U20-kisat huipentumassa – Kanada ja Ruotsi välierien ennakkosuosikit

Nuorten MM-kisojen toiseksi viimeisenä pelipäivänä tahkotaan välieräkiekkoa, kun Ruotsi ja Venäjä sekä Kanada ja Slovakia taistelevat paikoista MM-finaaliin.

Vuoden 2015 nuorten MM-kisat ovat tarjonneet enemmän tai vähemmän yllätyksiä, mutta todelliset jymy-yllätykset odottavat vielä itseään. Yhdyvaltojen tippuminen mitalipeleistä voidaan laskea yllätykseksi, kuten myös Suomen heikot otteet. Myös Tshekin uskottiin palaavaan menestyksen tielle, mutta tällä kertaa slaavimaista jatkoon taisteli Slovakia, joka onkin vastannut kisojen suurimmasta yllätyksestä.

Kaatuuko Karhu toistamiseen – Ruotsi-Venäjä

Ruotsi ja Venäjä kohtaavat illan ensimmäisessä välierässä, mikä on myös ennakkoon erittäin tasainen pari. Ruotsi voitti B-lohkon, jossa se kaatoi muun muassa Venäjän, minkä vuoksi Junnukronorna lähteekin taistoon pienoisena ennakkosuosikkina. Venäjä on kuitenkin esittänyt hyviä otteita ja kaatoi puolivälierissä Yhdysvallat hienolla pelillään.

Venäjä tuikkii kovia yksilöitä ja joukkueen maalivahtipeli on toiminut hienosti. Ruotsiin pätee samat sävelet, sillä ruotsalaisveskari Linus Söderström on ollut kisojen ehdotonta eliittiä ja hyökkääjä William Nylander on ollut kisojen ehkäpä valovoimaisin pelaaja. Senpä vuoksi tästä ottelusta on tulossa todellinen trilleri, jonka voittajaa on mahdoton tietää etukäteen.

Joukkueiden alkulohkokohtaamisesta on turha vetää isompia päätöksiä, sillä tilanne on nyt täysin eri – Voittaja jatkaa finaaliin ja häviäjä pronssiotteluun. Kummatkin joukkueet ovat sopeutuneet pohjoisamerikkalaiskaukaloihin jälleen kerran loistavasti ja molemmilta löytyy historiaa Pohjois-Amerikassa menestymisestä: Kanadassa pelattiin viimeksi nuorten MM-kiekkoa kolme vuotta sitten, milloin finaalissa nähtiin juurikin Ruotsi ja Venäjä. Tuolloin Ruotsi vei pidemmän korren, mutta vuotta aiemmin Venäjä oli voittanut puolestaan Yhdysvalloissa pelatut kisat kaatamalla finaalissa Kanadan.

Ruotsista on tullut pikkuhiljaa maailman kovin juniorimaa, sillä Junnukronorna on nähty viimeisten kolmen kisojen aikana aina finaalipeleissä. Ruotsi ei edelleenkään tuota yhtä paljon huippupelaajia kuin Kanada, mutta länsinaapurimme onkin menestynyt joukkueena, jossa tuikkii maan kokoon nähden erittäin paljon isoja talentteja.

Kuinka lopulta tänään käy? Venäjän KHL-kokemus on huomioitavaa ja joukkueen avainpelaajat Ivan Barbashevin ja Pavel Buchnevichin johdolla pystyvät luomaan todella paljon maalintekopaikkoja. Maalivahtipeli nouseekin esille entistä karummalla tavalla, sillä jäällä nähdään järjetön määrä offensiivista potentiaalia. Maalivahtikamppailussa etu siirtyy millimetrin erolla Ruotsin puolelle, sillä Söderströmin itseluottamus on juuri nyt niin korkealla, että heikompaa hirvittää. Lisäksi Söderströmin edessä pelaa loistava puolustus, joka on organisoidumpi kuin Venäjän.

Seuraa heitä:

Ruotsi:

William Nylander

Kisojen viihdyttävimpiä pelaajia, jonka merkitys nähtiin Suomi-ottelussa. Mahtava luistelutekniikka höystettynä upealla peliälyllä on hienoa katsottavaa.

Adrian Kempe

Voimapesät nousevat tällaisissa otteluissa esiin. Sitä odotetaan myös Kempeltä, joka on vakuuttanut jälleen Ruotsi-paita yllään.

Venäjä:

Pavel Buchnevich

Kovaa jälkeä KHL:ssä tehnyt venäläistaituri on ollut näissä kisoissa odotetustikin hyvä, mutta hän pystyy vieläkin parempaa ja tänään hänen täytyy pelata turnauksen parhaan pelinsä, jotta Ruotsi kaatuisi.

Sergei Tolchinsky

Pienikikokoinen taitohyökkääjä on tehnyt kovaa jälkeä Kanadan juniorisarjoissa sekä näissäkin kisoissa. Äärimmäisen taitava pelimies, joka pystyy kiusaamaan ruotsalaispuolustajia jokaisessa vaihdossa.

Slaavilainen alkupala – Kanada-Slovakia

Näin kai voisi kuvailla ottelun altavastaaja Slovakiaa, jolle ei ole ennakkokaavailuissa annettu minkäänlaista saumaa Kanadaa vastaan. Slovakian turnauksen kohokohta oli voitto Suomesta, joka lopulta mahdollisti joukkueen pääsyn välieriin – Suomi-voitto tiesi A-lohkon kolmatta sijaa ja puolivälierävastukseksi Tshekkiä, joka ei tässä turnauksessa vakuuttanut. Slovakia kaatoi itseluottamusta puhkuen Tshekin ja marssi välieriin Kanadaa vastaan, mutta nyt vastus käy kieltämättä jo liian kovaksi.

Kanada on ollut kotiyleisönsä edessä mahtava eikä joukkueelle käy mikään muu kuin kultaiset mitalit, joten tämän ottelun lukemat voivat lopulta olla erittäin karutkin. Joukkueet kohtasivat jo alkulohkossa, milloin vaahterapaidat olivat parempia maalein 8-0.

Kanadan joukkueesta on hankala löytää heikkouksia, sillä joukkueen maalivahtipeli on turnauksen parasta, joukkueesta löytyy neljä vahvaa hyökkäyskolmikkoa ja joukkueen puolustus on pelkkää rautaa. Kisaisäntien riveistä löytyy myös turnauksen paras kentällinen, sillä Sam Reinhartin johtama kolmikko on ollut pelottavan hyvä. Reinhartin laidoilla ovat pelanneet NHL:ssä pelaava Anthony Duclair sekä kiekkovirtuoosi Max Domi.

Vaahterapaitojen riveistä löytyy NHL-kokemusta, huippuvarauksia sekä tulevan kesän NHL Draftin kärkinimiä. Samaa ei voi sanoa Slovakiasta, sillä joukkueen kärkiosaaminen on hyvin ohutta. Slovakia onkin ratsastanut eteenpäin vahvalla puolustuspelillään ja huippukuntoisella maalivahdillaan – Veskari Denis Godla onkin ollut joukkueensa paras pelaaja ja hän oli suurin syy, miksi slaavit kaatoivat Suomen alkulohkossa.

Slovakian hieno turnaus jatkuu melko varmasti pronssiottelulla, mutta pelkästään jo se suoritus on slaavilaisilta komea suoritus.

Seuraa heitä:

Kanada:

Anthony Duclair

Viilettänyt tällä kaudella jo NHL:ssä ja se näkyy. Tekee vahvaa duunia vaihdosta toiseen ja taitaa myös maalinteon. Rooli sen kuin vain kasvaa ratkaisupeleissä.

Max Domi

Taitava, nopea ja lahjakas Domi ei ole tullut isäänsä, ex-NHL-tappelija Tie Domiin. Max-poika on tehoillut jo useamman vuoden junioreissa, mutta ensi kaudella tämä lahjakkuus nähdään Phoenix Coyotesin kärkikentissä. Kisojen parhaimpia pelaajia.

Slovakia:

Martin Reway

Tshekin pääsarjassa tehoillut Reway on ollut Slovakian paras kenttäpelaaja ja mies on iskenyt viidessä ottelussa neljä maalia. Slovakian ainoat mahdollisuudet piilevät ylivoimapelissä ja tämä herra on Slovakian ylivoiman aivot.

Denis Godla

Huippukuntoinen Godla voi varautua urakoimaan tänään maalillaan. Nopeilla reflekseillä operoivalta Godlalta vaaditaan tänään uransa parasta peliä, jotta lukemat pysyisivät edes kohtuullisina.