Kommentti: Kevät on seurapomojen kulta-aikaa

Perinteisesti tammi- ja helmikuu ovat tyhjennysmyyntien aikaa, kun Liiga-pomot pääsevät kohentamaan seurojensa taloutta myymällä kallispalkkaisia pelaajiaan muihin seuroihin.

Kevään tullessa heikosti menestyneissä seuroissa aletaan nähdä pelaajakatoa – Kallispalkkaiset kärkipelaajat katoavat menestyviin seuroihin ja seurapomot pääsevät paikkaamaan omia virheitään. Kun oma seura on vetänyt läpi kauden vihkoon ja pudotuspelimahdollisuudet ovat kadonneet jo joulun jälkeen, voidaan toimistoilla alkaa etsimään parhaimmille pelaajille uutta seuraa.

Esimerkiksi TPS alisuoritti viimekin kaudella ja menetti pudotuspelipaikkansa hyvissä ajoin. Näin ollen seurajohto pisti ulkomaalaiskolmikko Francis Paren, Brian Willsien ja Dan Sextonin lihoiksi tienaten kivat rahasäkit, joilla kohenneltiin seuran taloudellisia tappioita. Tälläkin kaudella nähdään vastaavia tilanteita – Se on varma. Muun muassa HPK:n Jesse Saarinen on pyörinyt siirtohuhuissa, vaikka HPK:lla on vielä loistavat asetelmat sarjataulukossa.

Kärkipelaajien myynti on tietenkin faneja kohtaan väärin ja se voi näkyä hyvinkin katsojaluvuissa, mutta kolikolla on aina kääntöpuolensakin: raha nousee aina ykkösprioriteetiksi ja seurajohto haluaa tietenkin tehdä hyvää taloudellista tulosta. Pitkässä juoksussa se on usein jopa loistava veto, vaikka sillä hetkellä se vaikuttaa pelkältä pelleilyltä. Näin myös hyvin pelanneet pelimiehet saavat myös uuden mahdollisuuden kaudelleen, mikä on tietenkin yksilötasolla hieno homma.

Jokainen voi miettiä tätä: Oletetaan TPS:n tekevän 500 000 euroa tappiota tältä kaudelta, mutta jokin KHL-seura olisi valmis lieventämään turkulaisten tappioita maksamalla 200 000 euroa Ryan Laschista. Mitä tekisit, jos olisit päättämässä Palloseurassa asioista? Miettisitkö faneja ja pitäisit Laschin Turussa, vaikka tili olisi karusti pakkasella? Vai ottaisitko fanien vihat niskaasi ja lievittäisit seuran talousongelmia, minkä johdosta TPS olisi ensi kaudella parempi joukkue? KHL:n siirtoikkuna on tietenkin jo sulkeutunut, mutta esimerkiksi ruotsalaisseurat voivat lieventää TPS:n huolia ottamalla Laschin palkkatulot harteilleen.

Aikamoinen dilemma, joka johtuu vain ja ainoastaan suljetusta Liigasta. Putoaminen Mestikseen ei ole mahdollista eikä sarjasijoituksella ole väliä, jos seura jää pudotuspelien ulkopuolelle. Kyseessä on Suomi-urheilun yksi suurimmista farsseista, joka ei koe muutoksia lähitulevaisuudessa – Ikävä kyllä. Fanien kannattaa jatkossakin varautua siihen, että oman joukkueesi kärkipelaajat eivät pakosta luistele enää keväällä samassa paikassa kuin syksyllä.

Jälleen kerran suljettu sarja näyttää ”parhaita” puoliaan.