ole yhtä tunnettuja kuin kanadalaisten starat. Joukkue koostuu KHL-pelaajista ja Pohjois-Amerikan juniorisarjoissa pelaavista talenteista. Esimerkiksi Kanadassa pelaavat Ivan Barbashev ja Sergei Tolchinsky ovat näyttäneet näissä kisoissa upeita otteita. Joukkueen avainhahmoihin ovat kuuluneet myös KHL:ssä pelaavat Pavel Buchnevich, Alexander Sharov sekä Vyacheslav Leshchenko.

Kuten sanottu, Kanadalta löytyy järjetön määrä laajuutta rosteristaan, mikä on myös joukkueen suurin ase. Turnauksen pistepörssin neljä ensimmäistä sijaa miehittävät kanadalaiset, mikä osin selittyy helpohkolla pudotuspelitaipaleella. Pistepörssin kärjessä keikkuu Nic Petan, joka on kasannut 11 tehopistettä. Pienikokoinen, mutta äärimmäisen taitava Petan johdattaa vaahterapaitojen kolmoskenttää ja kärkiketjut ovat lähtökohtaisesti Kanadan kovimmat kentät, mikä kertoo juurikin materiaalin laajuudesta. Ykköskentän Sam Reinhart kuuluu myös pistepörssin kärkinelikkoon, kuten kuuluvat myös kakkoskentän Curtis Lazar ja Connor McDavid. Kanadan neloskenttä on puolestaan iso ja ilkeä Nick Ritchien johdolla, mutta heiltäkin voidaan nähdä tekoja hyökkäyspäässä.

Venäjä on tänään altavastaaja, mutta kun joukkue koostuu KHL-pelaajista, on kaikki mahdollista. Itänaapurimme on näyttänyt pudotuspeleissä loistavia otteita, minkä perusteella Venäjä pystyy todellakin haastamaan Kanadan. Venäjä on taidokas, nopea ja puolustava. Heiltä löytyy myös hyvät maalivahdit, joten joukkueen mestaruusmahdollisuudet ovat loistavat.

Faneille.comin arvio finaalista:

Nuorten poikien väännöissä parasta on se, että välillä kaukalossa on vauhtia enemmän kuin järkeä. Tämän vuoksi virheitä nähdään laajalti ja maaleilta ei voida välttyä. Kanada-Venäjä-pari on todella tasainen eikä voittajaa voi tietää etukäteen, mutta veikkauksemme osuu tällä kertaa Kanadaan, jonka viimeisestä mestaruudesta on kulunut liian pitkä aika. Joukkue pääsee kotilyleisönsä edessä haastamaan Venäjää, mikä saattaa lopulta olla ratkaiseva tekijä.

Yön ratkaisupelaajat:

Sam Reinhart, Kanada: Hienoa turnausta pelannut keskushyökkääjä oli ennakkoonkin kisojen seuratuimpia pelaajia. Hän on vastannut huutoon ja tehnyt vaahterapaitojen ykköskentästä äärimmäisen pelottavan. Monipuolinen lupaus, joka nähdään todennäköisesti ensi kaudella NHL-jäillä.

Connor McDavid, Kanada: Lapsitähti ei ole välttämättä ollut yhtä dominoiva kuin odotettiin. McDavid on ollut kuitenkin loistava pelaaja ja hän on parantanut otteitaan turnauksen edetessä. Muodostanut Ottawa Senators -lupaus Curtis Lazarin kanssa tehokkaan parivaljakon ja heiltä odotetaan finaalissa urotekoja.

Pavel Buchnevich, Venäjä: KHL:ssä loistavaa jälkeä tehnyt venäläinen on parhaimmillaan kisojen dominoivin yksilö, joten hänen panoksensa on erittäin suuri, kun kiekko putoaa finaalissa jäähän. Taitava ja nopea hyökkääjä olisi Kanadankin joukkueen suurimpia tähtiä.

Nikolai Goldobin, Venäjä: HIFK-hyökkääjä ei ole ottanut aivan yhtä suurta roolia kuin odoteltiin ja hänellä onkin parantamisen varaan hyökkäyspäässä. Puhtaasti offensiivinen pelaaja janoaa pisteitä ja nyt täytyy verkon heilua. Pystyy reilusti parempaan. Kärsi välierässä pienestä loukkaantumisesta välierässä, mutta palasi samassa pelissä vielä kehiin.

MM-finaali alkaa tulevana yönä kello 3. Voit seurata matsia MTV Sport -kanavilla tai Katsomo-palvelussa.