Suomi kohtaa Venäjän tänään Moskovassa – näyttöpaikat käyvät vähiin

Suomi kohtaa Venäjän tällä viikolla kaksi kerta EHT-otteluiden merkeissä. MM-leiriryhmässä on jo mukana useampi NHL-pelaaja, mutta lisää on tulossa.

Suomella on takana jo kuusi harjoitusottelua tänä keväänä, ja lopullinen MM-joukkue alkaa hahmottua. NHL:stä vielä odotellaan muun muassa Mikael Granlundin ja Mikko Koivun päätöstä, ja Liiga-finaaleista saattaa hypätä mukaan vielä muutama nimi. Joukkueen runko on kuitenkin jo kasassa, ja tällä viikolla annetaan viimeisimmät näytöt Leijona-valmennukselle, joten Venäjä-otteluissa riittää mielenkiintoa. Florida Panthersin kaksikko Jussi Jokinen ja Alexander Barkov eivät ole vielä Moskovassa mukana.

Erityisseurannassa ovat tänään etenkin Pohjois-Amerikassa pelaavat pelurit, joista kolme miehittää Suomen ykköskenttää. Ykkösessä pelaavat Markus Granlund, Leo Komarov ja Mikko Rantanen saattavat saada ison tontin MM-kisoihin, jos Venäjä-ottelut menevät putkeen.

Suomen kolmoskentässä viilettää ehkäpä porukan mielenkiintoisin nimi: Teemu Pulkkinen. Detroit Red Wingsiä edustavan laiturin NHL-kausi oli iso pettymys, mutta maajoukkueessa roolin pitäisi olla valtava, milloin tulostakin voidaan odottaa. Hänen laukauksensa on etenkin ylivoimassa iso ase, joten päävalmentaja Kari Jalonen antaa Jokerit-kasvatille taatusti ison näyttöpaikan Moskovassa. Pulkkisen vierellä pelaavat tänään Jere ja Tomi Sallinen, jotka alkavat olla varmoja kisapelaajia. Veljekset ovat loistavia kahden suunnan hyökkääjiä, joten Pulkkinen saa viilettää hyökkäyspäässä niin paljon kuin ehtii Sallisten hoitaessa puolustavamman roolin.

Kakkos- ja neloskentässä pelaa tänään Liiga- ja KHL-pelaajia. Idässä pelaava Jarno Koskiranta johtaa kakkosta laidoillaan kärppätykit Mika Pyörälä ja Sebastian Aho. Nelosessa vaikuttavat Antti Erkinjuntti, Jarkko Malinen ja Pekka Jormakka.

Kun Alexander Barkov ei ole vielä liittynyt joukkueeseen, ja Granlund-Koivu-kaksikon päätöstä odotellaan, riittää Suomen sentteriosastolla kuhinaa. Nuorempi Granlund ja vanhempi Sallinen ovat marssijärjestyksessä vielä korkealla, mutta esimerkiksi Markus Granlund voi pelata kisoissa myös laidalla. Todennäköisesti kolmos- ja nelossentterin paikoille ovat ehdolla Tomi Sallinen, Koskiranta sekä Jani Lajunen Tapparasta. Jarkko Malinen voi vielä muuttaa asetelmia Venäjä-otteluissa, joten häneen kannattaa kiinnittää erityishuomiota tänään.

Suomen pakistossa on joitakin paikkoja jo sinetöity: Muun muassa Topi Jaakola, Juuso Hietanen, Lasse Kukkonen ja Anssi Salmela saavat olla melko varmoja kisapassiensa leimaamisesta. Sami Lepistö ei ole leiriryhmässä ja hänen MM-matkansa jäänee tällä kertaa tekemättä. Sami Vatanen ei puolestaan lähde kisoihin sopimustilanteensa vuoksi. Nykyisestä kymmenestä leirillä olevasta puolustajasta tippuu vähintään kaksi nimeä. Liipaisimella ovat etenkin Ilari Melart, Jesse Virtanen, Rony Ahonen ja Mikko Lehtonen. KooKoo-sensaatio Lehtonen ei ole tänään kokoonpanossa, mutta loput kolme nimeä ovat. Kannattaa etenkin seurata Rauman Lukkoa edustavaa Virtasta, joka on esiintynyt kevään maajoukkuepeleissä ennakkoluulottomasti. Hän saattaa olla todellinen yllätysnimi tänä keväänä.

Leijonien maalia vartioi tänään Mikko Koskinen, joka on tyrkyllä Suomen ykkösveskariksi MM-kisoihin. Maalivahtipaletti on kuitenkin täysin auki vielä.

Suomen kokoonpano Venäjä-ottelussa:

  • Leo Komarov – Markus Granlund – Mikko Rantanen
  • Mika Pyörälä – Jarno Koskiranta – Sebastian Aho
  • Jere Sallinen – Tomi Sallinen – Teemu Pulkkinen
  • Antti Erkinjuntti  – Jarkko Malinen – Pekka Jormakka
  • 13. hyökkääjä: Ilari Filppula
  • Topi Jaakola – Juuso Hietanen
  • Anssi Salmela – Tommi Kivistö
  • Lasse Kukkonen – Ilari Melart
  • Rony Ahonen – Jesse Virtanen
  • Maalilla: Mikko Koskinen (Niklas Bäckström)

Venäjä-Suomi-ottelun voit katsoa tänään Yle 2 -kanavalta tai Yle Areenassa. Lähetys alkaa kello 19.

Kansikuva: All Over Press